„Destin”, un spectacol modern în care întrezărim tradiția

1151
0
Scene din spectacolul „Destin” de Vladimir Beșleagă în regia Danei Strungaru, Teatrul „Alexei Mateevici”, Chișinău

Teatrul „Alexei Mateevici” a oferit publicului o premieră – spectacolul „Destin” de Vladimir Beșleagă, în regia Danei Strungaru. Noua producție teatrală e inspirată din cărțile scriitorului, dar și din biografia sa zbuciumată.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Spectacolul, realizat în Anul Beșleagă, se distinge printr-un limbaj scenic modern, complex, forța cuvântului fiind subliniată prin imagini sugestive și o expresie corporală inedită.

Vladimir Beșleagă: „Mereu de la zero îmi reiau existenţa”

Echipa Teatrului „Alexei Mateevici”, creativă, inspirată, și-a propus încă de anul trecut să-i dedice un spectacol lui Vladimir Beșleagă, clasic în viață. Lansat cu prilejul celor 90 de ani pe care i-a împlinit romancierul, spectacolul „Destin” ne invită să redescoperim pagini din viața lui, să-i apreciem rezistența, verticalitatea, dragostea pentru pământul natal, devotamentul pentru spiritualitatea neamului, să-i ascultăm reflecțiile asupra existenței.

Este foarte important să ne promovăm și cinstim valorile și patrimoniul național. Când mi-a venit ideea de a face spectacolul consacrat lui Vladimir Beșleagă, am structurat, la început, un concept, am făcut o schiță de proiect. Am invitat-o pe Dana Strungaru, ea a construit regia acestui spectacol alături de Viorel Burlacu, care a creat o coloană sonoră sugestivă, profundă. Scenografia este realizată de Irina Gurin, cunoscută în lumea teatrală pentru schițele și construcțiile ei abstracte, intrigante, contrastante. Spectacolul „Destin” a fost montat cu susținerea Direcției Cultură a Municipiului Chișinău și a Ministerului Culturii”, ne spune Elena Frunze-Hatman, directoarea Teatrului „Alexei Mateevici”.

Regizoarea Dana Strungaru ne-a mărturisit că cel mai mult a durat documentarea, lectura cărților de referință ale lui Vladimir Beșleagă: „Am scris scenariul abia după ce am găsit în cartea de poezie a lui Beșleagă „Țipătul lăstunului”, un vers care servește drept laitmotiv al spectacolului: „…e ca un blestem/ mereu de la zero/ mereu de la zero/ mereu de la zero/ mereu de la zero îmi reiau existenţa”. Ni se transmit, de pe scenă, suferințele, durerea scriitorului, provocate de intemperii de sorginte politică, socială: „…cum stau satele noastre/ cetăţi fără de ziduri/ sub asprul vânt al istoriei”.

Un sistem de semne pe care le descifrăm în „Destin”

Spectatorii i-au dat o notă maximă spectacolului „Destin”, în sală se aflau și neobositul maestru al cuvântului Vladimir Beșleagă, împreună cu doamna sa, Alexandra.

Menționăm că regizoarea Dana Strungaru a creat un scenariu reușit, concentrat și totodată dinamic, propunându-ne să urmărim drumul unui om pe pământ, cu întâmplări tragice, prăbușiri, dar și cu înălțări, revelații, iluminări. Mișcarea scenică formează un întreg cu textul, cuvintele răsună clar, răspicat, forța lor crescând datorită coregrafiei semnate de Alexandra Soșnicova și Sergiu Golovnea, scenografiei concepute de Irina Gurin și proiecțiilor video realizate de Cristian Oloi. Echipa de creație ne propune un sistem de semne pe care le descifrăm pe parcursul spectacolului.

Cei care produc emoție vie, arătându-ne îndoielile, neliniștea, căutările, frământările, bucuriile protagonistului sunt minunații actori Valentin Delinschi, Valentina Ostap, Mihaela Chiu, Cătălina Budu și Victor Untilă.

Destin” e o producție modernă, dar având și straturi de adâncime care ne permit să întrezărim tradiția. O scenă uimitoare a fost cea în care, după ce actorii au frământat în palme stible de busuioc, în sală s-a răspândit mirosul de busuioc, mirosul sfințeniei.

De notat că spectacolul „Destin” este unul din cele nominalizate la ediția curentă a Galei premiilor UNITEM.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE