Epopeea alegerilor de la Bălți continuă. Niciunul dintre cei doi candidați care și-au anunțat retragerea nu au confirmat încă oficial decizia

808
0
Sursa FOTO: NordNews.md

Cu toate că și-au anunțat retragerea din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți, nici candidatul PAS, Boris Marcoci, nici cel al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS), Alexandr Nesterovschi, care s-au clasat în primul tur pe locurile trei și, respectiv patru, la o diferență de numai două voturi, nu au depus încă o cerere oficială la Consiliul Electoral de Circumscripție Bălți. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postică. Pe de altă parte, viceprimarul în exercițiu al municipiului Bălți, candidatul independent Nicolai Grigorişin, se declară decis să continue lupta electorală cu oricine îi va fi concurent, după ce turul doi al scrutinului, care urma să se desfășoare pe 5 decembrie, a fost suspendat, ca urmare a eliminării deputatei Partidului „Șor”, Marina Tauber, din competiție. La rândul lor, mai mulți politicieni și experți au sugerat că, în aceste condiții, cea mai indicată soluție ar fi anularea alegerilor la Bălți și organizarea unui scrutin local nou.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

CEC a decis luni, 6 decembrie, ca cel de-al doilea tur al alegerilor la Bălți să se desfășoare pe 19 decembrie. Astfel, după eliminarea Marinei Tauber pentru folosirea unor fonduri financiare nedeclarate, în final urmau să se confrunte independentul Nicolai Grigorișin și candidatul PAS, Borin Marcoci.

La numai câteva ore după aceasta, însă, PAS a anunțat despre retragerea lui Marcoci din cursa electorală, „pentru a evita orice speculații”.

A doua zi, pe 7 decembrie, și candidatul BeCS, Alexandr Nesterovschi, a declarat că va boicota campania pentru Primăria municipiului Bălți, pentru că „Onoarea politică este mai importantă decât victoria în alegeri”, a precizat Nesterovschi.

„M-am consultat cu președintele PSRM, Igor Dodon, și colegii mei de partid, și toți avem aceeași părere: aceste alegeri sunt discreditate și nu au legitimitate morală, politică sau juridică”, a scris socialistul într-o postare pe Facebook.

În aceste condiții, singurul candidat cu șanse reale de a deveni primar în cel de-al doilea oraș ca mărime al R.Moldova rămâne independentul Nicolai Grigorișin care în primul tur a fost depășit de Marina Tauber cu aproape 20% din opțiunile alegătorilor. Acesta s-a arătat ferm în intenția de a continua lupta electorală, afirmând că o face de dragul bălțenilor. „Mergem în turul doi. Nu știu cine e concurentul meu oficial. Sunt gata de turul doi. Până politicienii își joacă jocurile, noi ne rezolvăm probleme orașului. Așa că eu îmi voi continua treaba”, a declarat el.

Dacă Marcoci și Nesterovschi își vor oficializa decizia de a se retrage din turul doi, cu cel mult șapte zile înainte de desfășurarea acestuia, Grigorișin ar urma să concureze cu reprezentantul partidului „Patrioții Moldovei”, Nicolae Chirilciuc, care a acumulat în primul tur, pe 21 noiembrie, doar 416 voturi, clasându-se pe locul cinci.

În context, analistul politic IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârță, sugerează că în situația care s-a creat la Bălți, cu excluderea unui candidat cu puțin timp înainte de turul doi de scrutin, ar fi mai indicată organizarea din nou a alegerilor locale. De asemenea, el afirmă că problema finanțării ilegale a campaniilor electorale de către concurenți trebuia investigată înainte de primul tur al alegerilor locale. „Faptul că s-a ajuns la această situație, o bună parte din vină o au instituțiile statului care trebuia să investigheze mai rapid infracțiunile comise de doamna Tauber. Nu puteau să documenteze aceste abuzuri înainte de primul tur? Dacă ne referim la aspectele juridice, vom vedea ulterior consecințele acestei excluderi. Cei de la Partidul „Șor” au declarat că nu renunță, că se vor adresa la CEDO. Cred că aici mai trebuie discutat un alt aspect, cât de legal este ca acest Partid „Șor” să se afle în registrul partidelor politice din Republica Moldova, pentru că nu o singură dată s-a discutat despre excluderea acestui partid și noi știm cu toții pe ce bani și cum funcționează el”, a declarat Tăbârță într-o emisiune la Radio Chișinău.

Pentru scoaterea Partidului „Șor” în afara legii militează și liderul interimar al Platformei DA, Dinu Plângău. „Este inadmisibil ca un partid a cărui finanțare este neclară să se victimizeze în halul ăsta. Vă reamintesc că unii lideri ai acestui grup sunt acuzați de furtul miliardului și uzurparea puterii în stat”, argumentează politicianul. El amintește că Platforma DA a pregătit deja baza legală pentru a iniția aceste proceduri și este dispusă să acorde tot sprijinul subiecților cu drept de sesizare pentru a fi reparată această greșeală.

Pe de altă parte, vicepreședintele CEC, Pavel Postică, consideră că introducerea în buletinele de vot a opțiunii „împotriva tuturor” ar putea fi o soluție pentru situația specifică de la Bălți. El argumentează că, în acest fel, chiar dacă renunță toți candidații sau chiar dacă este exclus un concurent electoral, alegătorii, prin votul lor, pot răsturna situația, fără a lăsa totul la mâna unor autorității publice”. Potrivit lui Postică, în cazul în care cei mai mulți alegători ar prefera opțiunea „împotriva tuturor”, alegerile ar putea fi reluate de la zero.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE