Grigore Vieru, omagiat la Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu”

552
0

Azi, 14 februarie, la Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu”, cu prilejul celei de-a 87-a aniversări a fost omagiat poetul Grigore Vieru. La manifestarea de comemorare au participat exegeți ai operei sale, oameni de cultură și numeroși îndrăgostiți de poezia sa. Printre ei – academicianul Mihai Cimpoi, Călin Vieru, fiul poetului, Mariana Harjevschi, directoarea Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, Elena Dabija, directoarea Centrului Academic „Mihai Eminescu”, Paul Surugiu (Fuego), interpret a mai multor cântece pe versuri de Vieru, scriitori și poeți de pe ambele maluri ale Prutului.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

O donație a colecției-unicat de carte bibliofilă, în 20 de volume, concepută și editată sub auspiciile Asociației Culturale REGAL D’ART din Botoșani, a constituit momentul cel mai important al evenimentului. Colecția a fost realizată pentru Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” cu prilejul a 145 de ani de la fondarea acestei instituții.

Omagiindu-și părintele, Calin Vieru a remarcat, între altele: „RSSM a fost cântată de poeți și artiști într-un stil sovietic. A venit însă Vieru și a spus: „Mamă, tu ești patria mea!”. Atunci a avut loc o răsturnare de situație, o revoluție în poezie”. 

O altă donație făcută Centrului a fost oferită de Paul Surugiu-Fuego, unul din prietenii ilustrului poet basarabean, care constă dintr-un bust al scriitorului (sculptor Petrică Buhnici) și un tablou înfățișând casa părintească de la Pererita, lucrare executată de interpret. 

În luarea sa de cuvânt, acesta a evocat anvergura umană și artistică a poetului, menționând: „Pentru mine Basarabia e Grigore Vieru”.

Autoare: Victoria CERNEA

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT