Nu e o glumă! De la 1 aprilie, pensiile se majorează și se indexează

543
0
23 octombrie 2021, satul Slobozia Mare, raionul Cahul. Foto: Natalia Munteanu

Pensiile în Republica Moldova vor crește de la 1 aprilie cu 171,71 de lei, a anunțat miercuri, 16 martie, șefa Guvernului, Natalia Gavrilița. Tot de la 1 aprilie, toate pensiile vor fi indexate cu 13,94%.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Pensiile vor fi indexate și majorate de 1 aprilie curent. Coeficientul de indexare a pensiilor va constitui 13,94%, în baza ratei inflației la sfârșitul anului 2021. Acest coeficient va fi aplicat părții pensiei care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2022, adică în valoare de 9900 de lei. Deci pentru a orienta indexarea spre cei cu pensiile mici, indexarea se aplică până la valoarea salariului mediu pe economie. Suplimentar, toate pensiile calculate vor fi majorate în sumă fixă de 171,71 lei”, a precizat Natalia Gavrilița.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a menționat că „această creștere se datorează celor două mecanisme noi: pensiei minime, pe de o parte, și majorării în baza inflației și creșterii economice, pe de altă parte”.

Ca rezultat al acestor două mecanisme, de indexare și creștere fixă, un pensionar care beneficiază astăzi de o pensie de 2500 de lei va primi de la 1 aprilie o pensie de 3020 de lei, adică cu 520 de lei mai mult, ceea ce reprezintă o creștere de 20,8%.

Scopul acestui nou mecanism de majorare este să asigure o creștere reală a pensiilor dincolo de indexare. Îl vor resimți, în primul rând, acei pensionari care au beneficiat mai puțin de majorarea pensiei minime până la 2000 de lei în octombrie 2021”, a scris pe facebook.com deputatul PAS, Dan Perciun.

De asemenea, pensia minimă pentru limita de vârstă este majorată cu 13,94%, de la 2000 lei la 2278,80 lei pentru stagiu de cotizare complet.

Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat va crește în acest an până la 21,8 miliarde de lei față de 16,8 miliarde de lei în 2021, adică e o creștere de 30% într-un singur an. Față de anul 2019 fondul de pensii pentru acest an a crescut cu 59%.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT