Parlamentul a aprobat ieri, în prima lectură, proiectul de lege care vizează indexarea diferențiată a pensiilor

1217
0
23 octombrie 2021, satul Slobozia Mare, raionul Cahul. Foto: Natalia Munteanu

Ieri, 10 martie, deputații au aprobat, în cadrul ședinței Executivului, proiectul de modificare a unor acte normative, în vederea reducerii decalajului între cele mai mari și cele mai mici pensii.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

DOCUMENTUL va reglementa formula de indexare a pensiei, stabilind expres coeficientul de indexare ca fiind rata inflației la sfârșitul anului, ceea ce va constitui 13,9 la sută, pentru luna aprilie 2022. De asemenea, documentul propune o serie de ajustări tehnice cu scopul aducerii în concordanță a textului utilizat în lege cu indicatorii statistici ai Biroului Național de Statistică.

Totodată, se uniformizează modalitatea de indexare a pensiei cu cea a ajutorului social.

O nouă reglementare este cea privind indexarea diferențiată. Astfel, în cazul indexării din luna aprilie curent, coeficientul de indexare ar putea să se aplice doar părții pensiei care nu depășește salariul mediu pe economie prognozat pentru anul 2022. Pentru anul în curs acesta constituie 9900 de lei.

Implementarea indexării parțiale pentru pensiile mai mari decât salariul mediu pe economie va elibera fonduri din Bugetul asigurărilor sociale de stat în valoare de 72 de milioane de lei, în anul 2022.

De menționat că 1,3% din toate pensiile sunt mai mari decât salariul mediu pe economie pentru anul curent –adică 9900 de lei. Astfel, din cele 665 de mii de pensii, aflate în plată, 9190 depășesc acest plafon.

Proiectul urmează a fi votat de Parlament, în lectură finală, săptămâna viitoare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE