Separatistul Krasnoselski vrea să mai conducă Transnistria cu un mandat de încă cinci ani

730
0
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski: Sursă FOTO: TASS

Liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pretinde la un al doilea mandat de așa-zis „președinte” al nerecunoscutei republici moldovenești nistrene (RMN). Acesta a anunțat oficial duminică, 12 septembrie, într-un cadru festiv la cetatea Tighina, unde autoritățile separatiste au organizat festivități în cinstea cneazului rus al Novgorodului, Aleksandr Nevski, că va candida la un simulacru de scrutin prezidențial ce se va desfășura în Transnistria pe 12 decembrie. Rezultatul acestor pretinse alegeri este însă previzibil, din moment ce Krasnoselski a reușit, în ultimii ani, să-i elimine din firava ecuație politică regională pe toți cei care puteau să-i facă realmente concurență.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Argumentându-și decizia de a „candida”, Krasnoselski a declarat că în anii în care a deținut el puterea la Tiraspol, Transnistria ar fi devenit „mai frumoasă, mai confortabilă, mai modernă, reușind să păstreze moștenirea strămoșilor”.

„Nu trebuie să te oprești la jumătate de drum, trebuie să mergi doar înainte. Consider că este datoria mea de a continua ce am început. Am decis să candidez la funcția de președinte, pentru că simt responsabilitate pentru lucrurile inițiate și pentru continuarea lor cu succes”, a scris Krasnoselski pe Telegram.

La scurt timp, însă, el a fost contrazis de directorul Școlii de studii politice de la Tiraspol, Anatoli Dirun, membru al Mișcării „Narodnoe Edinstvo” (Unitatea Populară – n.red.), primul care a anunțat că intenționează de asemenea să candideze la așa-zisele prezidențiale din regiunea separatistă. „Pentru toată lumea este evident că situația social-economică din republică (regiunea separatistă – n.red.) este catastrofală. Ultimii cinci ani au demonstrat că sistemul monopolist nu este în stare să schimbe viața oamenilor în bine. Echipa noastră știe să schimbe lucrurile. A venit timpul unor decizii noi”, a declarat Dirun într-o înregistrare video pe Facebook.

Menționăm în acest context că, în ultimii ani administrația separatistă a persecutat metodic orice persoană critică la adresa puterii, eliminând orice competiție, iar criticilor le-au fost deschise mai multe dosare penale pentru „extremism” și „jignirea președintelui”. Oponenții lui Krasnoselski au fost sau sunt în acest moment în închisoare, cum este cazul comunistului Oleg Horjan, sau cel al activistului Ghenadie Ciorba, eliberat recent. Alți critici vocali ai regimului de la Tiraspol sunt persecutați penal și au fost nevoiți să fugă din regiune, notează Europa Liberă.

Orice simulacru de democrație a fost, de fapt, abandonat după ce, la sfârșitul anului trecut, toate locurile din așa-numitul Soviet Suprem (legislativul regional de la Tiraspol – n.red.) au fost ocupate de Partidul „Obnovlenie” (Reînnoirea), controlat de oligarhul Viktor Gușan de la holdingul Sheriff, care îi oferă tot sprijinul lui Vadim Krasnoselski.

Acesta este al treilea pretins „președinte” al RMN, instalat în această funcție în urma unor alegeri din 2016, când, potrivit datelor oficiale, ar fi obținut 62,3% din sufragii. Predecesorul său, Evgheni Șevciuk, a fost nevoit să fugă mai întâi la Chișinău și apoi la Moscova, după ce au fost anunțate rezultatele. Primele patru mandate, timp de 20 de ani, le-a deținut Igor Smirnov, considerat creator al autoproclamatei RMN și care a fost readus în prim-planul jocurilor politice din regiunea separatistă de Vadim Krasnoselski.

Potrivit organelor electorale de la Tiraspol, în regiune sunt înregistrate 405.294 de persoane cu drept de vot.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE