Noul an școlar a demarat într-o atmosferă de sărbătoare și într-o liniște relativă în pofida scandalului generat de decizia CNESP care obligă angajații nevaccinați din domeniul educației să efectueze teste PCR Covid o dată la 14 zile pentru ca școlile să poată activa în regim obișnuit, cu prezența elevilor în sălile de clasă. La 1 septembrie nimeni nu a pus piciorul în prag ca în incinta școlilor să intre doar cadrele didactice vaccinate, ori să solicite prezentarea testelor de către cei nevaccinați. Acest lucru nu s-a întâmplat nici chiar în raioanele cu Cod roșu de alertă Covid.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEPotrivit informațiilor prezentate de Ministerul Sănătății, în ultimele două săptămâni a fost instituit cod roșu de alertă epidemiologică în 22 de localități din Republica Moldova. Cele mai afectate sunt: raionul Edineț, cu 267 de cazuri la 100 de mii de locuitori, raionul Leova, cu 251 de cazuri, și raionul Cahul, cu 233 de cazuri la 100 de mii de locuitori.
Cod roșu de alertă Covid în 22 de localități
Mariana Odobescu, șefa direcției Educație a Consiliului raional Edineț, ne-a informat că, până la 23 august, în localitățile din acest raion s-au vaccinat doar 50,5% din lucrătorii din domeniul Educației. „Profesorii au păreri împărțite, unii critică, alții susțin decizia CNESP care prevede testarea obligatorie a persoanelor nevaccinate. Un lucru este cert, că această decizie trebuie implementată pentru a asigura buna desfășurare a procesului educațional”, a declarat șefa direcției.
Ea a mai adăugat că există cazuri în care angajatele din domeniul educației sunt însărcinate ori au probleme de sănătate care nu le permit să se vaccineze. „În aceste situații nu știm cum să procedăm. Salariile nu sunt atât de mari încât angajatul să-și permită să facă teste de două ori pe lună. Așteptăm o clarificare a situației. Până atunci, managerii sunt cei care vor discuta cu fiecare profesor în parte și împreună vor lua o decizie care, sperăm noi, va exclude orice risc atât pentru ceilalți colegi cât și pentru copii”, a mai spus șefa direcției.
„Nimeni nu le-a interzis să intre în școală la 1 septembrie”
Un alt raion aflat sub cod roșu de alertă Covid este Leova. Aici sunt instituții de învățământ cu o rată de vaccinare în rândul angajaților de 35%-40%. „Avem cu părere de rău și astfel de instituții, cu o rată mică de vaccinare, dar, în medie, în raionul Leova sunt vaccinate 70% din cadrele didactice și 61% din lucrătorii auxiliari”, precizează șeful Direcției educație, Alexandru Gospodinov.
Femeile de serviciu și alți lucrători auxiliari din instituțiile de învățământ au salarii de circa 2000 de lei. Evident, nu le-ar ajunge să efectueze teste PCR Covid o dată la 14 zile din surse proprii și, în cazul în care refuză să se vaccineze, vor fi nevoite să plece din sistem, generând o lipsă și mai acută de cadre în domeniu.
„Nu este o excepție nici raionul nostru, pentru că unii profesori critică, alții susțin hotărârea CNESP. Mulți nu sunt încântați, dar este o măsură care are drept scop protejarea copiilor și a celorlalți angajați. Eu nu sunt specialist, dar sunt convins că doar vaccinarea ne poate scăpa de pandemie. La 1 septembrie nimeni nu le-a interzis să intre în școală angajaților nevaccinați, dar problema trebuie soluționată în scurt timp, mai ales că avem alertă roșie de Covid”, mai spune șeful direcției. Cea mai bună cale, potrivit lui Alexandru Gospodinov, e cea diplomatică. Conducătorii de instituții vor discuta cu fiecare angajat și vor găsi soluția cea mai bună pentru a ieși din acest impas. „Vom discuta și cu sindicatele, și cu alte instituții despre modalitatea în care vom efectua testarea”, a mai spus Gospodinov.
Sănătatea elevilor, mai presus de orice
Directorul Liceului „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, cu sediul la Doroțcaia, Eleonora Cercavschi, consideră că toți angajații din domeniul Educației care își doresc ca instituțiile de învățământ să activeze în regim obișnuit trebuie să se vaccineze pentru a exclude riscurile pentru copii.
„Odată cu alegerea profesiei de cadru didactic, ne-am asumat responsabilitatea de a ocroti viața și sănătatea elevilor noștri, inclusiv cu riscul vieții noastre. Îi detest pe cei care intră în sălile de clasă nevaccinați”, ne-a spus franc directoarea liceului, îndemnându-și colegii să se imunizeze.
Primarul Chișinăului: „Decizia CNESP este nulă”
Săgeți acide la adresa deciziei CNESP a lansat inițial primarul capitalei Ion Ceban, care a menționat că în municipiul Chișinău sunt circa 2000 de angajați din domeniul educației nevaccinați. Unii nu acceptă să se vaccineze din cauză că fac parte din anumite confesiuni religioase, alții – urmând sfatul medicului. „Lucrătorii auxiliari au salarii de circa 1700 de lei. Cel mai probabil, dacă vor fi nevoiți să se testeze de două ori din cont propriu, acești oameni își vor da demisia, creând o penurie și mai mare de cadre în acest domeniu”, a declarat primarul.
Ion Ceban a anunțat că angajații din domeniul educației din municipiul Chișinău nu se vor conforma deciziei CNESP care prevede obligativitatea testării.
Ala Nemerenco: „Cei care le anulează să-și asume responsabilitatea”
În replică, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că hotărârile adoptate de CNESP pot fi anulate doar de către CNESP și nicio primărie sau chiar comisie de sănătate publică de nivel local nu le poate declara nule. „Solicitarea testului la COVID-19 personalului nevaccinat care activează în sistemul educațional sau care nu a trecut prin boală în perioada ultimelor 6 luni este dictată de intenția de a menține activitatea educațională cu prezența fizică a elevilor și studenților atât cât situația epidemiologică o permite și de a avea un mediu școlar sigur pentru copiii noștri. Studiile internaționale arată că un profesor care elimină virusul și a scos masca poate infecta în jur de 50% din elevii din clasă care, la rândul lor, transmit infecția mai departe. Anume pentru a nu admite astfel de situații, CNESP a introdus testarea obligatorie a cadrelor didactice fără imunitate – naturală sau dobândită”, a menționat Ala Nemerenco.
Ministrul Sănătății a mai adăugat că primăriile, în calitatea lor de fondatori ai instituțiilor de învățământ, ar putea să găsească modalități de a organiza și de a finanța aceste testări.
„Exact așa ar putea proceda și Sindicatele, dar nu să genereze conflicte și să dezbine oamenii când de fapt este vorba despre o regulă epidemiologică simplă care vine să stopeze transmiterea virusului, să asigure protecția copiilor, a profesorilor, dar și să salveze viața multora. Cei care vor anula deciziile CNESP își vor asuma totalmente responsabilitatea pentru situația epidemiologică din școli, revenirea școlilor la instruirea on-line și pentru sănătatea copiilor și pedagogilor”, a mai spus Ala Nemerenco.
Ministerul Educației a anunțat că, în acest moment, peste 450 de instituții de învățământ din RM (circa o treime), atestă o rată de vaccinare de 100% a cadrelor didactice. Premierul Natalia Gavrilița a declarat că în lunile octombrie-noiembrie, potrivit prognozelor experților Organizației Mondiale a Sănătății, RM ar putea înregistra până la 3000 de cazuri de infectare pe zi.
„Profesorii au dreptul să refuze vaccinarea și să continue predarea în clase, atât timp cât dovedesc cu regularitate că sunt negativi la testele Covid-19. Trebuie să oferim un mediu sigur copiilor, cadrelor didactice și părinților”, a spus premierul.
Medicii din România au stabilit că familiile care au copii preșcolari au un risc de 15% mai mare să înregistreze îmbolnăviri prin Covid, cele cu copii de la clasele primare în sus au risc de 20-25% pentru cazuri în interiorul familiei.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE