Președinta Maia Sandu a solicitat joi, 4 noiembrie, Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) să inițieze procedura de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. „Decizia de a iniția procedura de evaluare este determinată de necesitatea consolidării încrederii societății în instituția Procuraturii, încredere compromisă de lipsa rezultatelor în combaterea criminalității și corupției, în special în dosarele de rezonanță, în perioada în care aceasta a fost condusă de procurorul general suspendat”, spune șefa statului, în timp ce Alexandru Stoianoglo se află în arest la domiciliu.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEMaia Sandu își argumentează sesizarea depusă la CSP, sugerând instituțiilor statului implicate în lupta anticorupție să acționeze mai ferm, după lege, și să țină cont de așteptările societății.
„Cetățenii cer să se facă dreptate. Cetățenii nu vor o procuratură care asistă neputincioasă când statul este devalizat. În calitate de președinte, îmi doresc ceea ce își doresc oamenii: legea să fie respectată, iar cei care au comis abuzuri să fie sancționați corespunzător”, afirmă ea.
Amintim că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițerii SIS în seara zilei de 5 octombrie, după trei ore de percheziții în biroul său. Descinderea a avut loc la scurt timp după ce ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că pe numele lui Stoianoglo a fost pornită urmărirea penală, în baza unei sesizări a deputatului PAS, Lilian Carp. Ulterior el a fost plasat în arest la domiciliu. Marți, 2 noiembrie, Curtea de Apel (CA) Chișinău a declarat inadmisibilă cererea depusă de Stoianoglo împotriva CSP, prin care avocații săi au contestat hotărârea în urma căreia împotriva sa a fost inițiată urmărirea penală.
Procurorul de caz, Victor Furtuna, a comunicat că șeful suspendat al Procuraturii este cercetat pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.
Informații care au apărut în presa de la Chișinău arată că Stoianoglo este învinuit de săvârșirea a cinci infracțiuni penale în 2011, atunci când deținea funcția de deputat, și în 2021, deja ca procuror general al R.Moldova.
Menționăm, de asemenea, că Parlamentul a adoptat, pe 24 august, un set de amendamente la Legea cu privire la Procuratură, care stipulează înființarea unui mecanism de evaluare periodică a performanțelor procurorului general, modificări ce urmau să fie aplicate, potrivit experților și deputaților din opoziție, tocmai pentru a permite demiterea înainte de termen a lui Alexandru Stoianoglo.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE