R.Moldova va achiziționa gaze din „surse alternative”, prin intermediul companiei Energocom, a anunțat marți, 19 octombrie, prim-ministra Natalia Gavrilița. Ea dă asigurări că țara nu va rămâne fără gaze în prag de iarnă, însă recunoaște că problema este prețul acestora. „Prețul de achiziționare va crește și va crește și tariful (pentru consumatorii finali – n.red.). Ceea ce poate face Guvernul este un mecanism de compensare, țintit pentru păturile vulnerabile”, a declarat Gavrilița într-o conferință de presă, în care a vorbit despre eforturile Guvernului de a obține un preț cât mai convenabil pentru gazele livrate R.Moldova, în condițiile actualei crize energetice. Pe de altă parte, șeful „MoldovaGaz”, Vadim Ceban, susține că „problema acum nu este în preț, ci în capacitatea de a asigura volumele necesare”.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEDeclarațiile responsabililor de la Chișinău vin pe fundalul unor eforturi ale României de a ajuta R.Moldova în problema gazelor, în condițiile în care negocierile cu Gazprom trenează.
Astfel, președintele Klaus Iohannis a solicitat luni liderilor europeni să sprijine R.Moldova pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale și energie electrică, potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale de la București. Solicitarea lui Iohannis urmează unui demers similar efectuat și de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Luni, în marja participării sale la reuniunea miniștrilor de externe din UE de la Luxemburg, șeful diplomației române a ridicat în discuție situația crizei gazului din R.Moldova și a cerut „sprijinul consistent şi rapid al instituțiilor europene și al statelor membre pentru depășirea acesteia”.
În acest context, Natalia Gavrilița a mulțumit României, după ce, în ultima săptămână, R.Moldova a primit volume de gaz prin conducta Iași-Chișinău, pentru balansarea presiunii în conductă.
Șefa Guvernului a menționat că, pe lângă România, autoritățile de la Chișinău poartă discuții cu Ucraina, precum și cu Polonia, acolo unde de altfel a plecat într-o vizită de lucru vicepremierul Andrei Spînu. La fel, ea a anunțat că joi, 21 octombrie, vicepremierul pentru Reintegrare Vlad Kulminski ar urma să plece la Moscova, unde ar urma să discute cu reprezentanții administrației prezidențiale de la Kremlin, iar ministrul de Externe Nicu Popescu va merge la Kiev, pentru a discuta cu partea ucraineană problema gazelor pentru R.Moldova. De asemenea, Gavrilița a spus că are planificată o discuție la telefon cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, tot în problema gazelor.
Cu referire la negocierile cu Gazprom, Natalia Gavrilița afirmă că nu poate da deocamdată mai multe informații, însă „unele detalii din negocieri vor fi spuse la momentul potrivit”.
La rândul său, președintele Consiliului de Administrație al „MoldovaGaz”, Vadim Ceban, invocă o datorie de 450 de milioane de dolari, pe care R.Moldova ar fi acumulat-o față de Gazprom și care ar fi una dintre problemele ce împiedică semnarea unui nou acord cu gigantul energetic rus. De asemenea, el insistă că nu prețul ar fi cea mai mare problemă, ci asigurarea volumului necesar pentru consumul din R.Moldova. „Este un deficit mare de gaze naturale în Europa, unicul furnizor care poate acoperi acest deficit este Gazprom-ul. Pe moment, lupta se dă pentru volume”, susține Ceban, într-o emisiune la ProTV Chișinău.
Totodată, el afirmă că soluția achiziției din România sau Ucraina va avea ca efect creșterea prețului la gaze peste capacitățile economice ale R.Moldova și, de aceea, ar fi preferabilă semnarea unui contract cu sursa primară – adică Gazprom.
„În Ucraina și România sunt volume, dar sunt la prețuri foarte mari, pe care nu le putem suporta. De ce credeți că pentru o lună am prelungit contractul? Pentru că nu ne-am dorit un astfel de preț. Prețul astăzi în Ucraina este de 1.000-1.200 de dolari pentru o mie de metri cubi. Toți trebuie să înțeleagă că gaz este, dar e foarte scump”, spune șeful de la „MoldovaGaz”.
Menționăm că, din 13 octombrie, în R.Moldova a fost instituită stare de alertă în domeniul energetic. Astfel, conform unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale, a început utilizarea păcurii, pentru a reduce consumul de gaze naturale. De asemenea, Guvernul promite aplicarea unui șir de măsuri compensatorii. În plus, autoritățile spun că sunt în căutarea unor soluții pentru economisirea consumului de gaze naturale și de energie electrică.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE