COVID-19: R.Moldova a depășit pragul roșu, imunizarea stagnează, dar lockdown deocamdată nu va fi

701
0

R.Moldova a depășit pragul roșu de incidență a infectărilor cu COVID-19. Astfel, conform datelor prezentate de Svetlana Nicolaescu, secretară de stat la Ministerul Sănătății, săptămâna trecută a fost înregistrată o incidență de 265 de cazuri, raportată la 100 de mii de persoane. Toate acestea, deoarece procesul de imunizare stagnează, doar 24% dintre locuitorii R.Moldova fiind până în prezent vaccinați cu schema completă împotriva COVID-19. În aceste condiții, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, anunță că și angajații nevaccinați ai Agenției Servicii Publice (ASP) ar putea fi obligați, în cel mai apropiat timp, să prezinte rezultatele negative ale testelor COVID-10 o dată la 14 zile, la fel cum trebuie deja să o facă profesorii și personalul auxiliar din învățământ, care refuză imunizarea.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cu toate acestea, Nemerenco spune că încă nu poate fi vorba despre instituirea unui lockdown la nivel național în R.Moldova.

„Pe parcursul săptămânii trecute, în medie, în fiecare zi am înregistrat 1.412 cazuri noi. Cu ritmul curent de creștere a numărului de cazuri, ne apropiem de numărul record care a fost înregistrat în luna martie, în valul anterior, când pe săptămână se înregistrau în medie aproximativ 11 mii de cazuri”, a declarat miercuri, 20 octombrie, Svetlana Nicolaescu, într-o conferință de presă. Ea a subliniat că și mortalitatea este în continuă creștere – săptămâna trecută au fost înregistrate 217 cazuri de deces la pacienții cu COVID-19, într-o creștere cu 27% față de săptămâna precedentă.

Cea mai mare îngrijorare pentru autoritățile din sănătate o prezintă municipiile Bălți și Chișinău, precum și raioanele Glodeni, Anenii Noi, Sângerei și Basarabeasca. De asemenea, Svetlana Nicolăescu a menționat că o intensitate îngrijorătoare a procesului epidemiologic se atestă la hotarul cu România.

Pe lângă aceasta, Ministerul Sănătății a atestat o creștere semnificativă a numărului copiilor testați pozitiv cu COVID-19. În acest context, autoritățile examinează posibilitatea de a da start imunizării minorilor.

„Este îngrijorător că, din numărul total de cazuri înregistrate, în jur de 10-12% sunt în rândul copiilor. În comparație, în valurile anterioare, ponderea era de 5-6% – practic de două ori mai mică. Ne îngrijorează că a crescut și numărul total de cazuri. Din 9000 de cazuri înregistrate pe săptămână, peste 1000 sunt în rândul copiilor. În cea mai mare parte, sunt cazuri ușoare, care nu necesită intervenții majore, nu avem încă înregistrate cazuri grave. Subiectul este examinat de experții din domeniul imunizării, care au oferit anumite recomandări pentru Ministerul Sănătății. Este foarte probabil ca, în perioada următoare, să oferim părinților, care optează pentru vaccinare, ocazia să asigure acest lucru”, a precizat secretara de stat de la Ministerul Sănătății.

Vorbind despre desfășurarea procesului de imunizare, spune că, în prezent, se examinează posibilitatea creării unor medii sigure în anumite instituții, acolo unde contactul cu clienții este foarte înalt și pune în pericol sănătatea atât a celor care activează în aceste instituții, cât și a clienților. „De exemplu, Agenția Servicii Publice, unde există un mare trafic de persoane. Discutăm despre propunerea testării, dar nu poate fi vorba despre obligativitatea vaccinului, sub nicio formă”, a declarat Nemerenco, într-o emisiune la TVR Moldova.

Totodată, ea a exclus posibilitatea instituirii, cel puțin în timpul apropiat, a unui lockdown la nivel național, chiar dacă situația epidemiologică se înrăutățește de la o zi la alta. Dar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) ar putea veni cu unele recomandări pentru localitățile unde vor avea loc alegeri, a adăugat Nemerenco.

Menționăm că, doar pe parcursul zilei de marți, 19 octombrie, atunci când ministra Sănătății făcea aceste declarații, în R.Moldova erau înregistrate 1.715 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Tot marți, încă 36 de persoane au murit în urma complicațiilor provocate de noul coronavirus.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE