„Am lucrat cu copeici și primim tot copeici” (VOX POPULI)

588
0
15 octombrie, orașul Strășeni

De la 1 octombrie a fost majorată pensia minimă pentru limita de vârstă. Am solicitat părerea câtorva beneficiari despre majorarea făcută. Trei pensionari, un veteran de război și o persoană cu grad sever de dizabilitate ne-au spus că sunt nemulțumiți de majorare. Pensionarii mai spun că repartizarea în funcție de vechimea de muncă a fost una părtinitoare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Eudochia Baltag, 62 de ani, or. Telenești, este nemulțumită de majorarea și indexarea făcută. Pensionara susține că pensia i s-a mărit neesențial în comparație cu prețurile care au crescut. Ea avea o pensie de 1600 de lei, vechimea de muncă fiind de 27 de ani, iar de la 1 octombrie primește 1846 de lei. Eudochia Baltag ne-a mai spus că ea, de fapt, a avut stagiul de muncă complet, dar câțiva ani nu au fost găsiți în registrele de stat.

Liuba Toacă, 67 de ani, Anenii Noi, a activat timp de 39 de ani în calitate de ajutor de brigadier. Aceasta se arată supărată și spune că: „La unii le-au adăugat câte 700-800 de lei, dar mie vreo sută de lei. Primeam 1880 și acum 2000. Mare mărire! Eu, care am lucrat toată viața! Iar altora, care au umblat de colo-colo și aveau câte 900-1000, acum li s-a adăugat și au tot 2000 și… lor li se cuvine, dar mie nu mi se cuvine pensia asta? De unde să acoperi cheltuielile? Lumină, gaz, telefon, nevoi. Cumpăr produse alimentare, tot scumpe, chiar de sunt la sat”.

Valentina Pîslăraș, municipiul Chișinău, are stagiul complet de muncă și activează în calitate de asistentă medicală la o grădiniță din municipiu. A lucrat fără întrerupere în serviciul de stat. În luna octombrie a primit cu 118 lei mai mult decât de obicei. Cei care au lucrat vreo 3-4 ani, fie și 15-20, au pensia mai mare decât noi, cei care am muncit toată viața. E normal să se împartă banii după stagiul de muncă. Eu am stat în țară toată vremea. Dați-mi o pensie decentă, măcar de 4000-5000 de lei, ca să am cu ce trăi. Iată acum, în perioada rece a anului, sunt nevoită să plătesc pentru căldură 1100 de lei. Am lucrat cu copeici și primim tot copeici.

Iurie Cernea este participant la războiul de pe Nistru din ‘92. Avea o indemnizație în valoare de 500 de lei, iar acum are 700. „Banii aceștia ni se dau pentru lenjerie intimă, ciorapi și să nu murim de foame. Pot eu oare să îmi vizitez, timp de un weekend, nepotul la București? Să mă cazez în acele două zile într-un hotel? Vorbă să mai fie!”, susține veteranul.

Un alt beneficiar care primește indemnizație de dizabilitate și se arată indignat este Marian Macovei. „Au fost anunțate sume exacte pentru beneficiarii de plăți, în special pentru persoanele cu dizabilitate de grad sever – 1500 de lei, și aceștia insuficienți. Dar, la decontare, au fost 1200. Anterior, din suma stabilită de 841 de lei primeam 712. Cum, naiba, să viețuiești? Nici ăștia nu pot calcula!

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința din 8 septembrie majorarea pensiei minime pentru limita de vârstă la 2000 de lei și indexarea pensiilor cu 3,86% de la 1 octombrie curent.

Potrivit unui comunicat al executivului, de la 1 octombrie 2021, 183 mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau sub 2000 de lei, au acum o pensie minimă de 2000 de lei lunar.

În prezent, pensia minimă este de 1188.05 de lei. În medie cu 366 de lei a crescut pensia pentru persoanele cu stagiu complet de cotizare și care au avut până în prezent o pensie mai mică de 2000 de lei. Totodată, 125 mii de persoane cu un stagiu incomplet de cotizare au beneficiat de o creștere a pensiei în medie cu 398 de lei. Alocațiile pentru 84 de mii de beneficiari de alocații sociale, mărimea cărora depinde de valoarea pensiei minime, au crescut, în medie, cu 450 de lei. Majorarea de pensii este acoperită din contul bugetului național”, scrie în comunicatul guvernului.

Autor: Victoria Cernea, stagiară

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE