Sistemul de înfăptuire a justiției este corupt și trebuie mai întâi curățat, pentru ca ulterior să obțină elementele necesare de autonomie, declară președinta Maia Sandu, justificând insistența cu care acționează noua guvernare pentru a schimba conducerea Procuraturii Generale și a Centrului Național Anticorupție (CNA). Vorbind despre temerile cu privire la politizarea iremediabilă a activității instituțiilor aflate sub control parlamentar, ca urmare a excluderii concursurilor publice pentru șefia acestora, Maia Sandu spune că PAS a obținut un mandat popular, își asumă acum politic conducerea acestor instituții, iar dacă activitatea noilor șefi ai Procuraturii și CNA, bunăoară, nu se va ridica la nivelul așteptărilor, formațiunea va avea de plătit cu propria reputație în fața electoratului.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEMai mult, ea sugerează că noua guvernare are susținerea partenerilor occidentali pentru un asemenea mod de a acționa.
„Am avut o discuție cu reprezentanții UE şi ei toți înțeleg că nu poți să dai independentă sistemului atunci când el este corupt, pentru că asta s-a întâmplat în mai multe țări din regiune. Acum, toată lumea a înțeles că sistemul corupt trebuie curățat, după care trebuie introduse elemente de autonomie în acest sistem”, a declarat Maia Sandu, într-o emisiune la TV8.
„În 2017 a fost o lege care a oferit autonomie deplină Procuraturii. Vedem astăzi care sunt rezultatele – un sistem corupt a fost conservat, iar acum sistemul stă la cheremul unor grupări corupte”, a adăugat șefa statului.
În acest context, ea l-a acuzat direct pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, de relații cu controversatul afacerist Veaceslav Platon, fugar acum la Londra.
„E clar că Platon are astăzi mai multă influență în Procuratură. Nu pot să spun câți judecători lucrează astăzi pentru Platon și câți lucrează pentru Plahotniuc, dar vedem o influență mai mare în Procuratură din partea grupării Platon și vedem aceleași riscuri la adresa sistemului bancar, la adresa sistemului de asigurări. Actualul procuror general este foarte comod pentru acești hoți mari, pentru că nu li s-a întâmplat nimic în acești doi ani”, afirmă Maia Sandu.
Amintim că majoritatea PAS a întreprins, chiar din primele zile după ce a fost oficial înființată, un șir de pași hotărâți cu scopul declarat al combaterii corupției la nivel înalt. Astfel, la sfârșitul lui august, Parlamentul a adoptat un set de modificări la Legea cu privire la Procuratură, care vor permite evaluarea performanțelor și eventuala demitere a procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Guvernarea îl acuză pe acesta de complicitate prin inacțiune cu principalii figuranți în dosarele marii corupții. De asemenea, cu votul majorității PAS a fost modificată Legea cu privire la CNA, fiind exclusă obligativitatea organizării concursului public pentru funcția de director al instituției. Conform noilor prevederi ale legii, directorul CNA este numit de majoritatea deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de parlamentari.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE