Comentatorul politic Anatol Țăranu consideră că este „salutară și așteptată” reluarea ședințelor comune ale guvernelor de la București și Chișinău, iar analistul Nicolae Negru crede că „a venit vremea să se treacă de la vorbe la fapte”

663
0

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat astăzi, 7 februarie, printr-un video postat pe pagina oficială de Facebook, că la finele săptămânii curente va avea loc ședința comună a guvernelor Republicii Moldova și României.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Întrunirea este programată pentru data de 11 februarie. În cadrul ședinței vor fi semnate mai multe acorduri și protocoale de colaborare în mai multe domenii de interes pentru cetățenii ambelor state.

În acest context, președinta a trecut în revistă agenda ședinței ce va avea loc și a mulțumit țării vecine pentru suport și generozitate.

Ziua de luni începe cu vești importante – la sfârșitul acestei săptămâni, la Chișinău va avea loc ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României. Cu acest prilej, vor fi semnate o serie de acorduri și protocoale de colaborare pe mai multe domenii. Între acestea, acordul privind construirea unui nou pod peste Prut la Ungheni, programul de asistență financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro și eliminarea tarifelor de roaming. Avem o șansă unică să implementăm proiecte de importanță majoră pentru țara noastră. Mulțumim României, care dovedește încă o dată solidaritate și generozitate față de cetățenii Republicii Moldova”, spune Maia Sandu în video-ul publicat pe pagina de Facebook.

În același mesaj, președinta a specificat și câteva dintre acordurile ce urmează să fie semnate.

Un acord foarte important pe agenda ședinței comune e cel ce se referă la construirea unui nou pod peste Prut la Ungheni. O cale de comunicare de o deosebită importanță, care va facilita mobilitatea, schimburile comerciale, dar va fi și o sursă de locuri de muncă. Un alt program foarte important este asistența financiară de 100 de milioane de euro. O mare parte din acești bani va fi alocată pentru dezvoltarea satelor și orașelor noastre, pentru dezvoltarea rețelei de apă și canalizare, reabilitatea instituțiilor educaționale și culturale”, a declarat Maia Sandu.

Contactat de „Gazeta de Chișinău”, comentatorul politic Anatol Țăranu a menționat că: „Aceste ședințe sunt reluate după un anumit interval. Ele ar însemna o intensificare a cooperării moldo-române pe diverse paliere, dar în primul rând pe plan economic. Republica Moldova are nevoie stringentă de o asistență economică substanțială pe care poate să o obțină din exterior, iar România este cea mai versată țară care ar putea să acorde acest ajutor Republicii Moldova. Reluarea acestor ședințe comune ale guvernelor este salutară și așteptată”, a specificat Țăranu.

Și Nicolae Negru a spus pentru „Gazeta de Chișinău” că așteptările sale „sunt legate de acea foaie de parcurs privind prioritățile în relațiile dintre Republica Moldova și România, cea care a fost semnată în perioada vizitei Maiei Sandu la București”. În acea foaie de parcurs se conțin toate domeniile importante.

Din punctul meu de vedere, rămâne să se lucreze asupra acelei foi de parcurs, să se determine ce este nevoie de făcut pentru a realiza proiectele înscrise în acea foaie de parcurs și, desigur, să se stabilească anumite termene ca să vedem când vor fi realizate, deoarece de 30 de ani se vorbește despre proiectele prevăzute în acea foaie de parcurs, dar se bate pasul pe loc. A venit vremea să se treacă de la vorbe la fapte”, a conchis Nicolae Negru.

Amintim că ședinţe comune între Guvernele Republicii Moldova şi României au fost organizate și în 2012, la Iaşi şi Bucureşti, în 2015 – la Neptun şi în 2017 – la Piatra Neamţ.

Diana BOTNARU

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE