Krasnoselski declară că Chișinăul este responsabil de „terorism” și „genocid”. Care este reacția autorităților moldovene

1184
0
Liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în uniformă militară de teren / Sursa FOTO: Novosti PMR

Liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a calificat autoritățile de la Chișinău drept „teroriste” și responsabile de „genocid împotriva poporului transnistrean”, fără un răspuns adecvat din partea administrației constituționale a R.Moldova. Despre aceasta vorbește într-un comentariu pe Facebook generalul Ion Costaș, fost ministru al Apărării în 1992, în timpul războiului de pe Nistru. El consideră că Vladislav Kulminski, noul vicepremier pentru Reintegrare, „este un fel de trimis al rușilor în Moldova”. Totodată, declarațiile lui Krasnoselski, care a mai insinuat că Chișinăul ar putea aplica forța pentru a rezolva conflictul transnistrean, au fost caracterizate ca iresponsabile de președintele Parlamentului R.Moldova, Igor Grosu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe de altă parte, ex-președintele R.Moldova, Igor Dodon, s-a erijat în purtător de cuvânt al regimului separatist, afirmând deopotrivă cu Moscova că interdicția de circulație impusă mașinilor cu numere din Transnistria de către autoritățile de la Kiev ar fi fost rezultatul unei înțelegeri secrete între președinta Maia Sandu și liderul ucrainean, Volodimir Zelenskiy.

„Nimeni nu știe exact ce va fi mai departe. Eu nu exclud că sunt posibile variante de soluționare în forță a conflictului transnistrean – variante dure. Nimeni nu a renunțat la ele. Încă niciun politician din Moldova nu a avut curajul și nu a spus: Noi renunțăm la asemenea măsuri”, a declarat Krasnoselski cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființarea așa-ziselor forțe armate ale Transnistriei.

Tocmai în acest context el a folosit noțiunile de „terorism” și „genocid” la adresa autorităților constituționale ale R.Moldova.

„Nu vreau război, Doamne ferește, nu avem noi în sânge așa ceva, dar în fața dușmanului trebuie să ai oleacă de demnitate, să stai drept, hotărât, curajos și cu mult spirit patriotic. Mai ales cu o așa majoritate parlamentară și stabilitate politică pe următorii patru ani”, a scris în legătură cu aceasta generalul Ion Costaș.

El argumentează de ce Krasnoselski, militar rus, trebuie izolat și că o blocadă a administrației separatiste, dar nu a cetățenilor R.Moldova din regiune, este necesară.

Pe de altă parte, liderul socialiștilor de la Chișinău, Igor Dodon, îmbrățișează poziția Moscovei.

„Este jocul autorităților de la Chișinău. Consider că ei, de la bun început, s-au înțeles cu ucrainenii despre acea scrisoare prin care s-a cerut amânarea interdicției. Scopul a fost să-i joace pe degete pe ruși spunându-le că s-a încercat aplanarea conflictului, dar ucrainenii n-au cedat. Ca ucrainenii să iasă răi, iar cei de la Chișinău – buni. Nu cred că Zelenski aflându-se la Chișinău n-a abordat acest subiect și nu s-a ajuns la vreun consens. Maia Sandu i l-a dat pe Ceauș (fost judecător ucrainean, cunoscut pentru că a ascuns mita în borcane îngropate în curtea casei sale – n.red.) în portbagaj. Oare ea n-a putut să se înțeleagă ca să evite blocarea Transnistriei? Sunt convins că ar fi putut. Însă miza jocului a fost ca treptat să se instituie o blocadă economică în regiunea transnistreană. Și acest pas nu este corect”, a declarat liderul socialiștilor la un post afiliat partidului său.

În acest context, președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține că Chișinăul a tratat cu responsabilitate tot ce se numește interesul de pe malul stâng al Nistrului, deoarece și ei sunt cetățeni ai R.Moldova.

„Ei sunt ostaticii regimului de acolo și individul menționat ține acești oameni în captivitate. Calea pe care încearcă ei s-o impună prin astfel de discursuri virulente nu duce la nimic bun, pentru că ar putea suferi oamenii”, a declarat Grosu la Jurnal TV.

La întrebarea moderatorului, când i se va interzice lui Krasnoselski să se mai plimbe liber pe malul drept și să mai treacă prin zona VIP a Aeroportului Internațional Chișinău, Grosu a declarat că, pe viitor, posibil, va fi instituită o practică încât toți demnitarii, inclusiv liderul nerecunoscut de la Tiraspol, să treacă în regimul obișnuit.

Amintim că Ucraina a restricționat circulația automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene, începând de la 1 septembrie, în pofida faptului că autoritățile de la Chișinău au adresat Kievului o cerere de a amâna aplicarea acestei măsuri.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE