O nouă echipă de medici moldoveni merge să-i ajute pe colegii din România în lupta cu COVID-19

585
0

O nouă echipă formată din 27 de medici, paramedici și asistente medicale din R.Moldova a plecat luni, 1 noiembrie, la spitalul modular din Lețcani, județul Iași, pentru a oferi sprijin colegilor din România în lupta cu COVID-19. Aceasta este cea de a doua echipă care merge peste Prut, pentru a-i înlocui pe cei 32 de lucrători medicali care și-au început misiunea la Lețcani acum două săptămâni, pe 18 octombrie. „Este foarte important să fim astăzi alături de România, țara care ne-a oferit cel mai puternic umăr și a fost alături de noi chiar la începutul pandemiei, prin intermediul tuturor ajutoarelor trimise în R.Moldova”, a declarat cu această ocazie ministra Sănătății, Ala Nemerenco. La rândul său, ambasadorul României în R.Moldova, Daniel Ioniță, a exprimat recunoștință autorităților de la Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„România trece printr-o perioadă dificilă. Avem un număr tot mai mare de cazuri de infecție, iar ajutorul vostru e unul substanțial. Colegii voștri din prima echipă au muncit cot la cot cu medicii de la Lețcani, au salvat vieți. Vă mulțumim mult și vă rog să transmiteți recunoștința autorităților din România tuturor autorităților din Republica Moldova care au făcut acest gest de solidaritate umană. Vă asigurăm că gestul dvs. nu va fi uitat”, a declarat Daniel Ioniță, în cadrul festivității organizate cu ocazia plecării acestei echipe de medici moldoveni în România.

Și ministra Sănătății, Ala Nemerenco, s-a adresat medicilor, accentuând că „e o onoare să putem ajuta România”.

„Vreau să aveți grijă de sănătatea voastră, să vă întoarceți cu bine acasă, iar acest gest de solidaritate trebuie să fie cea mai importantă lecție pe care o vom învăța în această pandemie”, a adăugat ea.

Ministerul Sănătății menționează, în acest context, că cei opt medici și 12 asistente medicale care au plecat în misiune au experiență în tratarea pacienților cu COVID-19. Aceștia fac parte din echipele Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, Institutului de Medicină Urgentă și a Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății.

În prezent, situația epidemiologică din România rămâne foarte gravă, țara fiind una dintre cele mai afectate de un nou val de infectări, cauzate de răspândirea tulpinii Delta a noului coronavirus la nivel mondial. Astfel, în România, zilnic, e înregistrată o medie de cel puțin 10.000 de noi cazuri de COVID-19, iar rata medie a deceselor este de 500 de cazuri pe zi. Până acum, peste Prut au fost confirmate aproape 1 milion 650 de mii de infectări și aproape 48 de mii de decese provocate de COVID-19.

Amintim că, în aprilie 2020, România a delegat o echipă de 42 de medici și asistenți medicali în R.Moldova, unde aceștia au muncit, timp de două săptămâni, alături de medicii moldoveni în spitalele de la Iași, Bălți și Cahul.

De asemenea, în mai 2020, România a expediat la Chișinău 20 de camioane cu echipamente medicale necesare sistemului medical din R.Moldova. Acest convoi a fost întâmpinat ostentativ de autoritățile socialiste de atunci sub podul din cartierul Telecentru al Capitalei, și nu în Piața Marii Adunări Naționale, așa cum ar fi fost firesc în opinia cetățenilor moldoveni. Gestul a fost dur criticat și de unii politicieni. „Știm că nu te-ai așteptat la un pod de flori, dar nici n-ai meritat flori sub pod”, declara lidera de atunci a PAS, Maia Sandu.

Adăugăm că și începutul campaniei de imunizare anti-COVID în R.Moldova, pe 2 martie 2021, a devenit posibil datorită României, care a donat cu numai câteva zile mai devreme un prim lot de vaccin AstraZeneca.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE