Evoluția situației epidemiologice și a procesului de vaccinare anti-COVID, săptămâna trecută

837
0

În perioada 26 decembrie – 2 ianuarie au fost înregistrate 2.080 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, dintre care 712 cazuri  în regiunea transnistreană. Incidența a constituit 56 cazuri la 100 mii populație, în scădere cu aproximativ 11% față de săptămâna precedentă și de aproximativ 46% comparativ cu luna trecută, anunță Ministerul Sănătății. Instituția precizează că în aceeași perioadă au fost înregistrate 98 de decese. Totodată, în săptămâna Revelionului au fost vaccinate 25.434 de persoane, cu 28% mai puține decât săptămâna precedentă și cu 18% – comparativ cu luna precedentă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Conform datelor oficiale, în perioada menționată au fost înregistrate opt cazuri de infectare în rândul femeilor gravide, dar numărul copiilor care s-au îmbolnăvit s-a redus cu aproape 100 de cazuri.

Codul portocaliu este în prezent menținut doar în regiunea transnistreană, unde incidența a fost de 217 cazuri la 100 mii populație.

Cu referire la procesul de vaccinare anti-COVID, Ministerul notează că cea mai înaltă rată de imunizare cu schema completă se înregistrează în municipiul Chișinău – 43% și la Soroca – 31%, iar cea mai redusă acoperire vaccinală se atestă în Găgăuzia – 18%, precum și în raioanele Sîngerei și Leova – 19%. Acoperirea națională cu o doză constituie 29,9%, iar cu schemă completă – 28,7%, în total fiind administrate 1.776.981 doze de vaccin.

De asemenea, până la 2 ianuarie doza booster a fost administrată la 71.665 de persoane.

Menționăm că și președinta Maia Sandu și-a administrat luni, 3 ianuarie, cea de a treia doză de vaccin, arătându-se îngrijorată de evoluția pandemiei la nivel global și îndemnându-i repetat pe cetățenii R.Moldova să se imunizeze neapărat.

„Doar săptămâna trecută, un milion de oameni se îmbolnăveau în fiecare zi de COVID, varianta Omicron, iar noul val pandemic va ajunge în curând și în Republica Moldova. (…) În primul rând, îi îndemn pe cei care nu și-au făcut nicio doză de vaccin, să facă acest lucru. Nu știu câți oameni trebuie să mai moară, câți oameni trebuie să se îmbolnăvească grav, ca toată lumea să realizeze cât de importantă este vaccinarea și cât de gravă este această pandemie. Deci, vă rog încă o dată, pe cei care nu v-ați vaccinat, să aveți grijă și să apreciați sănătatea și viața Dumneavoastră, dar și a celor din jur”, a declarat șefa statului după ce i-a fost administrată doza booster.

Ea a precizat că Ministerul Sănătății dispune de sute de mii de doze de vaccin Pfizer și de alte câteva sute de mii de doze de ser Moderna. De asemenea, Maia Sandu a dat asigurări că toate vaccinurile disponibile au termen valabil, iar unele informații cu privire la imunizarea unor persoane cu preparate expirate au descurajat și mai mult oamenii care ezită să vaccineze.

Doza booster administrată președintei R.Moldova a fost de altfel dintr-un lot de Pfizer, cu termen de valabilitate până la 19 ianuarie 2022, după ce primele două doze au fost de AstraZeneca.

Republica Moldova a recepționat în total 2.708.040 doze de vaccin împotriva COVID-19. Vaccinarea este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE