Grigore Vieru, omagiat la Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu”

1186
0

Azi, 14 februarie, la Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu”, cu prilejul celei de-a 87-a aniversări a fost omagiat poetul Grigore Vieru. La manifestarea de comemorare au participat exegeți ai operei sale, oameni de cultură și numeroși îndrăgostiți de poezia sa. Printre ei – academicianul Mihai Cimpoi, Călin Vieru, fiul poetului, Mariana Harjevschi, directoarea Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, Elena Dabija, directoarea Centrului Academic „Mihai Eminescu”, Paul Surugiu (Fuego), interpret a mai multor cântece pe versuri de Vieru, scriitori și poeți de pe ambele maluri ale Prutului.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

O donație a colecției-unicat de carte bibliofilă, în 20 de volume, concepută și editată sub auspiciile Asociației Culturale REGAL D’ART din Botoșani, a constituit momentul cel mai important al evenimentului. Colecția a fost realizată pentru Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” cu prilejul a 145 de ani de la fondarea acestei instituții.

Omagiindu-și părintele, Calin Vieru a remarcat, între altele: „RSSM a fost cântată de poeți și artiști într-un stil sovietic. A venit însă Vieru și a spus: „Mamă, tu ești patria mea!”. Atunci a avut loc o răsturnare de situație, o revoluție în poezie”. 

O altă donație făcută Centrului a fost oferită de Paul Surugiu-Fuego, unul din prietenii ilustrului poet basarabean, care constă dintr-un bust al scriitorului (sculptor Petrică Buhnici) și un tablou înfățișând casa părintească de la Pererita, lucrare executată de interpret. 

În luarea sa de cuvânt, acesta a evocat anvergura umană și artistică a poetului, menționând: „Pentru mine Basarabia e Grigore Vieru”.

Autoare: Victoria CERNEA

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE