Boris Akunin, cel mai popular scriitor din Rusia: „Statul acordă multă importanţă propagandei”

583
0
Grigori Șhartișvili (Boris Akunin), cel mai popular scriitor rus, îl consideră pe Vladimir Putin un dictator din secolul trecut. Foto: Profimedia Images

Boris Akunin, considerat la ora actuală drept unul din cei mai populari scriitori din Rusia, îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că „este un dictator cu ambiţii postimperialiste care şi-a adus ţara în pragul semidezintegrării”, relatează Digi24.ro.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Vladimir Putin este un dictator din secolul trecut, care nu folosește internetul, este parțial rupt de realitate, iar înțelegerea pe care o are despre lume provine exclusiv din rapoartele pe care i le pregătesc serviciile secrete, iar acestea își urmăresc propriile interese”, spune Akunin într-un interviu acordat agenţiei de presă EFE.

Despre actuala tensiune militară, scriitorul spune că: „este provocată în mare măsură de ambiţiile postimperialiste ale dictatorului rus”, consideră el. În opinia sa, „retorica imperialistă” este cea care îi determină pe Putin şi pe restul înalţilor funcţionari ruşi să acrediteze teza că Ucraina nu există şi că ruşii şi ucrainenii sunt de fapt acelaşi popor. „Nici măcar ei nu cred aşa ceva”, adăugă scriitorul rus.

Scriitorul consideră că „Putin, ca orice dictator care deţine o lungă perioadă de timp puterea nelimitată, este, într-o oarecare măsură, rupt de realitate. Trăieşte, în parte, într-un fel de lume iluzorie. Este o persoană din secolul trecut, care nu foloseşte internetul. Înţelegerea pe care o are despre lume se creează pornind exclusiv de la rapoartele pe care i le pregătesc aparatul său şi serviciile secrete. Aceste două instituţii sunt principalele sale influenţe. Şi care îşi urmăresc propriile lor interese. Este povestea câinelui care aleargă în jurul cozii”, spune el.

Pe de altă parte, Akunin nu crede că ruşii sunt incapabili să construiască o democraţie funcţională.

Dimpotrivă, mulţi – nu toţi, nici măcar o majoritate – au o mentalitate imperială pentru că regimul imperial o cultivă prin intermediul numeroaselor sale posturi de propagandă, în special al televiziunii. Dacă se schimbă formatul puterii, se va schimba şi conştiinţa maselor”, conchide scriitorul.

Akunin, în vârstă de 65 de ani, insistă că Putin nu va reuşi „să privatizeze” istoria, lucru pe care nu l-au reuşit nici liderii sovietici, însă actualul lider rus a reuşit totuşi să limiteze spaţiul de dezbatere cu ajutorul cenzurii.

Statul acordă multă importanţă propagandei şi, din punctul său de vedere, istoria este un element important al ideologiei sale. Unele evenimente rentabile pentru propagandă trebuie umflate şi exagerate. Tot ceea ce are legătură cu măreţia, victoriile şi succesele. Ceea ce nu convine trebuie redus la tăcere sau chiar interzis”, a explicat scriitorul. Este cazul „ruşinoasei istorii a serviciilor secrete, de unde provin cei care conduc acum Rusia”, spune scriitorul rus.

Cenzura a strâns laţul şi asupra a tot ceea ce are legătură cu marele război al patriei, aşa cum este cunoscut în Rusia cel de-al Doilea Război Mondial (1941-1945). „Nu cu mult timp în urmă a fost adoptată o lege care prevede urmărirea penală, de exemplu, pentru compararea regimului stalinist cu cel hitlerist sau pentru afirmaţii conform cărora Pactul Ribbentrop-Molotov din august 1939 a contribuit la izbucnirea deflagraţiei mondiale”, a menționat el.

Din acest motiv, Akunin şi-a încheiat „Istoria statului rus” în anul 1917, căci în Rusia lui Putin este imposibil să scrii la modul obiectiv despre Uniunea Sovietică fără să tragi ponoasele, spune scriitorul.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE