Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat în această seară cererea de aderare la Uniunea Europeană (VIDEO)

574
0

Cererea va fi trimisă președintelui francez, Emmanuel Macron, ca lider al țării care deține președinția rotativă a Uniunii Europene.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cererea a mai fost semnată de președintele Parlamentului, Igor Grosu, și de prim-ministra Natalia Gavrilița.

„Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a spus Maia Sandu, într-o conferință de presă.

„Cetățenii Republicii Moldova demonstrează lumii că sunt un popor matur. Am demonstrat-o atunci când nu am permis tiraniei să se instaleze în țara noastră, am arătat că vom trăi după reguli, și acum, în zilele războiului din Ucraina, rămânem maturi și oferim ajutor vecinilor noștri care fug de năpastă. Unele decizii au nevoie de timp de cumpăniri. Maturizarea ne-a luat 30 de ani. Acum, cu lecțiile învățate, noi suntem gata să ne asigurăm responsabilitatea pentru viitorul nostru”, a mai spus președinta.

Totodată, un înalt oficial al UE a declarat azi că Republica Moldova va aplica pentru aderarea la Uniunea Europeană, relatează DPA, citat de Agerpres.

El a mai spus că o cerere similară de aderare este „iminentă” şi din partea Georgiei. Între timp, la Tbilisi, premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat joi cererea de aderare a ţării sale la UE.

Cele două ţări se vor alătura Ucrainei în eforturile de aderare, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi UE să aprobe intrarea rapidă a Kievului, în contextul invaziei ruse din ţara sa.

Candidatura Ucrainei va fi discutată la summitul liderilor din UE de săptămâna viitoare, a confirmat înaltul oficial citat.

Comisia Europeană urmează să examineze aplicaţia Kievului.

Statele membre ale UE sunt, totuşi, sceptice în privinţa unui parcurs rapid al Ucrainei spre statutul de ţară candidată, a precizat oficialul european, care a recunoscut în acelaşi timp că invazia rusă creează „noi parametri”.

Aderarea la UE este în mod normal un proces lung şi tensionat politic, în timpul căruia ţările trebuie să se alinieze la regulile şi valorile UE. Statele membre ale UE au ultimul cuvânt în privinţa aplicaţiilor de aderare.

Ţări care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani.

Statutul de candidat la aderarea la UE poate oferi unei ţări beneficii concrete, de exemplu datorită faptului că aceasta devine mai atractivă pentru investiţii, fluxurile comerciale sunt mai uşoare şi stabilitatea este mai mare, conform UE, notează Agerpres.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE