Interesul pentru futsal, în continuă creștere

921
0

În aceste zile se desfășoară turneul final al Campionatului European de futsal, selecționata Moldovei oprindu-se la doar un pas de accederea în etapa respectivă. De remarcat că în anul 2021 futsalul moldovenesc s-a bucurat pe plan internațional de realizări extraordinare, deși, din cauza pandemiei, au avut de suferit toate probele sportive ce se derulează în sală. În același timp, suntem unica țară de pe bătrânul continent ce n-a avut o echipă care s-o reprezinte în stagiunea din anul precedent a Ligii Campionilor europeni din cauza că în 2020 restricțiile antipandemice adoptate de autorități n-au permis să se desfășoare Campionatul național. Și asta în pofida demersurilor și apelurilor disperate ale forului de profil adresate diferitelor instanțe și Comisiei de sănătate publică de a se relua competițiile interne de futsal.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Totuși acest gen de sport continuă să aducă satisfacții microbiștilor noștri, prestația futsaliștilor moldoveni pe arena internațională fiind una extraordinară, de mare clasă. Despre realizările și problemele din domeniu discutăm cu Alexandru Golban, președinte Asociației de Futsal din Republica Moldova.

– D-le Golban, ce realizări ale futsalului autohton, obținute pe parcursul anului trecut, ați scoate în evidență?

Anul 2021 a fost bogat în succese pentru echipa noastră națională. Puțin nu ne-a ajuns să ne calificăm la turneul final al Campionatului European 2022. Dacă țineți minte, în meciul din deplasare cu selecționata Slovaciei din cadrul etapei preliminare am scăpat în ultimul minut victoria, conducând cu 4-2. Iar în meciul decisiv, de acasă, contra Slovaciei, în lotul nostru au absentat jucători importanți, ei fiind accidentați sau discalificați din cauza cumulului de cartonașe galbene, acordate cu o ușurință suspectă de arbitri. Acest lucru ne-a costat scump. Dar și lipsa de jocuri în picioare cauzată de sistarea Campionatului țării-2020 și-a spus cuvântul.

Alexandru Golban (în stânga) îi înmânează lui Andrian Lașcu trofeul de Cel mai bun jucător al anului
Alexandru Golban (în stânga) îi înmânează lui Andrian Lașcu trofeul de Cel mai bun jucător al anului

La nivel național, interesul pentru futsal din partea publicului spectator este foarte mare și în continuă creștere. Suntem extrem de bine cotați și pe plan internațional, tot mai multe Federații exprimându-și interesul de a ne vedea parteneri de cantonament sau de meciuri amicale. Suntem considerați pe bună dreptate un partener puternic, fapt demonstrat și la turneul internațional „Sportstadt Düsseldorf Futsal-Cup”, desfășurat în luna noiembrie 2021. Astfel, în Germania ne-am adjudecat trofeul principal, învingând cu 3-1 puternica reprezentativă a Suediei (antrenată de un specialist celebru, fostul jucător al clubului Dinamo Zagreb, croatul Matija Dulvat) și jucând la egalitate cu redutabila formație gazdă: 3-3, după ce am fost conduși cu 0-3. Deci am arătat că echipa noastră națională are caracter și un potențial pe măsură.

– Care este situația în Campionatul intern?

În Divizia Națională avem patru formații de elită din capitală (Dinamo Plus, Nistru, Clic Media și Balcan Farmaceuticals). De asemenea, celelalte echipe, precum Steaua Dental, Sportul Studențesc, Rimbcom, Sporting Nisporeni sau Next Chișinău, fac investiții serioase în vederea pregătirii noii generații, a tineretului, consolidându-se de la etapă la etapă.

Vreau să subliniez necesitatea adoptării unei Legi a sponsorizării, care ne-ar ajuta foarte mult să atragem parteneri privați în vederea dezvoltării futsalului autohton. În prezent, reușim să ne ținem pe val mai mult datorită entuziasmului și pasiunii pe care le avem față de acest joc dinamic, un sport al viitorului. Este o disciplină spectaculoasă, în care abundă fazele de gol și acțiunile ofensive, ceea ce în ziua de astăzi atrage tot mai mult public. Există un interes crescând din partea UEFA și FIFA față de această probă, fapt resimțit anul trecut prin includerea, în cadrul unor turnee internaționale de cel mai înalt rang, a sistemului tur-retur, înlocuind faza grupelor. Astfel, țările mici au posibilitatea să aloce mai mult timp unei pregătiri mai minuțioase pentru fiecare meci în parte și pentru refacere. Pe când în faza grupelor trebuia în termene reduse – timp de câteva zile – să joci trei meciuri, lucru destul de complicat de realizat dacă ai un lot restrâns.

– Avem o echipă națională de futsal foarte puternică, cu fotbaliști extrem de experimentați și tehnici. Avem oare și talente tinere care ar fi capabile să le preia experiența și măiestria?

Există o echipă cu un lot lărgit, aproximativ 40 de jucători, care sunt monitorizați permanent. Mă refer la selecționata Under-19, condusă de antrenorul principal Oleg Petrov. Tehnicienii acestei formații de viitor au Licența UEFA „B” de futsal; forul european ne-a acordat, cu toată încrederea, dreptul de a organiza la noi în țară cursuri în vederea obținerii acestei licențe recunoscute pe plan internațional. Este îmbucurător faptul că noua generație are de la cine învăța și de la cine lua exemplu. Dar cel mai important este că în R. Moldova apar tot mai multe academii de futsal.

– Cum stăm la capitolul infrastructură?

Majoritatea meciurilor se desfășoară la Complexul Sportiv „Futsal Arena FMF” din comuna Ciorescu, care dispune de un acoperământ de parchet omologat de către FIFA și UEFA; edificiul este o adevărată bijuterie arhitecturală și sportivă. Mai așteptăm inaugurarea Arenei Chișinău, care este de asemenea dotată cu o sală ce corespunde standardelor internaționale. Din păcate, în țară există puține spații cu parchet (a nu se confunda cu podelele amenajate cu adeziv de teraflex), capabile să găzduiască meciuri de futsal. La nivel de infrastructură avem mari lacune, iar Ministerul de specialitate ar trebui să se implice în vederea ameliorării situației create în domeniu.

– Ați fost fotbalist de performanță. În viziunea Dvs., este mai dificil să fii manager decât fotbalist profesionist?

Fără nicio îndoială. Responsabilitatea unui manager este mult mai mare, iar sarcinile mult mai dificile. În calitate de fotbalist, îmi atingeam obiectivele prin muncă și pasiunea față de fotbal. Lucrul unui manager presupune un efort de o complexitate sporită și lărgirea orizontului de cunoaștere.

De specificat că futsalul este inclus în programul următoarei ediții a Jocurilor Olimpice pentru Tineret, care se va desfășura în 2026 la Dakar (Senegal). Iar acest lucru demonstrează o dată în plus că sportul respectiv aparține viitorului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE