Deputații au aprobat crearea creșelor la locul de muncă

603
0

Deputații au aprobat deschiderea creșelor pentru copiii de până la trei ani în cadrul întreprinderilor. Angajatorul va avea dreptul să ofere angajaților săi servicii de îngrijire a copiilor, ceea ce va permite revenirea la muncă a salariaților mai devreme din concediul pentru îngrijirea copilului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mai mulți deputați și angajați ai Parlamentului au venit joi, 17 februarie, la ședința plenară alături de copiii lor.

Deputatul PAS, Dan Perciune, a menționat că sunt necesare mai multe măsuri pentru a susține familiile cu copii mici. Recent statul a permis părinților, care vor să revină la muncă, să ridice concomitent și indemnizația pentru îngrijire a copilului, însă nu a asigurat locuri suficiente de creșă. „Locuri în creșele publice sunt puține, cele private sunt foarte scumpe, iar o dădacă bună este greu de găsit. Astăzi, doar 16% dintre copiii de 1-2 ani sunt înscriși la creșe”, a declarat Dan Perciun.

Proiectul de lege are drept scop asigurarea unui echilibru între necesitățile, drepturile și interesele salariaților cu copii de vârstă preșcolară și ale angajatorilor.

În 2020, rata de ocupare a femeilor a fost de 35% comparativ cu cea a bărbaților – 43,1%. Ponderea femeilor cu copii de până la șase ani, care sunt încadrate în câmpul muncii, în 2019 era de 39,4% comparativ cu 60,4% pentru bărbații cu același statut, arată datele prezentate de Biroul Național de Statistică.

Modificările în acest sens la Codul muncii și Codul educației au fost inițiate de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și blocul PCRM-PSRM. Proiectul de lege a fost aprobat cu votul a 81 de deputați. Până a intra în vigoare, proiectul de lege urmează a fi examinat de deputați și în lectura a doua.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE