Pentru un sport curat și fair-play

786
0

Sportul de performanță nu este doar un domeniu ce aduce glorie națiunilor și momente de satisfacție suporterilor, ci și servește drept model de urmat, inclusiv unul comportamental, pentru generațiile în formare, pentru acele tinere suflete ce sunt în căutare de idealuri, dar și de profesie. Acele idealuri, urmarea cărora este în stare să le influențeze copiilor de astăzi cursul vieții și felul de a fi. Pe scurt, care le va influența în mod decisiv viitorul. Astfel, asupra performerilor și antrenorilor din diferite probe de sport planează o mare responsabilitate, exemplul oferit de ei reclamând nu doar rezultate înalte, dar și asemenea calități general-umane, precum onestitatea, perseverența în vederea atingerii unui scop nobil, spiritul fair-play, concurența loială etc.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ei sunt adevărații promotori ai modului de viață sănătos, chiar dacă activitatea lor profesională este însoțită de eforturi suprasolicitante și adeseori de accidentări. Însă intenția contează. Dorința de a excela fără ca să trișezi și să fii sincer cu tine însuți. Fără utilizarea anabolizantelor și altor substanțe interzise. Despre asemenea și multe alte lucruri incitante discutăm cu doctorul în științe medicale Artiom Jucov, directorul general al Agenției Naționale Antidoping din R. Moldova (ANAM).

– D-le Jucov, instituția publică a cărei activitate o gestionați a început relativ recent să activeze. Vă rugăm să ne dați mai multe amănunte în acest sens.

– Agenția Națională Antidoping a fost creată în anul 2014, din inițiativa Comitetului Național Olimpic și Sportiv, ea devenind funcțională în 2015. Din start vreau să subliniez faptul că structura noastră se ocupă nu atât de combaterea fenomenului ce ține de dopaj, cât de prevenirea acestuia. De construirea unor relații eficiente de parteneriat cu diferite structuri internaționale care au o experiență bogată în domeniu. Avem relații foarte bune de colaborare cu WADA (Agenția Mondială Antidoping) și cu toate țările din regiune, noi devenind partenerii lor credibili. De asemenea, implementăm standardele elaborate de Consiliul Europei și de UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură).

– De fapt, care sunt funcțiile Agenției?

– Una dintre funcțiile principale este apărarea drepturilor sportivilor, pentru a asigura o concurență bazată pe principiile fair-play. În plus, o atenție aparte este acordată domeniului de politici publice și perfecționării legislației în ceea ce ține de sport. În activitatea noastră ne axăm pe câteva mari direcții: prevenire, educație, știință și combatere. Acesta este modul nostru de a investi în sănătatea națiunii.

În ceea ce privește Codul mondial antidoping, acesta prevede 11 feluri de încălcări, începând de la refuzul sportivilor de a efectua testarea și încheind cu folosirea propriu-zisă a substanțelor interzise. Probele prelevate se păstrează timp de 10 ani. Iar noi trebuie să fim complianți cu acest Cod, dacă vrem să contribuim la creșterea prestigiului atleților noști, acești veritabili ambasadori ai țării pe arena internațională și modele de comportament demne de urmat pentru tânăra generație.

Să știți că ducem o activitate permanentă de instruire. Prin acțiunile instituției noastre de fapt apărăm munca sportivilor care își fac în mod cinstit datoria, protejându-i de escroci și trișori de tot felul, care vor să-i lipsească de egalitatea șanselor la obținerea unui loc pe podium, dacă îmi este permis să mă exprim în felul acesta. În general, misiunea noastră e să protejăm principiile minunate ale sportului, asigurând o concurență echitabilă.

– Care este arealul de activitate al instituției naționale antidoping?

– În mod oficial, în Republica Moldova există peste 130 de mii de sportivi, însă numărul celor care practică sportul de fapt este mult mai mare. Și pe toți trebuie să-i informăm despre nocivitatea suplimentelor contaminate, despre faptul că folosirea acestora pentru a obține, în mod necinstit, acele câteva clipe de triumf trăite pe podiumul de premiere nu merită sancțiunile de mai târziu și sănătatea afectată. În această ordine de idei, căutăm să participăm la cât mai multe evenimente sportive de masă. Iar atmosfera de frăție și comuniune creată la antrenamente și competiții este una specială, aproape de neînlocuit cu alte îndeletniciri. Și e de-a dreptul imperios ca în această atmosferă substanțele interzise să nu-și găsească în niciun fel locul.

– În ce constă colaborarea cu Federațiile sportive naționale?

– Colaborarea se desfășoară pe bază de acorduri bilaterale. În prezent, fiecare for de profil din republică este obligat să aibă un plan educațional și să ne prezinte cu 15 zile înainte informația cu privite la viitoarea competiție și la contingentul de participanți, iar ANAM decide dacă va lua parte la evenimentul respectiv, în funcție de caracterul acestuia.

– În ce constă activitatea ANAM cu privire la partea medicală a problemei dopajului?

– După ce este întocmită lista de preparate interzise, noi facem tot posibilul ca să explicăm pe înțelesul tuturor pericolele pe care le poartă fiecare din aceste substanțe. Deci venim cu recomandări de expertiză. De asemenea, Agenția se ocupă de prelevarea analizelor medicale, prin ofițerii de control antidoping.

În prezent, participăm la un proiect de cercetare ce se axează pe studierea fenomenului dopajului juvenil la sportivi, într-o abordare bioetică medicală, în cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău. Ne confruntăm însă pe acest segment cu o mare problemă: lipsa în Republica Moldova a unor profesioniști specializați în medicina sportivă.

Agenția reprezintă un colectiv constituit într-o veritabilă echipă, care are în față o multitudine de sarcini, conforme cu standardele internaționale în domeniu: protejarea drepturilor sportivilor și acordarea asistenței și consultanței, activități în sfera educației și cercetării (inclusiv proiecte științifice), efectuarea de testări antidoping, servicii de inteligență și investigare în domeniu.

Iar obligația noastră este să corespundem acestor înalte cerințe, dacă vrem să avem o națiune sănătoasă, iar sportul moldovenesc să se bucure în continuare de prestigiu pe plan mondial.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE