Încălcările fiscale până la 5000 de lei, comise de antreprenori, nu vor mai fi sancționate

356
0

Antreprenorii care au comis încălcări fiscale în valoare de până la 5000 de lei și cetățenii ale căror încălcări constatate nu depășesc 500 de lei nu vor fi sancționați. Le vor fi aplicate doar avertizări, nu amenzi. 

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect de modificare a articolului 231 din Codul fiscal, care are drept scop diminuarea poverii administrative asupra agenților economici și a cetățenilor.

Potrivit documentului, se va considera nesemnificativă încălcarea fiscală dacă suma, în cazul nerespectării modului de declarare sau în cazul diminuării impozitelor sau taxelor de către persoanele juridice și persoanele fizice care practică anumite activități, va constitui până la 5000 de lei. În prezent, această sumă este de până la 1000 de lei. Pentru persoanele fizice, aceleași încălcări vor fi considerate nesemnificative dacă pragul respectiv va fi de până la 500 de lei, și nu până la 100 de lei, cum este în prezent.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a menționat că inițiativa vine să promoveze avertizările în locul amenzilor, în cazul unor încălcări nesemnificative, și să motiveze instituțiile statului să se concentreze pe evaziuni fiscale mari și spălări de bani de proporții.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT