E OFICIAL! Gazprom amenință cu sistarea livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova. Scenariul autorităților

786
0
Sursa foto: Moldpres

Compania „GAZPROM” a trimis marți, 18 ianuarie, o scrisoare oficială către Societatea pe Acțiuni „Moldovagaz”, prin care anunță sistarea livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova în cazul în care nu va fi achitată datoria pentru consumul din prima jumătate a lunii ianuarie.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 În acest context, Premierul Natalia Gavrilița a anunțat într-o conferință de presă că, astăzi, Comisia pentru Situații Excepționale se va întruni într-o ședință în cadrul căreia se va decide dacă vor solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în domeniul energetic.

Natalia Gavrilița, Premier: „Dacă acest scenariu va fi aprobat, voi merge la Parlament, iar, dacă Parlamentul va susține decizia, mâine va fi convocată din nou Comisia în cadrul căreia vom adopta o serie de măsuri menite să evite riscul opririi livrării de gaz către consumatorii Republicii Moldova. Este vorba despre amânarea plății pentru taxa pe valoarea adăugată, datorată de Moldovagaz statului și achitarea anticipată de Guvern a compensațiilor pentru lunile ianuarie și februarie”.

La rândul lui, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a specificat că Guvernul și-a onorat fiecare punct menționat în protocolul semnat cu Gazprom la Sankt-Petersburg și că a fost asigurată achitarea totală pentru consum a lunilor „problematice”: octombrie și noiembrie, inițiind și procedura de audit a datoriilor la SA „Moldovagaz”.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Situația în care ne aflăm astăzi nu este o consecină a inacțiunilor Guvernului, ci un rezultat al relațiilor comerciale dintre Moldovagaz și Gazprom.”

Conform contractului, până pe 20 ianuarie, SA „Moldovagaz” trebuie să achite avansul total de 63 de milioane de dolari concernului rus Gazprom.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE