Mâine se așteaptă venirea la Chișinău a viceministrului de externe al Federației Ruse. Ion Leahu: „Cred că sunt deranjați de tentativele de a efectua monitorizarea datoriilor companiei „Moldovagaz” S.A.

927
0

Ex-președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, unde anunță că mâine se așteaptă  să vină la Chișinău Andrei Rudenko, viceministrul de externe al Federației Ruse.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În contextul agravării situației din regiune și în eventualitatea izbucnirii unui război la hotarele cu țara vecină, Ucraina, mâine se așteaptă să vină la Chișinău Andrei Rudenko, viceministru de externe al Federației Ruse. După câte înțelegem, Kremlinul vrea, prin emisarul său, să „pipăie” terenul, să vadă care e starea de spirit a politicienilor de la Chișinău, dar anumită îngrijorare s-ar putea să trezească și capacitatea militară a Republicii Moldova. În acest scop, Andrei Rudenko urmează să aibă, marți, întrevederi cu reprezentanții Chișinăului, iar miercuri va merge la Tiraspol, unde va avea discuții cu liderii separatiști. Pentru joi se preconizează o întrevedere cu reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol, la sediul OSCE. Chiar dacă au în stânga Nistrului un impunător contingent militar, rușii, se pare, nu vor să lase nimic la voia întâmplării. Prin ministrul Lavrov, Kremlinul spune că rusii nu vor război, dar Republica Moldova, Georgia sau Ucraina știu care este prețul acestor declarații”, scrie Moțpan. 

Contactat de „Gazeta de Chișinău”, Ion Leahu, ex-membru în Comisia Unificată de Control (CUC), a menționat că: „De când a fost numit noul reprezentant al Republicii Moldova la negocieri, Oleg Serebrian, s-a vorbit că este timpul să se întâlnească reprezentanții și, mai mult decât atât, s-a dat de înțeles că Rusia intenționează să aibă un rol mai activ în aceste negocieri. Eu nu cred că este gata ceva pentru semnare, cred că este vorba despre problema cu gazul și cu energia electrică. Sunt deranjați de tentativa de a efectua monitorizarea datoriilor companiei „Moldovagaz” S.A. și cred că ei caută posibilități pentru a influența activitatea companiei „Moldovagaz” S.A.

Am încercat să contactăm și alți comentatori politici, aceștia ne-au spus că vor reveni cu o reacție doar după ce vor avea loc ședințele. 

Amintim că în luna ianuarie curent, într-un interviu pentru Tass, viceministrul de externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko, a spus că Moscova se așteaptă ca autoritățile de la Chișinău să ia măsuri pentru reluarea discuțiilor din dosarul transnistrean în format 5+2 care implică Republica Moldova, Transnistria, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Rusia, Ucraina, precum și SUA și Uniunea Europeană în calitate de observatori.

„Sperăm ca Chișinăul să adopte o abordare constructivă și să manifeste o reacție pozitivă la recenta inițiativă a conducerii transnistrene de a intensifica dialogul dintre părți, precum și să ia măsuri pentru reluarea discuțiilor 5+2”, a spus Rudenko.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE