Criza gazelor: România intervine în sprijinul R.Moldova pe lângă șefii diplomațiilor din UE

935
1

Ministrul interimar al Externelor de la București, Bogdan Aurescu, a anunțat că-i va informa pe șefii diplomațiilor europene, reuniți la Luxemburg, despre criza alimentării cu gaze naturale din R.Moldova și îi va ruga să ajute Chișinăul să depășească această situație. Declarația sa vine în contextul unei situații tensionate, în care autoritățile de la Chișinău nu au reușit încă să încheie o înțelegere de durată cu Gazprom cu privire la prețul gazelor naturale ce urmează a fi livrate țării în această iarnă, iar gigantul rus a impus în octombrie un preț de 790 de dolari pentru mia de metri cubi, față de 250 de dolari – media pe perioada de iarnă conform formulei vechi.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În aceste condiții, ministrul moldovean al Infrastructurii și Dezvoltării Teritoriului, Andrei Spînu, a anunțat că face o vizită în Polonia, pentru a discuta livrarea gazului în R.Moldova, iar Președinția de la Chișinău a confirmat că a expediat săptămâna trecută o invitație șefului adjunct al administrației prezidențiale de la Kremlin, Dmitri Kozak, de a face o nouă vizită în R.Moldova.

„Este un moment critic pentru Guvernul de la Chișinău. Asta se întâmplă din cauza schimbărilor bruște făcute de Rusia în ceea ce privește condițiile de furnizare și costurile la gaz natural. Astfel, îi voi ruga pe colegii mei și instituțiile europene să susțină, cu experți și ajutor financiar, rezolvarea acestei crize, deoarece depășirea crizei va permite Guvernului de la Chișinău să implementeze procesul ambițios de reforme la care s-a angajat după alegerile de pe 11 iulie”, a declarat Bogdan Aurescu, citat de Agerpres.

Luni, și vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R.Moldova, a anunțat că, în perioada 18-19 octombrie, va efectua o vizită de lucru în Polonia.

Tot luni, Președinția și Guvernul de la Chișinău au confirmat informația făcută publică la sfârșitul săptămânii trecute de vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, cu privire la o posibilă vizită a lui Dmitri Kozak la Chișinău.

Invitația i-a fost adresată săptămâna trecută, însă „oficiul domnului Dmitri Kozak a revenit cu informația că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă”, anunță Președinția R.Moldova.

Pe de altă parte, fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, s-a arătat contrariat de faptul că despre posibila vizită a lui Kozak s-a aflat inițial de la un vicepreședinte al Parlamentului, și nu direct de la Guvern sau Președinție. Slusari a criticat dur lipsa de transparență în comunicare a puterii, iar MoldovaGaz, în viziunea lui, ar induce premeditat o stare de panică în rândul cetățenilor.

Știu precis că săptămâna trecută nu au fost negocieri cu Gazpromul, întrucât concernul se eschivează de la discuții. Moldovagaz lansează sperietori permanente la adresa populației. Care este strategia autorităților privind rezolvarea crizei energetice și dacă se duc negocieri cu România și UE, noi nu cunoaștem. Eu cred că la capitolul comunicării actuala guvernare merge deocamdată pe urmele guvernului Chicu și nu este bun acest lucru”, spune Slusari.

La rândul său, expertul economic Veaceslav Ioniță arată într-o analiză pentru IDIS „Viitorul” că criza gazelor nu este doar problema R.Moldova, dar a întregii regiuni. Deseori, în astfel de situații, percepția se adeverește a fi mai gravă decât situația reală, observă expertul, care mai spune că soluțiile pe care le are Chișinăul pentru prețul gazului sunt în mare parte de ordin politic, și nu economic, subliniază el.

„După ce starea critică se va tempera, iar autoritățile vor înțelege – merită ca Republica Moldova să aibă costuri politice enorme, cu consecințe pentru zeci de ani, pentru a diminua o criză care va dura doi ani?”, se întreabă Ioniță.

El mai observă că R.Moldova nu trece prin prima criză legată de prețul gazului.

„Este o situație neplăcută, una grea, dar gestionabilă și trebuie să dăm dovadă de inteligență”, consideră Veaceslav Ioniță.

Menționăm că, din 13 octombrie, în R.Moldova a fost instituită stare de alertă în domeniul energetic. Astfel, conform unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale, a început utilizarea păcurii, pentru a reduce consumul de gaze naturale. De asemenea, Guvernul promite aplicarea unui șir de măsuri compensatorii. În plus, autoritățile spun că sunt în căutarea unor soluții pentru economisirea consumului de gaze naturale și de energie electrică.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU