„Operațiunea” AȘM

1855
1

Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei consideră că nu a admis nicio greșeală la elaborarea declarației cu privire la războiul din Ucraina

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei a calificat războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, în care trupele ruse atacă civili, drept „operațiune militară” a forțelor armate ale Federației Ruse, termen pe care Moscova îl impune instituțiilor mass-media din Federația Rusă și instituțiilor de învățământ.

„În secolul XXI, țările lumii trebuie să își construiască relațiile reciproce în baza dialogului, pe cale pașnică, unindu-și totodată eforturile pentru a face față provocărilor tot mai serioase cu care se confruntă civilizația în general”, se menționează într-o declarație publicată pe site-ul Academiei de Științe a Moldovei.

Reporterul „Gazetei de Chișinău”, în decursul a două zile, a încercat să vorbească cu serviciul de presă al Academiei de Științe a Moldovei pentru a afla argumentele autorilor declarației în baza cărora s-a recurs la această sintagmă – „operațiune militară”.

În cele din urmă, joi, serviciul de presă al Academiei a comunicat reporterului „GdC” că va fi contactat de un membru al prezidiului pentru a discuta despre detaliul cu pricina.

 Bâlbâiala academicienilor

Reporterul „Gazetei de Chișinău” nu a mai fost contactat de niciun membru al prezidiului. Mai mult, președintele Academiei de Științe, Ion Tighineanu, nu a răspuns la apelurile telefonice, după cum a ezitat să răspundă și secretarul științific general Liliana Condraticova.

În cele din urmă, reporterului i-a fost comunicat că „sintagma folosită în declarația Academiei de Științe a Moldovei este una corectă”.

Prezidiul Academiei de Științe a Moldova își exprimă deplina solidaritate cu Academia Națională de Științe din Ucraina, care a sesizat pericolul acțiunilor militare asupra localităților civile, cauzând moartea oamenilor pașnici, inclusiv a copiilor, într-o scrisoare adresată Prezidiului Academiei de Științe a Rusiei.

De asemenea, oamenii de știință din Republica Moldova își exprimă solidaritatea și cu savanții din Federația Rusă, care au protestat împotriva operațiunii militare declanșate.

 Roskomnadzor a solicitat să fie șters cuvântul „război”

 Serviciul Federal pentru Supravegherea Comunicațiilor, Tehnologiei Informaționale și Mass-media din Rusia, Roskomnadzor, a solicitat publicațiilor „Novaia Gazeta”, „Mediazona”, „Dojd” și alte media să șteargă materialele despre ostilitățile din Ucraina în care este folosit termenul „război”.

„Pe aceste site-uri, sub pretextul unor mesaje de încredere, există informații nesigure semnificative din punct de vedere social, care nu corespund realității despre bombardarea orașelor ucrainene de către Forțele Armate Ruse și moartea civililor în Ucraina în urma acțiunilor Armatei Ruse, precum și materiale în care operațiunea în desfășurare este numită atacinvazie sau declarație de război”, se menționează în solicitarea autorității de reglementare.

„Ne-a dat de rușinea lumii!”

Compozitorul Eugen Doga s-a declarat profund indignat de sintagma folosită de prezidiul Academiei de Științe la elaborarea declarației.

„Este o rușine a Academiei! Ne-a dat de rușinea lumii! Așa e mentalitatea lor, mentalitatea așa-numitului șef al Academiei. El a repetat mesajul rusesc: «operațiune militară», pentru că îi tremură fundul”, a declarat compozitorul pentru Jurnal.md .

Potrivit renumitului compozitor, Tighineanu ar fi trebuit să scrie declarația cu pricina în numele său, și nu în numele Academiei. „Toată lumea înțelege că e război, și nu conflict sau operațiune”, a subliniat academicianul Doga.

La rândul său, academicianul Andrei Eșanu consideră neesențială folosirea acestei sintagme, „operațiune militară”, și subliniază că este important că declarația Academiei de Științe condamnă războiul declanșat de Federația Rusă.

„Chiar dacă nu a fost folosită cea mai izbutită formulă, oricum este condamnată și arată urmările nefaste. De ce să mai căutăm formule, chiar trebuie să ne dușmănim și pe terenul acesta? În opinia mea, se caută dedesubturi urâte acum când statul arde”, a insistat omul de știință.

 Un război total lipsit de logică”

Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” a emis pe 27 februarie o declarație de condamnare a agresiunii militare ruse și de susținere a poporului ucrainean în lupta sa pentru apărarea independenței și integrității teritoriale.

 „Pe 24 februarie 2022, Federația Rusă își demonstrează repetat caracterul agresiv, dezlănțuind un război total lipsit de logică împotriva statului vecin, Ucraina – stat-membru al ONU și Consiliului Europei, altor organisme europene și internaționale”, se precizează în documentul Asociației.

În același timp, în opinia autorilor declarației, agresiunea militară rusă a fost precedată de o campanie propagandistică fără precedent, odioasă în esența sa, manifestată prin distribuirea în spațiul public a unor materiale cu conținut fals și distorsionat despre adevărata istorie a Statului Ucrainean, a etnogenezei și principalelor etape de evoluție a ucrainenilor ca națiune distinctă de cea rusă.

„În activitatea propagandistică și diversionistă, președintele Federației Ruse Vladimir Putin și anturajul său, alți propagandiști pro-Kremlin au recurs la un limbaj belicos, deseori distorsionând cu bună știință sensul noțiunilor și evenimentelor istorice, raportând termeni bine definiți (nazism, fascism, terorism, neo-nazism, genocid etc.) la cu totul alte realități istorice”, se mai menționează în declarația Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU