Partidul „Șor” luptă cu CNESP, iar Covidul face ravagii și în școlile din Orhei

727
0

Deși situația epidemiologică din raionul Orhei nu este mai bună ca în alte localități, autoritățile raionale au decis vineri, 21 ianuarie, să adopte o decizie care sfidează hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) care prevede ca toate instituțiile de învățământ să treacă la procesul de predare online din cauza noului val de Covid. Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) Orhei a decis ca școlile să activeze în regim obișnuit. Unii profesori și părinți consideră că decizia conducerii raionului este politică, alții o susțin în situația precară a mai multor familii.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În dimineața zilei de miercuri, 26 ianuarie, în raionul Orhei, mai multe gimnazii și licee înregistrau cazuri pozitive de Covid atât în rândul profesorilor, cât și al elevilor. În pofida acestui fapt instituțiile continuau să activeze în regim obișnuit.

Focar de Covid la liceul din Peresecina

La Liceul „Alexandru Donici” din satul Peresecina, Orhei, erau confirmați pozitiv cu virusul Covid trei profesori și zece elevi. La Liceul „Alecu Russo” din orașul Orhei s-au îmbolnăvit cinci elevi și un profesor, gimnaziul din Berezlogi înregistra un caz de infectare a unui profesor. La Jora de Jos era un copil infectat. La Ghetlova, Orhei – o clasă se afla în autoizolare.

Solicitată de „Gazeta de Chișinău”, Ana Ivanov, managerul Liceului „Alexandru Donici” din Peresecina, ne-a informat că au decis chiar în dimineața zilei de miercuri ca, începând cu ziua de joi, 27 ianuarie, liceul să treacă la procesul de predare online. „Avem 10 cazuri de infectare în rândul copiilor și trei profesori confirmați pozitivi. S-a stabilit că avem un focar de Covid, de aceea azi a fost luată decizia să intrăm întreg liceul în autoizolare”, ne-a spus Ana Ivanov.

La întrebarea, dacă nu era mai rezonabil ca liceul să treacă la procesul de învățare online chiar de luni, 24 ianuarie, așa cum decisese CNESP, directorul a menționat că pentru instituția pe care o gestionează și unde învață 770 de elevi această decizie, „posibil, ar fi fost mai bună”. Totuși, directoarea a evitat să spună dacă au fost făcute sau nu presiuni asupra managerilor de a se subordona deciziei autorităților raionale. „Poate era bine să trecem la predarea online chiar de la începutul acestei săptămâni, în același timp îi înțeleg și pe ceilalți colegi din raion. Sunt gimnazii cu 60 de copii, câte 4-5 elevi în clasă, fără nici un caz de infectare în școală, de ce să nu frecventeze acești elevi lecțiile? Azi mulți copii vin la școală pentru că aici e cald și au parte de un prânz. Am fost întrebată dacă au toți tablete, internet, trebuie să înțelegem că sunt familii care o duc foarte greu, avem copii care locuiesc într-o locuință unde nu au nici măcar geamuri și uși”, a spus managerul.

Ana Ivanov a mai adăugat că deși avea speranța ca măcar clasa a XII-ea să frecventeze lecțiile pentru că anul acesta trebuie să susțină Bacul, miercuri le-a venit confirmarea că și aici este înregistrat un caz pozitiv de covid în rândul elevilor.

O decizie politică

Și surse din cadrul Primăriei Trebujeni, Orhei, ne-au informat că sunt mai mulți părinți supărați în această localitate pe decizia autorităților raionale. În gimnaziu sunt mai mulți profesori și elevi bolnavi de Covid. Directoarea gimnaziului, Ludmila Buzilă, ne-a confirmat că în gimnaziu sunt trei profesori confirmați pozitiv și opt elevi răciți, care însă încă nu au făcut testul. „Până duminică am anunțat profesorii și elevii că trecem la procesul de predare online, dar am primit ulterior mai multe telefoane și chiar mesaje vocale în care ni s-a spus că vom activa conform deciziei CTESP, cu prezența fizică a elevilor la ore. Ne-am conformat, dar am anunțat toți copiii, dacă au probleme de sănătate, oricare ar fi ele, să nu vină la lecții”.

Condiții extrem de anevoioase de testare a profesorilor

Directoarea regretă și faptul că profesorii de la Trebujeni trebuie să se deplaseze tocmai la Centrul de sănătate din Ivancea ca să-și facă testul anti-Covid. Marți, o profesoară cu febra 39°C s-a deplasat cu microbuzul de rută până la Centrul de sănătate din Ivancea. Testul s-a dovedit a fi pozitiv.

La întoarcere, profesoara aștepta transportul la marginea drumului. S-a oprit mașina de serviciu de la primărie. „Le-a spus: „Sunt confirmată pozitiv, cum să urc?”, dar n-au putut s-o lase în starea aceea la marginea drumului. La Chișinău sunt multe centre de testare, au deschis și corturi, au transmis și teste în școli pentru profesori. Noi, în sate, însă suntem uitați. Ne doare această atitudine și i-am scris și ministrei Ala Nemerenco, dar situația deocamdată nu s-a schimbat”, a mai spus Ludmila Buzilă.

Managerul gimnaziului din Trebujeni consideră că decizia autorităților de sănătate publică din Orhei este una politică. „Dacă valul de infectări e în creștere, trebuie să trecem la procesul de predare online. Este opinia mea și i-am anunțat despre aceasta. Ce exemplu le dăm copiilor, dacă până și în astfel de situații nu se respectă legea?”, a mai spus profesoara.

Avertismentul experților din Orhei, ignorat de conducerea raionului

Luni, 24 ianuarie, Centrul de Sănătate Publică din Orhei a avertizat CTESP că, în contextul creșterii numărului de cazuri Covid și a „potențialului sporit de transmitere a tulpinii Omicron”, se impune respectarea cu strictețe a deciziei CNESP.

La 10 ianuarie în Republica Moldova, prin metoda de secvențiere, s-a confirmat prezența tulpinii Omicron – tulpină cu o virulență de cca 7,7 ori mai mare. Aceste argumente au fost aduse inclusiv în cadrul ședinței CTESP Orhei care a avut loc la 21 ianuarie, inclusiv situația epidemiologică la nivel de raion, care se agravează în fiecare zi. Astfel, Centrul de Sănătate Publică Orhei a propus Comisiei să adopte un proiect de hotărâre ghidat de cea națională și s-a opus aprobării modificărilor ce ar putea genera o situație epidemiologică și mai rea”, a anunțat CSP Orhei.

Centrul de Sănătate Publică a solicitat în mod repetat CTESP Orhei să se întrunească și să aprobe, „la nivel teritorial, măsurile de sănătate publică vitale pentru oprirea răspândirii infecției Covid”.

În pofida acestor recomandări, CTESP Orhei, din care face parte și președintele raionului, reprezentantul Partidului „Șor”, Dinu Țurcanu, s-a convocat într-o nouă ședință a doua zi, marți, 25 ianuarie. Comisia a decis că doar „instituțiile de învățământ în care 30% din clase se află în regim de autoizolare cauzat de COVID-19 vor trece la procesul educațional cu desfășurare în regim online. Celelalte instituții publice de învățământ în care nu se atestă procentajul respectiv își vor desfășura în continuare activitatea cu prezență fizică”.

Totodată, Comisia a permis în continuare „organizarea de evenimente private, nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive cu înregistrarea nominală a participanților, testarea fiecărui participant înregistrat cu teste rapide antigen, testarea se face de personalul medical respectând toate normele anti Covid în vigoare”.

Guvernul RM: Deciziile CTESP Orhei sunt nule

În legătură cu situația de la Orhei, Guvernul Republicii Moldova a precizat că deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică sunt o încălcare a legii.

Doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia Covid-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP”, a anunțat Guvernul.

Legalitatea acțiunilor autorităților din Orhei a fost verificată de Inspectoratul General de Poliție care a stabilit că, din 47 de instituții de învățământ verificate, 45 au activat cu prezența fizică a elevilor la ore. Poliția a solicitat conducerii raionului Orhei conformarea la decizia CNESP, iar materialele acumulate în care sunt vizate persoane cu funcții de răspundere din cadrul Autorităților Publice Locale au fost transmise Centrului Național Anticorupție.

Dinu Țurcanu: „Guvernarea a pus tunurile pe noi”

Dinu Țurcanu s-a plâns, într-o relatare pe facebook, că a primit un demers de la Centrul Național Anticorpuție în care i se solicită decizia Consiliului raional de constituire a Comisiei Teritoriale de Sănătate Publică și procesul-verbal al ședinței din 21 ianuarie, la care a fost adoptată decizia care sfidează restricțiile impuse de CNESP.

Se întâmplă ceea ce am intuit. Guvernarea a pus tunurile pe noi și vrea să se răzbune din simplul motiv că am vrut să apărăm drepturile copiilor noștri. Astăzi dimineața am primit o înștiințare din partea CNA în care ni se cere socoteală pentru decizia CTESP. Reiterez: poziția CR Orhei și Decizia CTESP Orhei este o decizie legală și nu credem că sunt motive ca să fim urmăriți de structurile de forță ale statului. Dacă această guvernare a ajuns să vadă în decizia noastră, care vine să apere drepturile constituționale ale copiilor și dreptul fundamental la educație, un act de corupție, atunci am ajuns mai rău decât credeam. Vom continua să ne apărăm drepturile noastre și ale copiilor până ne vom obține dreptatea”, a spus președintele raionului.

Între timp, Ministerul Sănătății a anunțat că numărul cazurilor de infectare cu virusul Covid în rândul copiilor din Republica Moldova a crescut de patru ori în ultima săptămână. De la 724 de cazuri, înregistrate în săptămâna a doua a anului 2022, la 2 811 cazuri, în cea de-a treia săptămână.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE