„Președintele” nu mai răspunde: Dodon renunță la deputăție, pentru a conduce o uniune a afaceriștilor moldo-ruși

841
1

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, renunță la mandatul de deputat în Parlamentul R.Moldova. Anunțul a fost făcut de fostul șef al statului luni, 18 octombrie, într-o conferință de presă, în care a mai declarat că, de acum încolo, el va conduce o „Uniune moldo-rusă a oamenilor de afaceri”, organizație înființată cu doar câteva luni mai devreme. Mai mult, Dodon a lăsat să se înțeleagă că renunță la funcția de președinte al PSRM, aceasta urmând să fie în general desființată, iar conducerea formațiunii să fie preluată de un „organ colegial”. Totodată, el dă asigurări că nu intenționează să plece din partid și se declară convins că acesta va reveni la guvernare „mai repede decât credeau unii”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Azi am avut ședința Comitetului Politic Executiv, am luat decizia și colegii m-au susținut, ca la Congresul PSRM care să o să aibă loc peste două luni să fie modificat statutul partidului, pentru ca partidul să fie condus de un organ colegial de conducere. Peste două luni nu va exista funcția de președinte al PSRM, va fi un organ colegial, executiv, care va alege un secretar executiv. Am propus cinci membri, care vor alege un secretar executiv. Colegii mi-au propus să rămân în continuare președintele de onoare al PSRM, asta se va decide la Congres”, a declarat Dodon.

Cu referire la mandatul său de deputat, Dodon spune că „nu vede sensul” de a mai rămâne în acest Parlament.

„Eu consider că pot fi mult mai eficient în alte funcții, de aceea că decizia pe care am luat-o astăzi și am discutat-o este că Dodon Igor refuză la mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. O cerere în acest sens va fi transmisă Secretariatului în următoarele zile. Această decizie a fost luată din mai multe considerente. Eu consider că rolul meu ca lider al opoziției va fi mult mai activ în afara Parlamentului cu o agendă 100% populară, din sat în sat, din casă în casă, din raion în raion, de aceea am decis să nu fiu legat de agenda parlamentară, dar începând cu momentul în care Parlamentul va lua decizia să aprobe hotărârea de parlament cu privire la renunțarea mandatului, să devin mai activ, vreau să merg în toate satele din Moldova”, a declarat el.

În același timp, Dodon afirmă că a acceptat invitația de a conduce „Uniunea oamenilor de afaceri moldo-rusă”, înregistrată la Chișinău în luna iunie. Fondoare al acestei organizații din partea Federației Ruse este asociația oamenilor de afaceri „Delovaia Rossia”, copreședinte al căreia este, de altfel, Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Federației Ruse.

Menționăm că numeroase investigații jurnalistice au deconspirat legăturile de afaceri și nu numai, pe care ex-președintele Igor Dodon le-a întreținut pe parcursul ultimilor ani, prin intermediul fratelui său, Alexandu, cu Igor Ceaika.

Portalul Eureporter.co de la Bruxelles a publicat, bunăoară, o investigație în care se arată că liderul PSRM ar fi cerut finanțare de la Moscova, iar intermediarul acestei afaceri era Ceaika. Ancheta #Morkovka a eureporter.co se bazează pe un set de probe scurse în exterior din PSRM și conține o serie de conversații online purtate în ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie între Dodon și utilizatorul „Igor Yurievich Ch”, care s-a dovedit a fi nimeni altul decât Ceaika.

Anchetele jurnalistice publicate la Chișinău mai arată că Igor Dodon, care a ocupat în ultimele două decenii doar funcții publice, a reușit să adune o avere de invidiat, să meargă în vacanță în cele mai alese destinații turistice și să-și promoveze rudele, prietenii și apropiații.

Locul acestuia în Parlament urmează să fie ocupat de Adrian Lebedinschi, următorul pe lista supleanților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care deține actualmente 32 de mandate de deputat.

Lebedinschi, care a mai fost parlamentar, începând din 2015 și până la alegerile din 11 iulie, n-a reușit să acceadă în noul Legislativ din start, deoarece PSRM a obținut un rezultat cu mult sub așteptările sale – de numai 27,17%, chiar dacă pentru aceasta a trebuit să se alieze cu comuniștii lui Vladimir Voronin. Aceasta a fost cea de a doua înfrângere pe care Igor Dodon și partidul său a suferit-o consecutiv, după alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, când a cedat Maiei Sandu fotoliul de șef al statului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU