Valentina Rusu Ciobanu a împlinit, azi, 101 ani

967
0
Pictorița Valentin Rusu-Ciobanu

Un mesaj de felicitare și „un buchet modest” de flori „lăsat în prag” i-a adus pictoriței ministrul culturii, Sergiu Prodan.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dragă și stimată doamnă Valentina Rusu Ciobanu, floarea soarelui a explodat în culori galbene în această toamnă. V-am lăsat în prag un buchet modest, care nici pe departe nu exprimă întreaga recunoștință pe care v-o purtăm. Realitatea pandemică recomandă să transmitem urările și gândurile noastre de la distanță. Vă dorim la mulți ani cu sănătate și cu oameni dragi alături”, a scris într-un mesaj pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii al Republicii Moldova, ministrul culturii, Sergiu Prodan.

O aniversare care fascinează, în sine, un record de longevitate, pentru oricine. Raportată la chipul și opera Valentinei Rusu Ciobanu, este o aniversare ce ne emoționează și ne face să ne gândim, cu admirație și profund respect, la o viață și la un destin uman și artistic ce cuprinde un secol de istorie. O istorie cu momente tragice care a pus la grea încercare, a distrus și a înfrânt mulți artiști și oameni de valoare, dar Valentina Rusu Ciobanu și-a păstrat harul artistic și demnitatea”, scrie în mesajul ministrului culturii.

Și Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a postat un mesaj de felicitare pe pagina sa de Facebook dedicat pictoriței: „Gânduri bune și urări de întremare doamnei Valentina Rusu-Ciobanu, care împlinește azi 101 ani. Artista a traversat epocile cu multă seninătate și ne-a arătat cum poți trece cu limpezime prin vremuri tulburi. La mulți ani!”.

Menționăm că, în perioada 28 octombrie – 30 noiembrie 2021, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Asociația pentru cultură și arte Arbor, Muzeul Național de Artă al Moldovei și Biblioteca Națională a Moldovei, invită publicul iubitor de artă la deschiderea expoziției „1963 – an critic în cariera pictoriței Valentina Rusu Ciobanu”.

Titlul expoziției este inspirat de evenimentele anului 1963, când, după o perioadă scurtă de destindere hrușciovistă în URSS, se relansează atacuri dure asupra artiștilor novatori sau nonconformiști, atacuri care vor avea ecouri și la Chișinău. Această expoziție, prin operele artistice expuse, vorbește despre tentativele de intimidare lansate în acel an critic de nomenclatura comunistă contra unor intelectuali de marcă din republică, inclusiv contra pictoriței Valentina Rusu Ciobanu.

Amintim că, în 2020, cu ocazia centenarului pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu, Asociația pentru cultură și arte Arbor a desfășurat un amplu proiect cultural intitulat „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere”, menit să promoveze viața și opera plasticienei la București.

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Fundația SANTAVINERE din Chișinău și cofinanțat de Asociația pentru cultură și arte Arbor, Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, biroul din Chișinău.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE