Tinerii refugiați își pot continua studiile cu profesori ucraineni în regim online

910
0

Echipele YEP Ucraina și Moldova în parteneriat cu Ministerul ucrainean al Transformării Digitale și Ministerul Educației și Științei au lansat platforma de studii online pentru elevii ucraineni „Anticrisis Lab 2022” (www.aclab.center). Prin intermediul acesteia tinerii refugiați își pot continua programa obișnuită de învățământ în limba maternă. 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ideea proiectului a luat naștere după ce în Republica Moldova au venit mai mulți școlari. Până Guvernul va reuși să îi integreze pe toți am vrut să le dăm o alternativă rapidă. Mai simplu este, având în spate experiența pe timp de pandemie, să oferim șansa la studii online ce va asigura copiilor intrarea în circuitul educațional normal”, ne spune fondatoarea Yep! Moldova, Viorica Cerbușca.  

„Obiectivul este să asigurăm dreptul la educație pentru toți, pe de o parte. Pe de alta, să oferim posibilitate mamelor să muncească, pentru că foarte mulți sunt freelanceri, au un job la distanță”, adaugă fondatoarea organizației.

Peste 100 de tineri s-au înscris într-o singură zi, dar și peste 100 de profesori din Ucraina au ales să facă parte din acest proiect, după ce a fost făcut anunțul în comunitățile de moldoveni și ucraineni despre lansarea școlii.

Orele pentru școala primară au început în această săptămână. Impresiile părinților nu au întârziat să apară. Într-o postare pe pagina organizației Yep Ucraina aceștia se arată mulțumiți de posibilitatea continuării studiilor pe timp de criză. Una dintre mămici spune că fiul ei, Andrei, elev în clasa întâi, a reușit să creeze o conexiune cu învățătoarea, vocea acesteia fiind asemănătoare cu a învățătoarei de la școala de acasă.

Clasele sunt formate pe categorii de vârstă, curând vor începe orele și pentru elevii claselor a cincea, a șasea, a șaptea. Copiii vor avea zilnic câte două sau trei lecții online.

Platforma se focusează pe trei iniţiative: organizarea lecţiilor online pentru copiii de toate vârstele; consiliere psihologică ce implică suport profesionist pentru depăşirea situaţiilor de impas generate de război; voluntariat cu implicarea în activităţi de comunitate.

Autoare: Victoria Cernea

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE