Expoziția „Soarele în Moldova”, un manifest al artiștilor locali

350
0

Centrul Expozițional Constantin Brâncuși găzduiește expoziția de artă contemporană There is Sun in Moldova (Soarele în Moldova). Expoziția va fi deschisă publicului până în data de 20 februarie.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Aceasta pune în lumină potențialul artistic autohton. La nivel conceptual, este o colaborare, prin succesiunea generațiilor, a talentelor valorificate deja, ale membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (UAP), și ale celor necunoscute încă, ale tinerilor plasticieni.

Indiferența societății față de artiști

Proiectul este un manifest al artiștilor locali, al cărui curator este Alexandra Mihalaș, director artistic al Centrului Expozițional Constantin Brâncuși. Prin acesta tânăra susține că a dorit să atragă atenția asupra unei probleme ce vizează atitudinea de indiferență a societății față de artiști și față de domeniul artelor.

Expoziția «There is Sun in Moldova» a rezultat nu dinr-un exces de patriotism, ci din cauza că am obosit să trăim în ignoranță. Ne-am propus să atragem atenția publicului, și nu doar a publicului, asupra artelor. Să demonstrăm că artele vizuale sunt un domeniu ce posedă un potențial deosebit care merită să fie susținut și promovat.

Alexandra Mihalaș mărturisește că observă problema ignoranței de fiecare dată când sunt invitați funcționari publici și se prezintă foarte puțini spectatori la prezentări ce merită a fi văzute. Își dorește astfel mai multe proiecte și inițiative din partea tinerilor, artiștilor, dar și a funcționarilor experimentați pentru a crea un dialog între artiști și public, inclusiv factori de decizie.

Artistul plastic Victor Covalciuc nu face parte din UAP și recunoaște că îi este dificil ca tânăr artist să se promoveze. Acesta crede că proiectul, care oferă posibilitate de prezentare și tinerilor artiști, este un pas foarte bun și speră pe viitor la mai multe expoziții de acest gen.

Generația tânără vine cu o nouă viziune

Expoziția prezintă mai mult de 100 de lucrări de pictură, grafică, sculptură, instalații și artă decorativă, dar și un produs de animație, realizate de circa 40 de autori.

Președintele UAP, Dumitru Bolboceanu, afirmă că Alexandra Mihalaș, curatorul expoziției, a reușit să-i convingă pe mulți artiști, absolvenți de școli de specialitate sau persoane care abia încearcă să se manifeste în artele plastice, că merită să încerce participarea.

Pentru noi a fost o surpriză. Este o expoziție mai deosebită decât le știm noi, or eu le cunosc foarte bine, cu artiști consacrați ale căror lucrări le cunoști fără a le căuta autorul. Aici sunt lucrări proaspete, cu o altă viziune. Fiecare generație vine cu ceva nou, lucru necesar, mai ales în creație. UAP susține întotdeauna generația tânără, menționează Dumitru Bolboceanu.

Victoria CERNEA

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT