Învățătura online, măsurată în pachete alimentare. Promisiunile autorităților versus realitatea

1213
0
Mostre de pachete cu alimente postate de primarul Ion Ceban

Peste 39 de mii de elevi din municipiul Chișinău vor beneficia de pachete cu produse alimentare pentru perioada desfășurării lecțiilor online. Autoritățile au anunțat că vor fi distribuite trei feluri de pachete pentru trei categorii de elevi, iar un singur pachet va conține produse în valoarea costului alimentației pentru zece zile. Miercuri, 26 ianuarie, mulți părinți nu erau încă informați despre această inițiativă, iar alții primiseră deja câte un pachet cu alimente, însă unele produse menționate de autorități erau lipsă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Luni, 24 ianuarie, Primăria Chișinău anunța că peste 38.000 de elevi din municipiul Chișinău vor fi alimentați gratuit la pachet în perioada organizării studiilor online. Conform autorităților, conținutul pachetelor ar fi articole de patiserie și cofetărie, fără grăsimi hidrogenizate, covrigei și biscuiți, fără grăsimi hidrogenizate și aditivi, suc, cașcaval porționat ambalat, unt de vaci 82,5%, fructe (mere, banane, citrice), crupe în sortiment, paste făinoase, iaurt natural 2,6% neîndulcit.

Miercuri, 26 ianuarie, primarul general Ion Ceban a publicat pe pagina sa de Facebook alte date despre alimentația gratuită la pachet pentru elevi. Acesta a menționat că Primăria Chișinău va oferi alimentație gratuită la pachet pentru 39.527 de elevi din 121 de instituții de învățământ din Chișinău, pentru perioada desfășurării lecțiilor online.

Mostre de pachete cu alimente postate de primarul Ion Ceban

Astfel, Primăria municipiului Chișinău împreună cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport organizează alimentația elevilor la pachet pentru:

30.584 de elevi, clasele I-IV, valoarea micului dejun pentru zece zile – 136,50 lei (13,65 lei/zi);

4.212 elevi din grupele cu program prelungit (20% din numărul total de elevi ai grupelor cu program prelungit), în valoarea micului dejun și a prânzului pentru zece zile – 280,00 lei (28,00 lei/zi);

4.395 de elevi, clasele V-IX din familii social defavorizate, în valoarea micului dejun pentru zece zile – 136,50 lei (13,65 lei/zi);

138 de elevi, clasele I-XII care au suportat TBC și cei care au contactat focarele TBC, în valoarea micului dejun și a prânzului pentru zece zile – 280,00 lei (28,00 lei/zi);

198 de elevi din clasele cu profil sportiv.

Primăria: Pachetele cu produse alimentare vor fi unice pentru toți

Conform autorităților, pachetele cu produse alimentare vor fi unice pentru toate instituțiile de învățământ primar și secundar, ciclul I și II din municipiu, ulterior fiind repartizate părinților pentru zece zile, cu respectarea cerințelor sanitar-igienice și evitarea aglomerației în instituții. Un singur pachet va conține produse în valoarea costului alimentației pentru zece zile.

Sortimentul produselor pentru alimentația la pachet a elevilor, în valoare de 136,50 lei: covrigei, biscuiți, cașcaval ambalat, unt de vaci, mere proaspete, lămâi, crupe de orez, fulgi de ovăz, paste făinoase.

Sortimentul produselor pentru alimentația la pachet a elevilor, în valoare de 280,00 lei, unde cantitățile vor fi mai mari: crupe de hrișcă, paste făinoase, unt de vaci, cașcaval ambalat, biscuiți, covrigei, fulgi de ovăz, orez, griș, mere, mandarine.

Sortimentul produselor pentru alimentația la pachet a elevilor din clasele cu profil sportiv, în valoare de 347,00 lei, este același ca și în cazul anterior, diferența fiind cantitatea mai mare a produselor.

Unii părinți nici n-au auzit despre aceste pachete, alții le-au și ridicat

Am efectuat un sondaj de opinie în Grupul de Facebook, „Părinți Solidari”, unde am întrebat părinții dacă au fost informați despre distribuirea pachetelor cu produse alimentare. De la instituții precum Liceul Teoretic „Vasile Vasilache”, Școala primară nr. 12 „Anatol Popovici”, Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Ion și Doina Aldea-Teodorovici”, Liceul de Muzică „Serghei Rahmaninov”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, ne-au comunicat miercuri, 24 ianuarie, că nu au fost informați sau că vor primi pachete doar elevii din familiile defavorizate. Alți părinți de la alte instituții ne-au confirmat că au fost informați, iar unii chiar au primit deja pachetul cu produse alimentare, însă nu corespunde cu cel prezentat de către primarul Ion Ceban. În fotografiile primite sunt doar covrigi, un pachet de unt, o bucată de cașcaval, două mandarine, în altă fotografie, trei mandarine (foto).

Poză trimisă de părinții de la Liceul „Dante Alighieri”

Managerii neagă spusele părinților, autoritățile susțin că vor remedia situația

Solicitat de „Gazeta de Chișinău”, Iurie Donțu, directorul Liceului Teoretic cu Profil de Arte „Ion și Doina Aldea-Teodorovici”, a declarat că absolut toți părinții au fost anunțați despre distribuirea pachetelor cu produse alimentare.

Toți au fost anunțați și nu avem nicio cerere de refuz. Am hotărât să distribuim un pachet pentru două săptămâni sau zece zile de alimentație. Vor primi toți elevii claselor primare și câțiva din familiile defavorizate, în total 676 de elevi – care vor primi atât dejunul gratuit, cât și prânzul”, a menționat Donțu.

Directorul adjunct al Liceul Teoretic „George Călinescu”, Victoria Duda, mai întâi s-a arătat nemulțumită de solicitare, refuzând să ne ofere informații la telefon, invocând că nu este sigură că discută cu un jurnalist. După mai multe explicații aceasta a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că administrația lucrează la graficul pentru a stabili o zi când părinții vor putea ridica pachetele.

Pachete alimentare vor primi toți părinții din ciclul primar plus câțiva din ciclul gimnazial care sunt incluși în lista familiilor defavorizate și primesc alimentație gratuită pe parcursul întregului an”, a spus Duda.

Referitor la anunțarea părinților, Duda a menționat miercuri, 26 ianuarie, că nu suntem încă la sfârșitul săptămânii și că nu de administrație depinde pregătirea pachetelor alimentare.

De asemenea, aceasta a menționat că nu există cereri de refuz.

Șeful adjunct al DGETS, Andrei Păvăloi, a precizat pentru ziarul nostru referitor la lipsa unor produse alimentare din pachetele deja distribuite, că unii manageri s-au grăbit.

Decizia de livrare pentru zece zile a fost luată ieri după ora 16.00, împreună cu agenții prestatori de servicii alimentare. Posibil, există vreo instituție care, din exces de zel, a repartizat pachetele pregătite pentru cinci zile încă ieri pe parcursul zilei. În acest caz se va revedea conținutul pachetelor”, a punctat Păvăloi.

În 2020, ar fi fost distribuite pachete alimentare, însă doar pe hârtie

Într-o investigație scrisă pentru portalul Moldova Curată în 2021, timp de câteva luni am încercat să aflăm de la autorități ce s-a întâmplat cu produsele alimentare rămase în depozite în perioada învățământului online. Nici una din direcțiile de învățământ din capitală nu s-a arătat prea entuziasmată să ne ofere răspuns la această întrebare. Am primit informațiile solicitate abia peste o lună-două de la cerere. Ni s-a comunicat că alimentele au fost date familiilor cu venituri mici. În ciuda eforturilor noastre, nu am reușit să dăm de nici un părinte care ar fi primit astfel de pachete alimentare în primăvara anului 2020.

Știm că au fost donate, dar cui și cum nu vă putem spune”

Șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS) a municipiului Chișinău, Andrei Păvăloi, ne spunea că fiecare instituție a avut libertatea să decidă cum folosește produsele rămase în stoc la începutul pandemiei: „Fiecare grădiniță a format o comisie care a decis cum și cui vor fi distribuite produsele alimentare rămase în depozit. DGETS nu a participat la luarea acestor decizii. Noi știm că au fost donate, dar cui și cum nu vă putem spune. Fiecare grădiniță, școală deține listele cu numărul de familii beneficiare”.

În martie 2021, unii elevi au primit la pachet dejunul pe care ar fi trebuit să-l ia la școală

În martie 2021, din cauza creșterii numărului de cazuri de infectări cu Covid-19, școlile și liceele din municipiul Chișinău au trecut din nou la învățământul de la distanță. Conform răspunsurilor primite de la autorități, circa 20% din elevii care provin din familii defavorizate ar fi primit de două ori sau o dată pe săptămână produse alimentare la pachet.

În Republica Moldova, statul acoperă cheltuielile pentru dejunul servit la școală pentru elevii claselor primare. Pe perioada învățământului online din martie 2020 și din anul 2021, elevii au fost lipsiți de acest drept, iar directorii de instituții menționează că au făcut economii.

Autoare: Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE