Întâlnirea NATO-Rusia: Nimic nou pe frontul de Est

738
0
Foto: U. S. Mission to NATO

S-a încheiat reuniunea dintre Consiliul NATO și Rusia, care a avut loc miercuri, 12 ianuarie, la Bruxelles, Belgia. Pericolul unui conflict armat rămâne real, crede NATO care va face tot posibilul pentru a-l preveni. Moscova continuă concentrarea de trupe la frontiera cu Ucraina, iar NATO nu dorește să facă concesii privind anularea extinderii Alianței spre est.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În acest moment, există un risc real de apariție a unui nou conflict armat în Europa, dar NATO va face tot posibilul pentru a-l preveni”, a menționat Jens Stoltenberg. „Rămânem cu ochii deschiși. Am transmis Rusiei mesajul că dacă vor folosi forța militară vor exista consecințe grave asupra lor, inclusiv sancțiuni economice și sancțiuni politice”, a spus secretarul general al NATO.

Discuțiile nu au fost simple”, a conchis Jens Stoltenberg, după întâlnirea reprezentanților celor 30 de țări membre ale NATO cu delegația din Federația Rusă. După patru ore de discuții despre situația securității în Europa, cu accent pe Ucraina, nu există un acord, pozițiile inițiale au rămas neschimbate.

Am propus o nouă serie de convorbiri, inclusiv în ceea ce privește staționarea de către ambele părți de rachete în Europa. Partea rusă nu era azi avizată să decidă în legătură cu continuarea discuțiilor, dar nici nu a respins viitoarele întâlniri”, a declarat secretarul general al NATO, Stoltenberg.

Negociatorul rus Aleksandr Grușko a reproșat NATO că nu ar fi acceptat ofertele de dezamorsare a conflictului înaintate de Rusia. „NATO menține tactica de izolare a Rusiei din timpul Războiului Rece. O nouă înrăutățire a situației ar putea duce la consecințe serioase și imprevizibile pentru securitatea europeană”, a declarat ministrul adjunct de Externe rus Grușko după reuniunea de la Bruxelles.

NATO nu renunță la ideea extinderii

Într-un mesaj pe facebook.com, Ambasada SUA în Republica Moldova a scris că „în timpul discuțiilor cu omologii ruși, Aliații NATO au subliniat că NATO rămâne angajată față de abordarea noastră pe două căi de dialog și descurajare. Ne vom menține apărarea puternică, rămânând uniți pentru a descuraja alte agresiuni, în timp ce suntem în continuare deschiși către un dialog amplu și diplomație semnificativă”.

Solicitați de GAZETA de Chișinău, analiștii politici Anatol Țăranu și Nicolae Negru au precizat că încă e prematur să discutăm despre rezultatele negocierilor dintre NATO și Rusia, mai ales despre faptul cum ar putea afecta acestea Republica Moldova.

Rezultatele negocierilor sunt preliminare pentru că ele pregătesc întâlnirea care va avea loc între Vladimir Putin și Joe Biden. Nu există deocamdată progrese esențiale pe dimensiunea apropierii dintre cele două poziții. Negocierile sunt la faza incipientă. Totul e încă înainte. Rămânem în așteptare”, consideră Anatol Țăranu.

Va ataca Rusia Ucraina?

La rândul său, Nicolae Negru susține că „NATO a rămas pe pozițiile sale, nu închide ușa pentru statele care vor dori să intre în această organizație. Ucraina va putea, numai că nu se știe când, să intre în NATO dacă vor dori cetățenii ucraineni”. În același timp, Negru consideră că „Rusia a rămas într-un fel cu buzele umflate”, deoarece nu i s-a acceptat ultimatumul pentru Biden.

Deocamdată situația e critică. Rusia a promis folosirea unor măsuri tehnico-militare în cazul în care se va simți amenințată. Dar ea se simte deja amenințată, așa zice Putin care i-a pus ultimatum lui Biden. Vom vedea ce va urma după încă niște negocieri. Pe urmă rămânem în așteptare. E greu de spus dacă va ataca sau nu va ataca Rusia Ucraina! Asta e principala întrebare”, conchide Nicolae Negru.

Dorința Ucrainei de a intra în NATO o deranjează foarte mult pe Rusia. O înfurie putem să spunem. Îi împiedică planurile de refacere a Uniunii Sovietice. Putin deplânge destrămarea URSS. Probabil, e legat și de dorința lui de a rămâne președintele Federației Ruse, pentru că în 2024 expiră mandatul său. Sunt mai multe enigme și nu putem spune cum vor evolua lucrurile. Evident că situația este foarte periculoasă, foarte instabilă, poate exploda în orice moment”, spune Negru.

Rusia nu are drept de veto” privind eventuala aderare a Ucrainei la NATO, a spus marți ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, în contextul în care Moscova solicită garanții că NATO nu se va extinde, transmite AFP, citată de Agerpres.

Rusia a început exerciții militare cu tancuri în apropierea graniței cu Ucraina și cu Belarus, a doua zi după negocierile cu SUA de la Geneva. Anunţul privind aceste exerciţii a fost făcut de armata rusă după consultările ruso-americane privind propunerile de securitate făcute de Moscova şi despre care Kremlinul a declarat marţi că nu au oferit motive de optimism privind o reducere a actualelor tensiuni.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE