Marin Gherman, expert de la Cernăuți: „Un război de anvergură clasică ar însemna pentru România multe riscuri”

491
0
Sursa foto: facebook/ Marin Gherman

Marin Gherman este director al Institutului de Studii Politice și Capital Social de la Cernăuți și doctor în științe politice, coordonând activitatea Centrului Media BucPress, care include mai multe instituții de presă în limba română din Ucraina. Politologul a vorbit pentru gandul.ro despre modul în care societatea ucraineană se raportează la tensiunile tot mai ridicate din regiune.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Oamenii sunt destul de îngrijorați în legătură cu situația creată și de aceste discuții permanente din presă, din spațiul public, privind concentrarea trupelor rusești la frontierele estice ale Ucrainei, dar și din nord și din sud. Fiecare zi vine cu noi informații și surprize și este normal ca oamenii să fie într-o situație complicată psihologică. În Ucraina, posturile de televiziune, radiourile, portalurile de știri informează de ani de zile despre un posibil război, purtătorii de cuvânt ai armatei vorbesc constant despre situația din estul țării și populația s-a obișnuit cu știrile legate de un posibil război și cu informațiile despre violența militară”, explică Marin Gherman pentru Gândul.

Conform unui sondaj realizat de G4media.ro, 42% dintre români cred că Rusia va invada Ucraina, 65% consideră că invazia e ilegitimă. „Sunt și cetățeni care nu o iau în serios spunând că suntem în război de ceva ani și nu fac această diferențiere între o luptă statică de tranșee, ceea ce vedem în Donbas în momentul de față, și o invazie la scară largă care ar putea avea loc”, a conchis politologul în același interviu.

Jurnalistul Marin Gherman spune că o confruntare România-Rusia-NATO este imposibilă în perioada viitoare dacă vorbim despre un război clasic.

Nu văd ca fiind posibil un război Rusia-România-NATO, pentru că riscul este prea mare în cazul Kremlinului. Strategia Moscovei este de a decupla Ucraina de securitatea europeană, de a arăta că Ucraina nu este NATO, și astfel rămâne responsabilitatea Rusiei. Totodată, oficialii ruși încearcă să obosească statele din Occident privitor la această temă până când și ele vor renunța și vor deveni mai indiferente față de Ucraina, lăsând-o pe seama Rusiei. Aceasta este miza strategică a Rusiei pe viitor, din punctul meu de vedere”, explică politologul.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT