RM, între criza pandemică și cea energetică

813
0

Autoritățile Republicii Moldova au instituit miercuri, 13 octombrie, stare de alertă în sectorul energetic în legătură cu deficitul de gaze și tergiversarea încheierii unui nou contract dintre Moldovagaz și concernul rus Gazprom, ca urmare a condițiilor inacceptabile înaintate de partea rusă. Săptămâna aceasta toate primăriile și consiliile raionale au primit demersuri din partea distribuitorilor de gaze și a întreprinderilor de distribuție a energiei, în care sunt înștiințate că pot fi deconectate de la rețea fără preaviz „dacă nu vor limita consumul de gaze la minimul necesar” ori că riscă să fie deconectați de la energia electrică.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Distribuitorii de gaze le recomandă primarilor „să reducă programul de muncă al angajaților”, astfel încât să fie redus la maxim timpul de încălzire a încăperilor, „să organizeze activitatea pe ture în întreprinderile municipale”, să identifice posibilitatea de a trece la surse alternative de încălzire” și „să informeze angajații din instituțiile din subordine despre necesitatea reducerii consumului de gaze”.

Consumatorii, avertizați să reducă consumul de gaze la pregătirea hranei

În același timp, oamenii sunt rugați să reducă consumul centralelor termice pe gaz și „să limiteze utilizarea gazelor naturale în scopul pregătirii/încălzirii hranei și a apei”.

Solicitat de „Gazeta de Chișinău”, Vitalie Godorogea, șeful filialei MoldovaGaz Criuleni, ne-a informat că avertismentele se impun în condițiile prevăzute de starea excepțională din sectorul energetic. „Angajații filialelor Moldovagaz monitorizează zilnic volumul de gaz consumat în localități. Este vorba nu doar de consumul în primării, ci și din întreprinderile, instituțiile educaționale de pe teritoriul acestora. Deocamdată nu avem instituții pe care să le deconectăm, deoarece afară încă mai este cald și consumul nu este prea mare”, a precizat șeful filialei.

Gazul, principala sursă de încălzire

Primarul comunei Chetrosu, Anenii Noi, Leonid Zelevschi, ne-a informat că avertismentul vizează grădinițele, gimnaziile, oficiul medicilor de familie, dar și întreprinderile și gospodăriile casnice de pe teritoriul primăriei. „Două grădinițe și un gimnaziu de pe teritoriul comunei sunt deja conectate la căldură. Nu putem face economii din contul sănătății copiilor. Am discutat și cu unul din cei mai mari agenți economici care utilizează gazul pentru producerea materialelor de construcție. I s-a cerut să reducă cu 30% consumul gazului. Deși va suporta pierderi, s-a conformat acestei cerințe. Ne bucurăm că anotimpul este deocamdată favorabil și credem că până la sfârșitul lunii octombrie ne vom conforma întocmai cerințelor autorităților”.

Primarul a mai precizat că, în acest moment, gazul este principala sursă de încălzire a gospodăriilor din comuna Chetrosu. Oamenii sunt îngrijorați de eventualele scumpiri. Lemnele care costau 650-750 de lei m/c, acum costă peste 950 de lei. S-au scumpit și cărbunii. Cel mai grav însă e că situația i-a prins nepregătiți pe oameni, majoritatea gospodăriilor și a instituțiilor sociale se încălzesc cu gaze naturale.

Nici oficiul medicilor de familie și nici cele două grădinițe și gimnazii pe care le avem pe teritoriul comunei nu pot fi conectate la alte surse de încălzire, decât centralele termice pe gaz. Deja la anul planificăm să atragem un proiect de încălzire cu panouri solare. Totodată, suntem și în zona roșie de pandemie. Avem peste 20 de cazuri de Covid. Suntem într-o situație fără precedent, între criza pandemică și cea energetică. Am decis să creăm o comisie ca să vizităm toți bătrânii singuratici și familiile vulnerabile să vedem în ce mod sunt pregătiți de iarnă și să monitorizăm îndeaproape situația lor. Creșterea prețului la gaz va genera alte scumpiri și ne e teamă ca oamenii să nu sufere de frig și foame iarna în case”, a mai spus Leonid Zelevschi.

Nu știm condițiile Gazprom-ului și nici ce vrea guvernarea”

Fosta deputată Inga Grigoriu consideră că guvernarea ar trebui să fie mai transparentă referitor la procesul de negociere a prețului de livrare a gazului natural, ca populația deja să știe dacă trebuie sau nu să se aprovizioneze cu cărbune ori cu alte surse de încălzire pentru a face față acestei ierni.

Noi știm că întotdeauna problema gazelor a fost folosită de Rusia în interesele sale politice. Dar nu trebuie să ignorăm că este și un subiect legat de securitatea statului care ar trebui discutat la Consiliul Suprem de Securitate, așa cum a fost discutat în Ucraina. Noi nu știm dacă vom avea sau nu gaz, nu știm care va fi prețul și la ce să ne așteptăm. Oamenii, în special cei care locuiesc în case pe pământ, ar trebui să știe deja ce să facă, să cumpere cărbune sau nu, să se aprovizioneze cu alte surse de încălzire ori să aștepte rezultatul negocierilor care i-ar putea prinde nepregătiți”, a declarat Inga Grigoriu.

Reprezentanta Platformei DA a mai adăugat că pe moment nu este clar care sunt condițiile înaintate de Federația Rusă actualei guvernări și nici care sunt condițiile agreate de guvernare. „De ce nu putem afla transparent ce se întâmplă, aflăm la conferințe de presă doar despre o parte din acțiunile pe care le întreprinde Guvernul. Vedem că România vrea să ne ajute, dar deocamdată toți așteaptă un răspuns clar referitor la negocieri”, a mai spus Inga Grigoriu.

Dispunem de energie, dar nu știm până când”

Între timp centrala termoelectrică de la Cuciurgan a trimis două avertismente companiilor de distribuire a energiei din RM, RED-Nord, FEE-Nord și altele, pe care le anunță că ar putea reduce livrarea energiei electrice începând cu 11 octombrie, până la semnarea unui nou contract între Moldovagaz și Gazprom. Cuciurganul invocă lipsa volumului necesar de gaze pentru producerea energiei.

Viorel Corbu, director tehnic al SA RED Nord, ne-a informat că, în pofida avertismentelor, deocamdată compania dispune de energie electrică suficientă pentru a-și asigura clienții. „Cuciurganul este principalul furnizor de energie al RM și pe moment știm că două generatoare ale acestei întreprinderi continuă să funcționeze pe gaz, iar două au început să utilizeze cărbuni. Dacă li se termină cărbunii sau gazul și două generatoare vor fi deconectate, 50% din teritoriul RM rămâne fără energie, iar dacă trei generatoare vor fi deconectate – va fi afectat un teritoriu și mai mare. Totul depinde de ei”, ne-a spus Viorel Corbu.

În legătură cu această situație RED Nord a informat președinții de raioane și Primăria Bălți că ar putea avea loc deconectări graduale dacă nu va fi energie electrică suficientă în rețea.

Producătorii de curent din Republica Moldova, CET NORD (care activează pe bază de gaz), CET 2, Hidrocentrala Costești, cea de la Dubăsari, stațiile de energie eoliană și solară fotovoltaică produc doar circa 15% din volumul necesar de energie.

Premier: RM va avea un contract, dar tariful va crește

Premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări marți, în cadrul unei conferințe de presă că, în scurt timp, Republica Moldova va avea un contract de achiziționare a gazelor negociat fie cu Gazprom, fie cu alți furnizori. „Contractul va fi în interesul cetățenilor, dar în actualele condiții de piață tariful se va majora și pentru consumatorii din RM”, a spus Gavrilița. La întrebarea, care sunt condițiile înaintate de Gazprom: își dorește un preț mai mare sau restituirea datoriilor, premierul a declarat că nu poate divulga informația „pentru a nu dăuna procesului de negocieri”.

Natalia Gavrilița a mai adăugat că Guvernul a inițiat discuții la acest subiect cu România, Ucraina, Polonia, dar și alte țări. Totodată, Executivul începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative prin compania Energocom. „Indiferent de rezultatele negocierilor cu Gazprom, noi nu putem lăsa țara fără gaz. Situația în care ne aflăm arată cât de corectă a fost decizia de a accelera construcția gazoductului Iași-Chișinău. În ultima săptămână acest gazoduct a fost folosit și am primit anumite volume de gaz de balansare a presiunii și suntem recunoscători României pentru suportul oferit în acest proces”, a spus premierul. 

În legătură cu eventualele majorări ale tarifelor la gaz pentru consumatori, Guvernul a anunțat că va aplica un mecanism de compensare a cheltuielilor, destinat categoriilor de persoane vulnerabile din RM.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE