Oficiali străini, rezervați privind o retragere a forțelor ruse din Crimeea

506
0

După ce Rusia a anunțat că retrage trupele de pe pozițiile din apropierea graniței ucrainene, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a venit cu o reacție: „Nu am văzut nicio dovadă în momentul de faţă a acestei retrageri”, a declarat ministrul pentru Times Radio.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

SUA şi Marea Britanie au avertizat în mod repetat că preşedintele rus Vladimir Putin le-ar putea ordona celor peste 130.000 de militari desfăşuraţi în apropierea graniţei cu Ucraina să lanseze o invazie, în timp ce Rusia subliniază că are dreptul să-şi poziţioneze soldaţii unde doreşte pe propriul teritoriu şi că nu intenţionează să invadeze Ucraina, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În același context, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, deşi şi-a păstrat tonul măsurat pentru care este cunoscut, a fost neaşteptat de combativ la conferinţa de presă cu Putin, în timpul vizitei de o zi la Moscova în cadrul eforturilor diplomatice frenetice pentru evitarea unei invazii ruse în Ucraina.

Și șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, s-a arătat rezervat faţă de anunţul privind o retragere a forţelor ruse din Crimeea, subliniind că acesta trebuie mai întâi „verificat”, transmite AFP, citată de Agerpres.

Ministerul Apărării din Rusia a anunţat miercuri că unităţile care şi-au încheiat manevrele militare în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, se întorc în cazărmile în care sunt încartiruite cu titlu permanent, informează EFE.

„Dacă ar fi adevărat”, ar fi, „fără îndoială”, un semn de detensionare a situaţiei, a comentat foarte prudent Borrell pe postul de radio France Inter. „Trebuie mereu verificat”, a adăugat el.

„Rusia se joacă. Într-o zi ne spune că este posibil orice, că va reveni la masa negocierilor, iar în altă zi trimite o escadră în Marea Neagră”, a mai comentat Borrell.

Amintim că Ministerul Apărării din Rusia a anunţat miercuri că unităţile care şi-au încheiat manevrele militare în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, se întorc în cazărmile în care sunt încartiruite cu titlu permanent, transmite EFE.

Pe de altă parte, ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a declarat miercuri că ultimele evaluări privind ameninţările nu conţin „nimic neaşteptat” şi sunt concordante cu opiniile anterioare, transmite Reuters.

Într-o intervenţie televizată, Reznikov a afirmat că forţele armate ucrainene continuau manevrele militare la nivel naţional, la care urmează să ia parte şi ataşatul militar al Belarusului, stat vecin aliat al Rusiei, dar care a dat asigurări Kievului că, dinspre teritoriul său, nu există niciun fel de ameninţare militară.

Reznikov a mai spus că va participa joi la o „reuniune virtuală” cu miniştrii apărării ai ţărilor NATO.

Marţi, Moscova a anunţat o retragere parţială a militarilor săi desfăşuraţi de două săptămâni la frontierele Ucrainei, un semnal de detensionare după două luni de temeri privind o invazie iminentă a Rusiei. Europenii şi americanii aşteaptă însă în continuare dovada unei retrageri militare ruse de amploare, declarându-se de un optimism prudent.

Rusia nu a precizat nici amploarea şi nici calendarul acestei retrageri, notează France Presse, citată de Agerpres.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE