Liderul diasporei kazahe din Moscova afirmă că rușii i-au ocupat țara

666
0
6 ianuarie 2022. Militari în Almaty. Foto: Reuters

Polat Jamalov, conducătorul Fundației Diasporei Kazahilor din Moscova, a declarat că detașarea în Kazahstan a unor trupe ruse de pacificatori pentru a înăbuși revoltele reprezintă de fapt un act de ocupație a țării sale, scrie ziarul rusesc „Novye izvestia”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Judecând după postările din grupurile noastre, decizia de a trimite militari în Kazahstan este absolut revoltătoare. Oricare ar fi formulele prin care este justificată această aventură, esența ei este una: e un act de ocupație… Cei care au luat decizia nu cunosc deloc mentalitatea kazahă. Ei au ideile lor privind poporul kazah. Istoria kazahilor însă este foarte complexă, contradictorie, ea a creat o structură mentală aparte. Kazahii nu au tolerat niciodată ocupația”, a spus Jamalov. 

Mai mulți oameni politici și persoane publice din Rusia au reacționat imediat condamnând vehement aceste declarații ale lui Jamalov, printre aceștia numărându-se și deputatul partidului Rusia Unită, Biysultan Khamzayev, care a depus un apel la Parchetul General să îl acuze pe șeful „diasporei kazahilor” pentru declarația sa. 

Cred că Parchetul General al Federației Ruse trebuie să cerceteze declarația lui Jamalov, precum și sursele de finanțare a Fundației Diasporei Kazahilor. Declarația sa poate fi privită ca o modalitate subversivă de a induce oamenii în eroare”, a scris Khamzayev pe Facebook. 

Rușii sunt scandalizați de curajoasa declarație a lui Jamalov și pentru faptul că mulți kazahi trăiesc în Rusia, aceștia reprezentând al zecelea grup etnic din FR. Pe lângă cei amintiți, alți aproximativ 500.000 de kazahi vin la muncă anual în orașele ruse, iar 75-80.000 de studenți kazahi studiază în universitățile din Rusia. Așadar, având în vedere numărul mare al kazahilor din Rusia, declarația lui Polat Jamalov este, fără îndoială, explozivă, o spune chiar presa rusă, scrie podul.ro , citând aceeași sursă. 

Contactat de jurnaliști ruși, Polat Jamalov a refuzat să comenteze declarația sa.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE