„Sângele apă nu se face”: Medicii moldoveni merg în România ca să-și ajute colegii în lupta cu COVID-19

748
1

32 de medici, paramedici și asistenți medicali din R.Moldova au plecat luni, 18 octombrie, spre județul Iași din România, pentru a-i ajuta pe colegii de acolo în lupta cu COVID-19. Lucrătorii medicali moldoveni vor interveni în misiunea de ajutor umanitar în cadrul spitalului modular de la Lețcani, pentru care este critic necesar personal medical, în condițiile în care România se confruntă acum cu o situație critică, provocată de cel de-al patrulea val al pandemiei. Anunțul privind participarea medicilor din R.Moldova în această misiune umanitară a fost făcut la sfârșitul săptămânii trecute de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat la Ministerul de Interne de la București, Raed Arafat, și tot atunci confirmat de ministra Sănătății de la Chișinău, Ala Nemerenco. Ea a amintit, cu această ocazie, că România a oferit până acum cel mai consistent ajutor R.Moldova în confruntarea cu pandemia de COVID-19.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„România a fost mereu alături de noi la greu. La început de pandemie, când abia învățam cu toții, ne-au trimis acea bravă echipă de medici în ajutor. Și după, când ne cădeau colegii, au venit zeci și zeci de camioane cu echipamente de protecție, un ajutor de milioane de euro primit sub „rușinosul pod”.

Fiindcă sângele apă nu se face”, a accentuat Nemerenco, într-un mesaj pe Facebook.

Luni, în cadrul ceremoniei de delegare a celor 32 de medici și asistenți, prim-ministrul Natalia Gavrilița a menționat că România a ajuns pe primul loc în lume la numărul de decese raportat la populație și, în aceste condiții, Guvernul R.Moldova vine cu un gest de susținere.

„Este necesar să ne unim forțele pentru că, mai mult ca oricând, personalul medical și sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor. Solidaritatea și responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente și sunt principiile pe care se bazează Uniunea Europeană”, a adăugat prim-ministrul Natalia Gavrilița.

La rândul său, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, s-a arătat „emoționat până la lacrimi” de acest gest.

„Faptul că demonstrați solidaritate și dați dovadă de empatie față de noi, cei din România, demonstrează o dată în plus că sângele apă nu se face. Vă mulțumim mult de tot pentru acest frumos gest pe care îl faceți pentru noi, vă doresc să vă întoarceți sănătoși și vă asigur că România a fost și va fi alături de Dumneavoastră”, a declarat Daniel Ioniță, la unison cu autoritățile de la Chișinău.

Menționăm că ultimul bilanț al autorităților de la București arată că peste 11 mii de infectări și aproximativ 300 de decese au fost înregistrate duminică. 1.750 de pacienți se află la terapie intensivă. Toată România a intrat, sâmbătă, în scenariul roșu de alertă COVID-19.

Amintim totodată că, în aprilie 2020, România a delegat o echipă de 42 de medici și asistenți medicali în R.Moldova, unde aceștia au muncit, timp de două săptămâni, alături de medicii moldoveni în spitalele de la Iași, Bălți și Cahul.

De asemenea, în mai 2020, România a expediat la Chișinău 20 de camioane cu echipamente medicale necesare sistemului medical din R.Moldova. Acest convoi a fost întâmpinat ostentativ de autoritățile socialiste de atunci sub podul din cartierul Telecentru al Capitalei, și nu în Piața Marii Adunări Naționale, așa cum ar fi fost firesc în opinia cetățenilor moldoveni. Gestul a fost dur criticat și de unii politicieni. „Știm că nu te-ai așteptat la un pod de flori, dar nici n-ai meritat flori sub pod”, declara lidera de atunci a PAS, Maia Sandu.

Adăugăm că și începutul campaniei de imunizare anti-COVID în R.Moldova, pe 2 martie 2021, a devenit posibil datorită României, care a donat cu numai câteva zile mai devreme un prim lot de vaccin AstraZeneca. Până în prezent, România a donat R.Moldova cele mai multe doze de vaccin – 506.220.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] lupta cu COVID-19. Aceasta este cea de a doua echipă care merge peste Prut, pentru a-i înlocui pe cei 32 de lucrători medicali care și-au început misiunea la Lețcani acum două săptămâni, pe 18 octombrie. „Este foarte important să fim astăzi alături de România, țara care ne-a […]