Alina Stremous, campioană europeană la biatlon

931
0

Biatlonista Alina Stremous (26 de ani) a câștigat titlul continental în cadrul Campionatului European ce s-a desfășurat în perioada 26-30 ianuarie la Arber, Germania. Astfel, atleta naturalizată în 2020 (este originară din regiunea Volgograd, Federația Rusă) s-a impus în cursa de urmărire (pursuit), pe distanța de 10 kilometri (5 cercuri a câte 2 km, cu patru staționări pentru tragere).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Start cu dezavantaj

Sportiva noastră a luat startul pe arena bavareză Hohenzollern Skistadion de pe poziția a IV-a (la o diferență de 33,5 sec. în spatele liderului), ocupată cu o zi înainte în proba de sprint (7,5 km, biatloniștii pornesc în intervale de 30 de secunde între ei, pentru fiecare ratare la panoul de tragere sportivul urmând să alerge un cerc de penalizare, de 150 m. În etapa următoare s-au calificat doar primii 60). În cursa de urmărire, Alina Stremous a parcurs în forță primul cerc, fără nicio ratare la bariera de tragere. Câștigătoarea probei de sprint, norvegiana Ragnhild Femsteinevik, a tras de două ori pe lângă țintă (din cinci încercări) și a cedat câteva poziții în clasament, la fel ca și ocupanta locului 2, titrata germană Franziska Hildebrand.

În curând, compatrioata noastră a întrecut-o și pe cealaltă germană, Janina Hettich, căreia îi ceda la start peste 7 secunde. De remarcat că întrecerea s-a derulat la o altitudine de peste o mie de metri, punând la grea încercare capacitatea de rezistență a biatlonistelor. La capitolele viteză, pregătire fizică și tehnico-tactică Alina stă cât se poate de bine, fiind deținătoare a titlului de vicecampioană a Rusiei.

Cununa victoriei

La al doilea panou de tragere, Alina Stremous a avut o singură ratare, ca și rivala sa principală, Janina Hettich. La al treilea panou încordarea și spiritul înalt de concurență și-au spus cuvântul, biatlonista noastră greșind de două ori, iar germana a încasat doar un cerc de penalizare. Soarta cursei până la urmă s-a decis pe ultimul sfert al distanței, reprezentanta Moldovei dând dovadă de o capacitate extraordinară de concentrare și ratând o singură încercare la tir. Se vede că stresul a determinat-o pe Janina Hettich să greșească tocmai de trei ori, deși condiția fizică i-a permis să pună în continuare o presiune sufocantă asupra atletei noastre. Spre meritul Alinei, ea a rezistat cu succes pe ultimul cerc tentativei disperate de depășire întreprinse de biatlonista germană și a câștigat astfel primul titlu european din carieră, fiind cronometrată în 30:39.2 minute. La finiș, Stremous a fost urmată de sportiva din Germania, Janina Hettich (la o diferență de 17,7 secunde), şi de cea din Norvegia, Jenny Enodd (+26,8).

Reamintim că la aceste Europene, sportiva noastră a devenit vicecampioană continentală în cursa individuală de 15 km, grație acestor rezultate Moldova situându-se pe un prestigios loc 3 în clasamentul pe medalii, după Norvegia și Rusia, devansând state cu mari tradiții în domeniu, precum Germania, Franța, Elveția; doar țările menționate au reușit să se învrednicească de medalii la această ediție de Campionat. Anterior, Stremous s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Beijing 2022, în cadrul cărora va debuta pe 5 februarie. Astfel, tânăra biatlonistă, care a fost îndepărtată din selecționata Rusiei pe motiv de lipsă de perspectivă, a demonstrat că are caracter, talent, ambiție și capacități volitive în stare să-i asigure performanța de cel mai înalt nivel.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE