Dodon și Greceanîi ar putea fi vizați într-un dosar penal pornit de procurori cu privire la importul de energie în 2008

1508
0

Procuratura Generală (PG) a inițiat o urmărire penală privind delapidarea mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme criminale în procesul de import al energiei electrice în R.Moldova, cu prejudicierea statului în proporții deosebit de mari. Potrivit unui comunicat emis luni, 13 septembrie, procurorii au stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA ,,Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea R.Moldova cu energie electrică, ar fi delapidat statul de 11.927.173 dolari, prin intermediul unei scheme criminale care a fost pusă în aplicare printr-o înțelegere criminală și de comun acord cu responsabili de la Ministerul Economiei și Infrastructurii, ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), precum și alte persoane, inclusiv din afara țării.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Deși PG nu dă niciun un nume, implicați ar putea fi liderul PSRM, Igor Dodon, și colega sa socialistă, Zinaida Greceanîi, care în 2008 ocupau funcțiile de ministru al Economiei și, respectiv, șefă a Guvernului.

PG menționează că, potrivit materialelor, schema implementată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirea diferenței de preț. „Având în vederea complexitatea cazului, al cărui obiect juridic vizează securitatea energetică a statului, procurorul general a dispus printr-o ordonanță efectuarea urmăririi penale de către un grup de procurori din cadrul Procuraturii Generale, se mai arată în comunicat.

Amintim în acest context că detalii ale schemei investigate acum de PG au fost dezvăluite de mai mulți experți economici. Astfel, potrivit lui Tudor Șoitu, până în aprilie 2008, R.Moldova importa energie electrică direct de la furnizorul din Ucraina – Ukrinterenergo la un preț de 4 cenți per kwh. În luna martie a aceluiași an, însă, în schemă a apărut intermediarul Energo Partner. Se întâmpla după ce Igor Dodon, pe atunci ministru al Economiei, a negociat acest contract.

Dodon a fost numit șef al grupului de negociere printr-o dispoziție semnată în aprilie 2008 de Zinaida Greceanîi, care deținea funcția de prim-ministru. Contractul l-a semnat Alexandr Gusev, care pe atunci era director la „Energocom”, întreprindere în subordinea Ministerului Economiei condus de Dodon. După aceasta Gusev a fost promovat la Moldovagaz.

Conform expertului, în luna mai 2008, Energo Partner furniza 30% din energie la un preț de 5,3 cenți/kwh. Restul, 70%, era furnizat de Ukrinterenergo la un preț de 4 centi/kwh. În luna iulie, firma-căpușă livra deja 72% din energie la un preț mai mare, iar din octombrie a ridicat prețul de la 5,3 la 5,8 cenți/kwh.

Astfel, doar în perioada mai – decembrie 2008, firma Energo Partner a obținut un profit de 14,5 milioane de dolari pe diferența de preț la energie. Șoitu a amintit că, în cadrul unei emisiuni televizate, Dodon a recunoscut că a negociat personal acel contract.
La rândul său, expertul energetic Sergiu Tofilat arăta că, odată cu implementarea schemei respective, tariful la energia electrică a crescut cu 12%.
Experții au menționat că pe marginea acestui caz a mai fost deschisă o cauză penală, dar aceasta a fost clasată atunci, fără ca subiectul să fie investigat, la numai o lună de la depunerea mărturiilor. În iunie a acestui an, însă, reprezentanții PG au emis o notă prin care au anunțat că verificările pe marginea acestor acțiuni au început la 5 mai curent, în urma anulării ordonanței de refuz în pornirea urmăririi penale în legătură cu acest caz, emisă în anul 2017 de PCCOCS.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE