Krasnoselski vrea conturi în băncile din R.Moldova, pentru banii câștigați de FC Sheriff în Liga Campionilor

976
0
Susținătorii FC Sheriff, afișând steagul regimului separatist de la Tiraspol, înainte de meciul de la Milano din Liga Campionilor (19 octombrie 2021) / Sursa FOTO: novostipmr.com

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, i-a reproșat șefei Guvernului de la Chișinău, Natalia Gavrilița, faptul că FC Sheriff nu poate încasa banii ce i se cuvin din participarea clubului transnistrean de fotbal în faza grupelor Ligii Campionilor. Subiectul ar fi fost abordat, potrivit agenției „Novosti PMR”, în cadrul discuției telefonice pe care cei doi au purtat-o pe marginea problemei aprovizionării cu gaze a R.Moldova. Krasnoselski afirmă că FC Sheriff ar fi împiedicat să-și deschidă un cont în valută în băncile din R.Moldova, pe care să fie transferați banii câștigați de pe urma participării în competiția europeană. Mențiuni cu privire la acest subiect nu se regăsesc, însă, în comunicatul emis de Guvernul de la Chișinău, în care se spune că, pe lângă problema gazelor, Gavrilița și Krasnoselski „au trecut în revistă subiectele actuale de dialog și au subliniat importanța întâlnirii în formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Krasnoselski a reușit să includă problemele fotbaliștilor de la Sheriff într-una din campaniile sale propagandistice, în cadrul căreia autoritățile de la Chișinău sunt acuzate că ar obstrucționa activitatea economică a companiilor transnistrene.

„Sportivii echipei de la Tiraspol, care este locomotiva întregului fotbal moldovenesc, nu pot primi fondurile câștigate, deoarece clubului nu i se oferă posibilitatea să deschidă un cont în valută în rețeaua bancară a Moldovei. (…) Agenda de negociere devine din ce în ce mai voluminoasă, iar problemele legate de serviciile bancare, telecomunicații, libertatea de mișcare, încetarea cauzelor penale motivate politic rămân actuale din cauza refuzului părții moldovenești de a urma exemplul regiunii transnistrene și de a implementa acordurile semnate”, susține șeful administrației separatiste de la Tiraspol.

În particular, este vorba despre o încercare de manipulare a opiniei publice, după ce câteva conturi bancare ale unor companii cu datorii uriașe, dar afiliate unor afaceriști de la Tiraspol și Chișinău, au fost închise.

În acest context, portalul economic Mold-Street amintește că, în 2019, circa 420 de agenți economici din regiunea transnistreană a R.Moldova dețineau conturi în băncile licențiate de la Chișinău. Ca urmare a mai multor scandaluri financiare la nivel mondial, inclusiv cu implicarea băncilor din R.Moldova, s-au înăsprit regulile de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului. Acestor reguli a fost nevoit să se alinieze și sistemul bancar din R.Moldova, pentru a nu fi izolat de cel mondial, notează sursa citată.

Ca urmare a noilor prevederi, băncile licențiate din R.Moldova au dezvoltat instrumentele de control și, în procesul implementării acestora, fiind identificate eventuale riscuri, băncile au solicitat mai multă transparență și informații din partea clienților, inclusiv din regiunea transnistreană.

Menționăm în acest context că FC Sheriff este parte a holdingul „Sheriff”, în subordinea oligarhului Victor Gușan, și care controlează de facto – economic și politic – regiunea separatistă transnistreană. Însuși Vadim Krasnoselski este un fost angajat al acestui grup, care îi oferă acum tot sprijinul necesar.

Cu toate acestea, Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) le-a confirmat anterior jurnaliștilor de la Agora că a făcut „mai multe demersuri oficiale către organele abilitate pentru a permite FC Sheriff înregistrarea tuturor activităților financiare exclusiv la Chișinău, cu scopul evitării dublei impozitări”.

Presa mai notează că, până în prezent, participarea în Champions League a băgat în vistieria clubului peste 23 de milioane de euro din partea forurilor internaționale, doar din prezență și drepturile de televizare. Banii nu sunt impozitați în R.Moldova, deoarece FC Sheriff beneficiază de scutiri de taxe și impozite, prin prisma unei legi anacronice din anii 2000, de pe vremea fostului președinte Vladimir Voronin.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE