Nicolae Negru, analist politic: „Funcționarii de la Bruxelles ar trebui să învețe a fi răbdători”

616
0

În cadrul unei dezbateri despre Republica Moldova la Comisia de afaceri externe a Parlamentului European, Richard Tibbels, șeful Biroului pentru Parteneriatul Estic din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (serviciul care coordonează politica externă europeană), a spus că lipsa de progrese în ancheta privind „furtul miliardului” demonstrează necesitatea urgentă a reformelor în sistemul judiciar, informează Radio Europa Liberă Moldova (REL).

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Combaterea corupției, întărirea sectorului energetic, securitatea și cooperarea interparlamentară sunt patru dintre prioritățile actuale ale UE în relația cu Republica Moldova, a declarat la Bruxelles, Richard Tibbels, șeful Biroului pentru Parteneriatul Estic din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.

Vom face eforturi intense pentru a încuraja în continuare Moldova să avanseze în investigarea fraudei bancare și recuperarea activelor, precum și pentru a face progrese în reforma justiției”, a spus Richard Tibbels.

În acest context, analistul politic, Nicolae Negru, a menționat, pentru „Gazeta de Chișinău”, că funcționarii de la Bruxelles ar trebui să învețe a fi răbdători.

Noi nu putem să spunem că actuala guvernare nu face nimic, pentru că sistemul judiciar sunt cei care trebuie să facă justiția, nu politicienii, președintele sau prim-ministrul. Se încearcă anumite schimbări, dar lucrurile nu funcționează rapid, deoarece nu este un domeniu în care lucrurile se pot rezolva într-o zi, putem vedea asta și din experiența altor state. Lucrurile sunt foarte dificile, cetățenii Republicii Moldova sunt răbdători, mai rămâne ca și funcționarii de la Bruxelles să învețe a fi răbdători”, a conchis analistul politic.

Richard Tibbels, șeful Biroului pentru Parteneriatul Estic din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, a încurajat Parlamentul European să-și intensifice cooperarea cu legislativul de la Chișinău, pentru întărirea instituțiilor democratice.

În domeniul securității, Uniunea Europeană vrea să lanseze „în săptămânile următoare” un dialog politic la nivel înalt, la care să se discute securitatea cibernetică, pericolele unor atacuri hibride și combaterea dezinformării, notează REL.

Autoare: Diana BOTNARU

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT