Guvernul a alocat 292,4 milioane de lei pentru compensarea diferenţei de tarife pentru gazele naturale şi energia termică

554
0

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va primi 292,4 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru achitarea în avans a compensaţiilor acordate consumatorilor casnici pentru gazele naturale şi consumul energiei termice. Decizia a fost aprobată în cadrul Şedinţei din 18 februarie a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE), prezidată de prim-ministrul Natalia Gavriliţa.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Potrivit deciziei, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va efectua plata în avans în valoare de 266 960 000,0 lei către S.A. „Termoelectrica” şi  în valoare de  25 385 780,0 lei pentru S.A. „CET-Nord” a compensaţiilor  acordate consumatorilor casnici pentru perioada februarie – martie 2022.

Astfel, potrivit dispoziţiei CSE, S.A. „Termoelectrica” şi S.A. „CET-Nord” vor raporta lunar mărimea compensaţiilor efective acordate consumatorilor casnici, iar în cazul în care suma avansului va depăşi suma compensaţiilor acordate şi raportate pentru lunile februarie-martie 2022, întreprinderile vor restitui soldul  către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. În cazul în care suma avansului va fi mai mică decât suma compensaţiilor, diferenţa va fi plătită de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Membrii CSE au decis ca şi consumatorii deserviţi de către furnizorii cărora nu le-au fost impuse obligaţiile de serviciu public şi operatorii sistemelor de distribuţie închise să beneficieze de compensaţiile acordate de Guvern. De asemenea, în lista beneficiarilor vor fi incluşi consumatorii casnici din cămine şi blocuri de locuit gestionate de instituţii bugetare, conform aceloraşi prevederi legale care se aplică consumatorilor casnici din asociaţiile de locatari.

De asemenea, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a aprobat transmiterea de către Agenţia Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne către S.A. „Termoelectrica” a cantităţii de 16 295 de tone de păcură acordată în calitate de ajutor umanitar Republicii Moldova de către România. S.A. „Termoelectrica” va utiliza stocul de păcură eliberată cu titlu de deblocare, conform Hotărârii Guvernului nr.282/2021 cu privire la eliberarea păcurii din rezervele de stat pentru producerea energiei electrice şi termice, scrie într-un comunicat emis de Guvernul Republicii Moldova.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT