Anul începe cu o nouă criză energetică în RM

971
0

Prețul la gaz pentru consumatorii finali s-ar putea scumpi de la 11 lei până la 14,7 lei doar dacă se va menține și în luna februarie prețul majorat de achiziție al gazului în valoare de 647 de lei. Vestea bună însă e că în primele zece zile ale lunii curente prețul la bursele europene de gaze au început să scadă. Cetățenii Republicii Moldova vor afla cu exactitate dacă se va scumpi ori nu tariful la gaz abia după data de 20 ianuarie. O precizare în acest sens a fost făcută de vicepremierul Andrei Spânu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Prețul la gaze în primele zece zile ale lunii ianuarie este în scădere, ceea ce presupune că în luna februarie vom avea un preț de achiziție mai mic a gazului decât îl avem în luna ianuarie. Asta ar însemna că s-ar putea să ajungem în luna februarie ca prețul de achiziție a gazului pentru RM să fie iar de 450-430 de dolari. Cel mai corect e să facem declarații despre creșterea tarifului după 20 ianuarie, când va fi aproape clar care va fi prețul estimat de achiziție a gazului pentru februarie. În funcție de asta Moldovagaz trebuie să facă calcule și să spună daca devierile din luna ianuarie pot fi transmise pe o perioadă mai lungă sau e nevoie de o creștere a tarifului care poate fi un pic mai mare ori mai mic în funcție de situația prețului la gaze”, a declarat Andrei Spânu.

Precizarea vine după ce distribuitorul de gaze „Moldovagaz” a anunțat la începutul acestei săptămâni că prețul la care cumpără în ianuarie gaze din Rusia este de 646 de dolari pentru o mie de metri cubi. În luna decembrie, gazul de la Gazprom costa cu aproape 200 de dolari mai puțin și era de 460 de dolari pentru o mie de metri cubi. Majorarea se datorează creșterii cotațiilor la bursele europene de gaze.

Actuala guvernare nu a moștenit un contract pe termen lung”

În urma mai multor critici că ar fi negociat cu partea rusă un contract păgubos pentru RM, Andrei Spânu a ținut să explice în cadrul conferinței de presă organizată marți, că în noiembrie prețul de achiziție a gazelor pe piața europeană a fost de 1104 dolari/ pentru 1000 m3. În același timp, RM a achiziționat gazul la prețul de 485 de dolari, cu 56% mai ieftin.

În luna decembrie, prețul de achiziție pe piața europeană a fost de 986 de dolari, iar RM a procurat gazul la un preț de 450 de dolari pentru 1000 m 3.

Prețul mediu de piață conform aceluiași index bursier pentru ianuarie este de 1359 de dolari. RM achiziționează gazul la un preț de 646 de dolari pentru 1000 de m 3, cu 52% mai ieftin decât prețul mediu bursier.

Criza gazului în decembrie a fost mai mare ca în octombrie. În octombrie a fost înregistrat cel mai mare preț la burse, de circa 1800 de dolari. În decembrie, când toată lumea se aștepta ca prețurile să revină la normalitate, prețul a crescut până la 2800 de dolari. Timp de două luni RM a avut un preț relativ bun, de 11 lei, în noiembrie – 485 de dolari, și în decembrie – 450”, a spus vicepremierul menționând că aceste cifre arată că RM a semnat totuși un contract bun de livrare a gazelor.

Dacă RM ar fi cumpărat gazul la prețul de piață, ar fi achitat cu 6 miliarde de lei mai mult în lunile noiembrie – ianuarie, o sumă enormă. În condițiile actuale în care suntem, în condițiile în care am avut o criză și o creștere fără precedent a prețurilor la gaz pe piețele europene, în care Moldova nu este pregătită să facă față unei situații de acest fel pentru că nu s-a investit în ultimii 20-30 de ani în securitatea energetică și, trebuie să recunoaștem, în condițiile în care nu am avut un contract pe termen lung semnat între MoldovaGaz și Gazprom și am fost nevoiți să negociem, nu atunci când prețul la gaz era de 100 de dolari, ci când este de 1200, în acest context, noi avem o înțelegere bună”, a mai spus vicepremierul.

Cu toate acestea, autoritățile recunosc că tarifele la gaze sunt extrem de împovărătoare pentru cetățeni și economia RM. În cazul în care tarifele se vor majora din nou, Guvernul a anunțat că va analiza opțiunea de susținere suplimentară a populației în funcție de evoluția prețului la nivel european.

Rusia amenință iar cu sistarea gazului

O altă problemă cu care se confruntă la momentul actual Moldovagaz este deficitul de 25 de milioane de dolari, avansul pentru gazul achiziționat în luna ianuarie, pe care întreprinderea trebuie să-l achite conform contractului cu concernul rus Gazprom. Marți, Andrei Spânu a declarat că a avut o discuție cu șeful Gazprom, Alexei Miller, în cadrul căreia a solicitat o amânare a acestui avans pentru 10 – 20 de zile.

Am stabilit cu Alexei Miller că vineri, 14 ianuarie, vom avea încă o discuție și luni, 17 ianuarie, va avea loc ședința Consiliului de observatori al Moldovagaz la care se va discuta inclusiv acest aspect. „Moldovagaz” este o companie moldo-rusă în care Gazprom are acțiuni și noi considerăm că și Gazprom împreună cu acționarii companiei trebuie să găsească soluții pentru depășirea acestei situații”, a spus Andei Spânu.

Miercuri, însă, conducerea „Moldovagaz” a informat Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) că partea rusă nu acceptă amânarea datoriei și, ca rezultat, există riscul de sistare a livrării gazelor naturale.

În consecință, CSE a decis ca Moldovagaz să negocieze un credit bancar care ar permite achitarea acestui avans. Într-un comunicat al Moldovagaz emis în aceeași zi se spune însă că întreprinderea se confruntă cu dificultăți privind accesarea acestui credit de la bănci „din cauza datoriei istorice mari față de SAP Gazprom”. „Există riscul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale, iar „Moldovagaz”, împreună cu Guvernul, lucrează pentru a preveni o astfel de situație”, a ținut să precizeze într-un comunicat Moldovagaz.

Se cer demisii și revizuirea contractului cu Gazprom

Mai mulți experți, politicieni, dar și partide extraparlamentare au criticat guvernarea pentru criza energetică. „Platforma DA” a cerut demisia vicepremierului Andrei Spânu și revizuirea contractului cu Gazprom vizând livrările de gaze către RM.

Partidul Liberal a solicitat demisia Guvernului Gavrilița.

Președintele de onoare al socialiștilor, Igor Dodon, a prezis o creștere „exorbitantă” a prețurilor și i-a sugerat Maiei Sandu să ia legătura cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Încercările jalnice ale liderilor RM de a transfera responsabilitatea acestui genocid social și energetic pe „tendințe globale” nu pot fi folosite ca scuză pe fondul prețurilor mai mici la energie pentru țări europene precum Serbia, Ungaria, Germania și alte ţări care au putut ajunge la un acord cu Rusia”, a scris pe pagina sa de facebook Igor Dodon. El a îndemnat conducerea „să nu mai joace isteria rusofobă occidentală și să solicite urgent negocieri la nivel înalt cu partenerii strategici ruși”.

În replică, vicepremierul Andrei Spânu a menționat că, din păcate, actualele autorități nu au fost în situația de a moșteni un contract pe termen lung de la fostele guvernări. „Am și eu o întrebare către toți ceilalți: de ce nu au negociat atunci când era prețul de 100 de dolari pe piață un contract pe un termen de 10 ani? Și atunci veneam ministru și îmi căutam de treabă și aveam gaz la un preț de 100 de dolari”.

Cât despre solicitarea de a-și da demisia, Spânu a declarat că „nu este o problemă acest lucru”. „Mi-aș dori să avem mai multe soluții cum depășim situația decât astfel de declarații pe care le consider strict politice. Cred că în perioada de criză nu se caută țapi ispășitori. Vom depăși situația de criză și, dacă va fi cazul, vom căuta și sper să-l găsim”, a mai spus acesta.

Comisia Situații Excepționale a îndemnat instituțiile publice, în contextul noii crize energetice, să raționalizeze consumul de gaz și energie electrică. Totodată, a solicitat întreprinderii Moldovagaz să inițieze discuții în cadrul ședinței Consiliului de Observatori, care va avea loc luni, despre posibilitatea extinderii termenului de plată a facturilor până la sfârșitul lunii ianuarie 2022. Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să examineze situația și să vină cu propuneri de îmbunătățire a sistemului de compensații în cazul în care se vor scumpi iar tarifele la gaze.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE