Rusia şi-a retras unele echipamente militare din apropierea Ucrainei, dar au sosit altele. Imagini din satelit

606
0
sursa foto: agerpres.ro

Joi, separatiştii din estul Ucrainei, care sunt sprijiniţi de Rusia, au anunţat că forţele guvernamentale ucrainene au deschis focul, pe teritoriul controlat de ei, de patru ori în ultimele 24 de ore, acuzaţia, însă, a fost respinsă de Kiev. Învinuirea a fost făcută într-o declaraţie emisă de reprezentanţi ai autoproclamatei „Republici Populare Lugansk”, informează agerpres.ro, cu referire la Reuters.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

În declarația emisă, se menționează că forţele ucrainene au folosit mortiere, lansatoare de grenade şi o mitralieră în patru incidente separate ce au fost înregistrate joi.

Forţele armate ale Ucrainei au încălcat cu cruzime regimul de încetare a focului, utilizând armament greu care, conform Acordurilor de la Minsk, ar trebui să fie retras”, scrie în declaraţie.

Armata ucraineană a respins acuzaţia rebelilor proruşi, susţinând că de fapt aceştia sunt cei care încalcă încetarea focului.

Un ofițer de presă al forţelor militare ucrainene a declarat într-o discuție telefonică, pentru Reuters că: „În pofida faptului că asupra poziţiilor noastre s-a tras cu arme interzise, printre care artilerie de calibrul 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul drept riposte”.

Totodată, observatori din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au înregistrat joi mai multe incidente cu proiectile de-a lungul liniei de contact dintre rebelii susţinuţi de Rusia şi forţele guvernamentale în estul Ucrainei, a declarat o sursă diplomatică pentru pentru aceeași sursă.

Aproximativ 20 de nave militare ruse au început joi exerciţii în Marea Caspică, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova. Aceste exerciţii fac parte din aplicaţiile mai ample în care sunt implicate în această perioadă o mare parte a forţelor terestre şi navale ruse.

Imagini din satelit arată că Rusia şi-a retras unele echipamente militare din apropierea Ucrainei, dar au sosit altele, iar Rusia continuă să dispună de numeroase forţe şi materiale militare în apropierea ţării vecine, a indicat joi o companie privată americană, transmite Reuters.

Compania „Maxar Technologies”, cu sediul în SUA, care monitorizează de câteva săptămâni acumularea de forţe ruse în preajma Ucrainei, nu au putut fi verificate în mod independent de Reuters.

State occidentale au atenţionat miercuri că prezenţa militară rusă se intensifică la graniţele Ucrainei, contrar insistenţelor Moscovei, care afirmă că şi-a retras parţial forţele.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT