Cum soluționează problema câinilor vagabonzi locuitorii din Ivancea

1883
0

Un grup de oameni din satul Ivancea, raionul Orhei, sunt nevoiți să sterilizeze și să adopte câinii și pisicile lăsate de oameni din alte localități. Problema poate fi soluționată ușor dacă sunt întreprinse măsurile necesare, susține veterinarul Grădinii Zoologice din Chișinău, Iuri Panarin, care merge în sat și face sterilizarea animalelor la solicitarea locuitorilor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Menționăm că, pe site-ul Direcției Generale Locativ-Comunale și Amenajare a Consiliului Municipal Chișinău, poți solicita sterilizarea gratuită a animalelor de companie prin completarea unei cereri. La veterinarii particulari prețul unei sterilizări variază între 400 și 850 de lei.

Cooperativa „Camerton” este o zonă cu vile, parte din satul Ivancea, din raionul Orhei. Aici locuiesc câteva zeci de oameni. În localitatea respectivă, anual, sunt abandonate circa 15 animale – câini și pisici, de către oameni din alte sate, ne spun locuitorii din Ivancea.

Potrivit lor, de regulă, acestea sunt abandonate chiar lângă tomberon sau la intrarea în zona locativă, la ferma de vaci, situată lângă șosea.

Locuitoarea satului, Marina Padeeva, a fost martoră de șase ori la asemenea întâmplări. „Oamenii abandonează aici și câini de rasă. Am văzut cum odată a fost abandonat un pechinez. Acesta era într-un sac din care nu putea să iasă. Era foarte slab, blana practic îi lipsea din cauza alimentației insuficiente”, povestea femeia.

În așteptarea stăpânului

Pentru a soluționa problema animalelor vagabonde un grup de săteni a început să le sterilizeze și să le vaccineze. Ei fac acest lucru deja de trei ani. Astfel, animalele au devenit mai puțin agresive, iar înmulțirea lor este ținută sub control.

În discuția cu noi președintele cooperativei, S. M., spune că oamenii locului au soluționat această problemă cu propriile forțe.

Ei au sterilizat câinii și le-au amenajat un teren separat, unde stau îngrădiți. Câțiva săteni chiar au adoptat animale abandonate”.

Veterinarul Grădinii Zoologice, Iuri Panarin, cel care sterilizează câinii la cererea sătenilor, ne-a spus că „deseori oamenii se opresc pretinzând că îl lasă pe animal să-și satisfacă nevoile fiziologice, și pleacă, iar câinele rămâne în așteptarea stăpânului”.

Pentru a soluționa problema, veterinarul spune că sterilizarea și vaccinarea sunt soluția potrivită în lupta cu înmulțirea maidanezilor.

Datorită sterilizării, numărul câinilor va rămâne constant. Astfel excludem înmulțirea animalelor și reducerea numărului de maidanezi”.

Un pensionar îngrijește câinii abandonați

Eugeniu S., pensionar, locuitor în această zonă, a amenajat împreună cu alți săteni un teren îngrădit pentru 20 de câini. El are grijă de ei. Potrivit pensionarului, hrana câinilor costă lunar aproximativ 200 de euro, pensia lui fiind de doar 500 de lei. Restul sumei este donat de consăteni și prieteni.

Îmi este milă de ei, dar pensia mea nu ar fi suficientă pentru a acoperi cheltuielile pentru mâncare dacă prietenii și sătenii nu m-ar ajuta”, ne-a spus pensionarul.

Marina Katryk, originară din Ivancea, Orhei, este stabilită în Olanda, dar de fiecare dată când își vizitează părinții încearcă să ajute la îmbunătățirea situației, donând bani pentru hrana animalelor și căutându-le stăpâni. În ultimul an, a găsit familii la aproximativ zece câini și cinci pisici. Marina a adoptat și ea un câine lăsat la stația de autobuz din sat.

Autor: Anastasia Gherman, stagiară

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE