Protest la Bănești. Locuitorii din Bănești, Telenești, au cerut printr-un demers către S.A. „Moldovagaz” neracordarea la rețeaua de gaze a primarului și a contabilei primăriei

1450
0

În timp ce facturile la gaze au crescut enorm, iar Gazprom ne amenință cu sistarea gazelor, mai mulți locuitori ai comunei Bănești, Telenești, au protestat împotriva primarului localității, Vasile Popovici (PLDM), aflat la al șaptelea mandat. Primarul este suspectat că ar fi modificat proiectul de gazificare a localității ca să conecteze gospodăria sa și a contabilei primăriei, Eudochia Guzun, la rețeaua de gaze. Reprezentanții Filialei „Telenești-Gaz” și SRL „Orhei-Gaz” infirmă spusele sătenilor, aceștia susțin că proiectul tehnic realizat în 2009-2010 nu a avut modificări. Primarul de la Bănești și contabila nu ne-au răspuns la telefoanele mobile pentru a-și expune opinia.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Redacția GAZETEI de Chișinău a fost informată de către Olesea Popovici, consilier local al Primăriei Bănești, din partea Platformei DA, că primarul comunei Bănești, Vasile Popovici, membru PLDM, gestionează treburile primăriei după bunul său plac. Consiliera susține că dacă sătenii sau consilierii pun întrebări legate de gestionarea banilor publici, acesta le spune tranșant „să nu-și bage nasul”.

În calitate de consilier local, ar trebui să cunosc mai multe despre gestionarea banilor publici, dar nu am acces la documente. De la începutul activității mele în calitate de consilier local am avut divergențe cu primarul atunci când puneam mai multe întrebări despre la gestionarea banilor publici”, susține Popovici.

Cine împarte, parte-și face”

Potrivit ei, locuitorii satului Bănești așteaptă de mulți ani să se racordeze la conducta de gaze. Datorită insistenței ei, s-au găsit 250 de mii de lei pentru proiectul de racordare în interiorul satului. Este vorba de partea veche a satului, adică Băneștii Vechi.

Am mers la directorul Filialei „Telenești-Gaz”, Sergiu Paladi, și m-am interesat dacă există un proiect de racordare a satului la rețeaua de gaze.

Sergiu Paladi mi-a desenat o schiță. Tot el mi-a explicat în câteva cuvinte proiectul. Paladi mi-a mai spus că fiecare gospodărie va achita suma de 2790 de lei pentru țeava de gaz până la poartă. Apoi, în funcție de proiectul fiecărei gospodării, sumele vor fi diferite”, mărturisește Olesea Popovici, care a informat despre aceasta sătenii prin rețelele de socializare. Peste trei luni, primarul satului ne-a informat că proiectul cu pricina vine doar până la jumătatea satului”, ne-a spus Popovici.

Consiliera Olesea Popovici a înțeles că s-a modificat proiectul.

Conform proiectului inițial, țeava de gaz trebuia să ajungă în centrul satului, dar nu până la jumătate de sat. Ceea ce înseamnă că o bună parte din sat nu va fi conectată la rețea. Țeava de gaz merge pe lângă Casa de Cultură, primărie, iar gospodăriile pe unde a fost săpat șanțul nu vor fi conectate la gaz. Primarul a făcut tot posibilul și a redirecționat conducta pe drumul lui și pe cel al contabilei primăriei”, ne-a explicat consilierul local modificarea făcută în proiectul tehnic.

Potrivit Olesei Popovici, banii pentru racordarea satului la rețeaua de gaze au fost oferiți de S.A. „Moldovagaz”.

Sunt investiții de peste șase milioane de lei oferite de S.A. „Moldovagaz”, care vor fi pentru primarul și contabilul primăriei. Mulți oameni rămân dezamăgiți deoarece proiectul inițial cuprindea mai multe gospodării care urmau să fie conectate la rețea”, adaugă Popovici.

Consiliera susține că ar exista o listă de 55 de persoane – potențiali consumatori, care urmează să fie racordați la conducta de gaz.

Primarul ne-a mințit”

Și Eleonora Radu, profesoara de limba română din sat, este supărată pe primarul satului.

Da, am fost informați că a fost modificat proiectul inițial. Primarul nu a comunicat deloc cu sătenii. Modificarea a făcut-o cu cap, ca să ajungă mai întâi la el în gospodărie. Am protestat împreună cu alți săteni ca să fie revăzut proiectul inițial. Noi am rămas cu șanțurile. S-au făcut săpături chiar sub gard, dar nu la un metru de la gard, așa cum ar trebui, că m-am informat”, mărturisește profesoara, care lucrează de 47 de ani în sistemul educațional.

Medicul de familie din sat, Liuba Chipăruș, susține că are și ea nevoie de condiții și la locul de muncă, la Centrul medical, unde este „un cazan care îi afumă toată ziua”, dar și acasă ar vrea să fie conectată la rețeaua de gaze.

Vinerea trecută, 19 noiembrie, vreo 50 de persoane au protestat în fața casei primarului împotriva modificării proiectului tehnic de racordare a satului la rețeaua de gaze. Înarmați cu pancarde, aceștia au strigat: „Primarul ne-a mințit!”, „Rușine!” și „Iarna asta va fi grea, vom ierna la casa ta!”.

Primarul nu a ieșit să vorbească cu sătenii, motivând că este în concediu. Sătenii au scris și o petiție către SRL „Orhei-Gaz” în care au cerut ca gospodăria primarului și cea a contabilei de la primărie, Eudochia Guzun, să nu fie conectate la rețeaua de gaze naturale.

SRL „Orhei-Gaz”: „Proiectul inițial nu s-a modificat”

GAZETA de Chișinău l-a contactat pe directorul Filialei „Telenești-Gaz”, Sergiu Paladi, care ne-a comunicat că proiectul inițial de alimentare a localității nu a fost modificat. „Sunt și acte confirmative. Proiectul a fost elaborat în anul 2009-2010 și nu a avut nicio modificare. Le-am spus cetățenilor despre asta, dar ei nu au ascultat”, ne-a declarat Paladi.

Potrivit lui, în prezent, se construiește conducta de la hotarul localității, unde se montează o stație de reglare-montare a gazelor. Totul se face conform proiectului. Câteva zile în urmă a fost montată stația de reglare-măsurare a gazelor. Conform proiectului inițial, comunitatea va fi racordată integral la rețea pe etape. Dar asta se va face în funcție de suma disponibilă acumulată în fiecare an. Există un plan de investiții după care se vor conduce. Suma care a fost alocată pentru a construi conducta pe o lungime de 7,2 km spre Bănești este de circa 6,5-7,00 milioane de lei. Lucrările sunt finanțate de S.A. „Moldovagaz”.

Marți, 23 noiembrie 2021, băneștenii au protestat și la Chișinău, la sediul S.A. „Moldovagaz”, împotriva racordării la rețeaua de gaze a gospodăriei primarului și a contabilei primăriei din Bănești.

Vladimir Paladi, secția Investiții, SRL „Orhei-Gaz”, ne-a informat că lucrările se fac conform proiectului, care nu a fost modificat. Acesta este înregistrat la inspecția de supraveghere. Potrivit lui, comuna Bănești are 715 gospodării. Acestea vor fi racordate la rețeaua de gaz pe etape, în funcție de banii acumulați pentru dezvoltarea rețelelor. În prima etapă sunt proiectate pentru a fi conectate la rețeaua de gaz 52 de gospodării.

Oamenii au cerut ca în primul dulap să nu fie conectați la rețeaua de gaz primarul și contabila de la primărie. Asta s-a hotărât ieri. Deci, vor fi racordate la rețeaua de gaze 50 de gospodării. Două case au foste excluse la cerința protestatarilor de la Bănești”, ne-a spus convingător Vladimir Paladi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE