„Institutul Oncologic este campion în acest sens”. Ministra Sănătății despre medicul care a luat mită de 2000 de euro de la un bolnav de cancer

867
0

Ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Ala Nemerenco condamnă orice acceptare de mulțumire, condiționare pasivă sau activă, corupere a pacientului din partea lucrătorilor medicali. Mesajul a fost publicat pe  pagina de Facebook a oficialului după ce ieri, 15 februarie, șeful Secției radiologie IV din cadrul Institutului Oncologic a fost reținut pentru o mită de 2000 de euro de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Medicul este bănuit de corupere pasivă, după ce a fost denunțat de către un pacient.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Am depus efort încă în mandatul trecut de ministru (2019) că țara noastră, sistemul de sănătate, medicii și pacienții să poată beneficia de un radiolinear nuclear de ultimă generație cu o eficiență terapeutică înaltă și minime complicații. Drumul lui a fost lung – tocmai peste doi ani a fost posibil să fie instalat și iată, de câteva săptămâni, funcționează.

Cu un cost de 1,2 milioane de euro, plătit din contribuțiile cetățenilor europeni, dar și ai noștri, acest radiolinear nu a fost instalat ca să servească șefului secției radioterapie IV a Institutului Oncologic pentru propria îmbogățire. El este pentru a salva vieți, a readuce speranțe, a distruge durere și a usca lacrimi”, scrie ministrul Sănătății într-o postare pe Facebook.

„Reținerea, în flagrant, de ofițerii CNA pentru că a pretins 2.000 de euro pentru a asigura internarea și urgentarea tratamentului unui bolnav grav este o rușine pentru întreg sistemul, dar cel mai mult pentru el și familia sa – în special pentru părinți.

A solicita plată pentru un serviciu pe care statul îl prestează gratuit de la cei care se confruntă cu durere fizică, sufletească, și mai sunt cu toate speranțele la pământ, este nu doar o încălcare cu iz penal, ci o decădere morală profundă pentru un intelectual”, scrie Nemerenco.

În același mesaj, Nemerenco susține că „Institutul Oncologic este campion în acest sens, deoarece a picat rău testele de integritate realizate de CNA anii trecuți. În sistem circulă fabule despre pretinsele sume și ratingul „campionilor”.

Menționăm că în acest caz a fost pornită o urmărire penală în temeiul art. 324 Cod penal – corupere pasivă. Reținerea medicului a avut loc ieri, 15 februarie, de către procurorii anticorupție și ofițerii CNA, în momentul primirii banilor. Transmiterea s-a efectuat sub controlul CNA și a fost documentată cu mijloace speciale audio și video.

Dacă va fi găsit vinovat, șeful de secție, care este persoană publică, riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare cu amendă și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de până la 15 ani, anunță printr-un comunicat CNA.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE