Ion Manole, președintele „Promo-LEX”: „Am avut speranță că actuala guvernare, care are o majoritate confortabilă, va fi capabilă să treacă de la declarații la rezultate”

688
0

După ce ieri, 26 ianuarie, prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a confirmat că guvernul Republicii Moldova a solicitat Comisiei Europene revizuirea deciziei privind suspendarea exportului de fier vechi spre uzina metalurgică din or. Râbnița, menționând că a acționat în interesul investitorilor care intenționează să activeze în partea dreaptă a Nistrului, deși nu a exemplificat în ce măsură importul de fier uzat în regiunea transnistreană va dezvolta ramura metalurgică în teritoriul controlat de autoritățile constituționale, Asociația „Promo-LEX” a venit cu o reacție.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Într-un comunicat emis de Asociație, se spune că declarația Nataliei Gavriliță trezește nedumerire și îngrijorare privind transparența deciziilor adoptate și, eventual, existența unui proces paralel de negocieri, atunci când vine vorba despre alimentarea sistemului economic din stânga Nistrului.

Este evident că profiturile uzinei din or. Râbnița sunt defalcate în mare măsură pentru un regim care continuă violarea gravă și ostentativă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, scrie în comunicat.

Membrii Asociației „Promo-LEX” sunt îngrijorați pentru că, în pofida insistenței și a numeroaselor atenționări și demersuri, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova continuă să nu sesizeze instituțiile Europene și partenerii Republicii Moldova, în aceeași măsură în care se fac demersuri pentru garantarea activității economice a unor instituții din stânga Nistrului.

Contactat de „Gazeta de Chișinău”, președintele Asociației „Promo-LEX” a concretizat că implicarea ineficientă a autorităților durează de 30 de ani.

Problema noastră este că autoritățile ignoră demersurile, cererile și plângerile numeroaselor persoane din stânga Nistrului. Ne referim aici la cazul Glijin. Am avut și o campanie anul trecut. Această persoană se află în detenție de un an și patru luni, fără nici o posibilitate de a fi asistată juridic și medical, de a fi verificată de a i se oferi medicamente. Mama lui a făcut foarte multe drumuri la Chișinău și s-a adresat de nenumărate ori către autoritățile constituționale. A cerut sprijin, implicare și suport. Noi nu am văzut nici o reacție, de fiecare dată se invocau diverse motive, dar o reacție oficială nu am avut. În acest context, este foarte straniu să vedem că autoritățile se îngrijesc de interesele unor companii în condiții foarte suspecte și nu condiționează sau cel puțin nu discută despre problemele grave asupra cărora cetățenii din stânga Nistrului și din dreapta Nistrului, așteaptă implicarea și eforturile autorităților noastre”, conchide Ion Manole.

Membrii Asociației „Promo-Lex” subliniază că aspectele privind promovarea și respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană trebuie să devină fundamentul oricărui tip de negocieri, implicit a procesului politic de reglementare a ecuației transnistrene.

Această ignoranță și implicare ineficientă durează de 30 de ani. Noi nu am avut o guvernare la Chișinău care s-ar fi implicat eficient în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor de acolo, inclusiv a cazurilor grave care au fost semnalate. Din păcate, am avut speranță că actuala guvernare, care are o majoritate confortabilă, va fi capabilă să treacă de la declarații la rezultate. Cel puțin până la momentul de față nu au manifestat nici dorință și nici voință ca să se implice în acest efort al nostru”, a menționat pentru „Gazeta de Chișinău”, președintele Asociației „Promo-LEX”.

Uzina Metalurgică din Râbnița importa până în noiembrie 2021 de pe piața UE circa 70% din deșeuri și doar 30% se colectau de pe piața locală. În luna septembrie, din România, stat UE, uzina a adus 42 de mii de tone, iar în octombrie – 44 de mii de tone de fier uzat, cantități ce îi permit în prezent să funcționeze, având încă stocuri.

Diana BOTNARU

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE