Terci cu viermi la o grădiniță din capitală. Cine se face vinovat de produsele neconforme care ajung pe masa copiilor

2346
0
Foto: Sandu Tarlev

Nu este o noutate că pe masa copiilor și a elevilor care frecventează instituțiile de învățământ din Republica Moldova ajung produse de proastă calitate, expirate sau chiar alterate. În 2016, scandalul provocat de Ghena, care hrănea copiii cu pește și cartofi împuțiți, a zguduit toată republica. Guverne, miniștri, șefi de direcții, responsabili din domeniu, s-au schimbat, meniurile-model, la fel, însă problema persistă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Autoritățile pasează responsabilitățile, vina de la unul la altul, iar pe masa copiilor ajung în continuare produse de proastă calitate. În Republica Moldova nu există nicio autoritate care să limiteze accesul agenților economici sancționați, incluși în lista neagră a achizițiilor publice, la participarea și distribuirea produselor alimentare în instituțiile de învățământ. Soluția e simplă: o nouă denumire de firmă înregistrată pe o altă persoană și businessul prinde o nouă viață.

Au fost observate corpuri străine

La ședința de luni, 1 noiembrie, a Primăriei municipiului Chișinău s-a făcut public un caz scandalos care a avut loc la o grădiniță din sectorul Râșcani. Copiii riscau să fie alimentați cu fulgi de ovăz plini de „unele corpuri străine” (viermi).

Direcția educație, tineret și sport (DETS) a sectorului Râșcani a fost sesizată, pe data de 27.10.2021, de către administrația unei instituții de educație timpurie, precum că în procesul preparării terciului din fulgi de ovăz au fost observate corpuri străine pe suprafața acestuia. Procesul de pregătire a terciului a fost încetat imediat, fiind înlocuit în meniu cu un alt produs de fulgi de ovăz de calitate.

Totodată, DETS a sect. Râșcani a sesizat agentul economic furnizor SRL „Nipetgal” în vederea înlocuirii urgente a produsul alterat cu un produs de calitate. În situația creată, agentul economic a returnat produsul înlocuindu-l pe cel alterat cu unul proaspăt, se arată în răspunsul DETS Râșcani, prezentat pentru „Gazeta de Chișinău”.

La patru instituții au fost depistate nereguli la calitatea fulgilor de ovăz

Conform instituției, în stocurile de la depozitul instituției s-a constatat că produsul de fulgi de ovăz corespundea termenului de valabilitate și era însoțit de certificate de calitate și inofensivitate a produsului de la producător. Mai mult, agentul economic în cauză a livrat acest tip de produs din același lot în toate instituțiile de educație timpurie din mun. Chișinău, dintre care doar la patru instituții au fost depistate nereguli la calitatea fulgilor de ovăz. Astfel, este inexplicabil faptul de ce doar în aceste instituții s-a depistat produsul de fulgi de ovăz necalitativ, ne spune și șeful interimar al DGETS, Andrei Păvăloi.

Situația cu viermii din terci este un pic stranie, deoarece acest agent economic livrează o dată pe lună, conform graficului, crupe la toate direcțiile de sector, la toate grădinițele. Am avut doar această situație la o singură grădiniță. Produsul nu a ajuns pe masa copiilor, bucătarii au reacționat conform regulamentului. Deocamdată nu se cunoaște din ce cauză doar în aceste pachete au fost găsite corpuri străine, ANSA verifică și în câteva zile vom avea mai multă claritate. Lotul a fost întors, a fost adus altul nou”, a menționat Păvăloi pentru „Gazeta de Chișinău”.

Agentul economic riscă rezilierea contractului

Conform Legii Achizițiilor Publice, agentul economic care prestează produse alimentare în instituțiile de învățământ, prezintă obligatoriu un certificat de conformitate a acestora, în rest, de ceea ce ajunge în farfuriile copiilor răspund reprezentații instituției de educație. Conform Regulamentului cu privire la modalitatea de executare și monitorizare a contractelor de achiziții a produselor alimentare și a procesului de alimentație a copiilor din instituțiile de educație timpurie din mun. Chișinău, recepționarea produselor la blocul alimentar se efectuează conform meniului zilnic de repartiție, cu semnătura șefului de producere/magazinerului și a bucătarului-șef/bucătarului.

În contextul situației create, Autoritatea contractantă s-a adresat cu o reclamație către agentul economic vizat privind preîntâmpinarea și evitarea a astfel de situații pe viitor. În acest sens, s-a recomandat să fie verificate mai minuțios produsele livrate în IET, și anume aspectul legat de calitatea lui. În același timp, a fost avertizat că în cazul în care nu se va conforma cerințelor, va fi sancționat prin rezilierea contractelor de achiziție, cu inițierea procedurii de includere a agentului economic în lista de interdicție a operatorilor economici din cadrul Agenției Achiziții Publice. De asemenea, s-a solicitat agentului economic SRL „Nipetgal” compensarea pierderilor materiale suportate de către IET la pregătirea terciului de ovăz (laptele, untul, zahărul etc.).

Nicio autoritate nu verifică revenirea pe piața achizițiilor publice a agenților economici sancționați

Toată republica a fost scandalizată când în 2016 Ghena le băga pe gât copiilor pește împuțit, cartofi stricați și alte produse expirate, iar procurorii au pornit 32 de cauze penale, cinci persoane fiind condamnate, dosar care nu are încă o finalitate. Totuși unele firme implicate în scandal au continuat să livreze produse alimentare și să participe la achizițiile public deoarece nu există expres o lege.

Nu există o lege clară referitor la interdicția agenților economici cu probleme, mereu am fost învinuiți că contractăm în continuare produse alimentare de la aceștia. Cum este firma Lovis Angro, implicată în acel scandal cu produsele alterate din 2016. De acest lucru trebuie să se ocupe Agenția de Achiziții Publice. Ni se spune că Legea 131 este în concordanță cu normativele europene și nu putem face modificări, pentru că ne vom abate de la legislația europeană”, menționează Andrei Păvăloi.

Specialistul în Achiziții Publice, IDIS Viitorul, Vadim Țurcan, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că nicio autoritate nu verifică revenirea vechilor agenți economici, sancționați anterior și trecuți în lista neagră pe platforma achizițiilor.

Ei pot înregistra o nouă firmă pe numele unei rude și pot activa fără nicio problemă. În lista de interdicție se introduce doar numele firmei și nicidecum numele persoanei”, punctează Țurcan.

Amintim că, în noiembrie 2016, a avut loc scandalul licitațiilor trucate și al alimentelor alterate, în urma căruia 17 persoane au fost plasate în arest la domiciliu. Nici în 2020 dosarul alimentelor alterate nu avea o finalitate definitivă, iar firma „Lovis Angro”, implicată și găsită vinovată de către instanța de judecată, livrează în continuare produse alimentare în grădinițele și spitalele din toată republica.

În 2017, pe 24 martie, în plenul Parlamentului a fost prezentat raportul de activitate a Comisiei speciale pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare. Trebuia să fie audiat în plen procurorul general de atunci, Eduard Harunjen, însă solicitarea nu a fost susținută.

Și pe parcursul anului 2019, în urma verificării instituțiilor de învățământ, au fost depistate probleme majore în alimentația copiilor. Multe dintre produsele livrate în școli și grădinițe erau fără etichetă. La fel, specialiștii au depistat loturi de produse cu termen expirat, precum lapte, ouă de găină, ouă de prepeliță, produse interzise, castraveți murați, făinoase în exces și pește cu paraziți.

Autor: Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE